Hogyan írjunk pályázatot? - Esettanulmány

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt menedzsment lépéseinek bemutatása konkrét példán keresztül
Advertisements

A projekt-előkészítés lépéseinek bemutatása: esettanulmány
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
DISSZEMINÁCIÓ A projektek eredményeinek terjesztése május 2. Tordai Péter, Tempus Közalapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 1. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Pályázatírás módszertana
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Foglalkoztatás-politika
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Erasmus+ tapasztalatok
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Szakiskolai fejlesztési program
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
"Comenius iskolai együttműködések városunkban "
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Előadás másolata:

Hogyan írjunk pályázatot? - Esettanulmány 2002. május 16-17. Salgótarján Tordai Péter Tempus Közalapítvány/Leonardo Nemzeti Iroda Köszöntés Bemutatkozás – Középiskolai tanár, 6 év – 4 éve európai uniós oktatási és képzési együttműködési programokkal, projektekkel foglalkozom – 2,5 éve a Leonardo Nemzeti Iroda programvezetője A projektmenedzsmentet elsősorban a gyakorlat oldaláról

A bemutatandó pályázat A pályázat címe: Szakképzés az egészség- és természetvédelmi turizmus területén Főpályázó: Tapolca Város Önkormányzata A pályázat típusa: Leonardo da Vinci program, kísérleti projekt (1997) A pályázatírásnak vannak általános sajátosságai és az adott pályázati rendszerhez, kiíráshoz kötődő specialitásai A bemutatott pályázat kapcsán – nem fiktív projekt (hogy életszerűbb, megfoghatóbb legyen), de a szemléltetés a lényeg és nem a történeti hitelesség A Leonardo da Vinci program: 1995-től, EU szakképzési együttműködési programja az EU szakképzés-politikájának megvalósítása Mao. Részvétele 1997-től Nemzetközi együttműködés Kísérleti projekt: a szakképzés tartalmának és módszertanának megújítása: tananyag és tantervfejlesztés Látni fogják: a strukturális alapokra emlékeztető sajátosságok is

A projekt háttere – problémák és lehetőségek Munkanélküliség Stagnáló gazdaság Speciális természeti környezet Gyógybarlang, termálvíz Balaton-felvidék A Balaton közelsége Munkanélküliség A Balaton-felvidéki város természeti környezeti adottságai: különleges éghajlattal rendelkezik a vulkáni hegyek között, egyedi tulajdonságokkal rendelkező gyógybarlangja, melegvize van, valamint remek hely a jól eladható, ritka gyógynövények termesztésére is

Regionális fejlesztési koncepció A meglevő természeti és humánerőforrások kihasználásával fenntartható gazdasági fejlődés A szakemberképzés megújítása „Regionális” – inkább kistérségi, Tapolca város és a térség 56 települése, 2 régióhoz is kapcsolódik (Ny- és Közép-Dunántúl) (ld. régióhatárok problematikus volta, Balaton, mint önálló régió) Beiskolázási vonzáskörzet is A város vezetése csak környezetre ártalmatlan ipar űzését hajlandó engedélyezni, (térség nemzeti parkká nyilvánítása) - a várost és vonzáskörzetét gazdaságilag ismét fellendíteni a meglevő természeti és humánerőforrások kihasználásával, fenntarthatóság! Megoldás: a szakemberképzés megújítása – az általános iskolát végzetteknek a népi kismesterségek (fazekas, háncsfeldolgozó, vesszőfonó) és gyógynövénytermesztő képzéseket fejlesztették ki, az érettségizetteknek pedig az idegenforgalmi ügyintézői képzést tervezik. E szakképzettségek megszerzése után a kisvállalkozások szinte beruházás nélkül indíthatók.

Igényfelmérés és helyzetelemzés Országos statisztikai adatok (KSH, Magyar Turizmus Rt.) Helyi kérdőíves felmérés Oktatási és gazdasági helyzetelemzés Speciális idegenforgalmi szakképzés beindításának szükségessége

A projekt célja Két éves poszt-szekunder szakképzési program kidolgozása

A főpályázó Települési önkormányzat Átgondolt fejlesztési koncepció Innovatív, ösztönző környezet Helyi összefogás Pályázati tapasztalat Nemzetközi kapcsolatrendszer Jó értelemben vett lokálpatriotizmus A Leonardo da Vinci program által kiírt pályázat lehetőséget nyújtott számukra a mindig szűkös fejlesztési keretek lényeges bővítésére. (Remélhetően mind több önkormányzat fog ezzel a lehetőséggel élni a jövőben; a nemzetközi együttműködések révén elérhető forrásokat a helyi fejlesztési elképzelések megvalósítására fordítva tudják eredményeiket tovább növelni.)

Partnerkeresés, partnerválasztás Honnan? Korábbi kapcsolatok Testvérvárosi kapcsolatok Partnerkereső szeminárium A partnerek partnerei Internet Kiket? Egymást kiegészítő kompetenciák Megbízhatóság Csak amennyire okvetlenül szükség van! Milyen partnereket vár e a pályázati rendszer? A strukturális alapok kapcsán nem kell majd külföldi Partnerkereső szeminárium 1997 eleje, BXL – jóval több érdeklődő, mint amennyire szükség volt Testvérvárosi kapcsolatok

Külföldi partnerek AK-KK (finn képzőközpont) Escola Professional de Setúbal (portugál szakképzőiskola, tananyagfejlesztés) Zeus (görög: területfejlesztés, KKV-k támogatása, multimédiás fejlesztések, pedagógiai módszertan) VVV Domburg-Oostkapelle (holland utazási iroda) Ungarn tours (német utazási iroda) Terra (osztrák utazási iroda) Testvérvárosi kapcsolatok - Lempäälä Tamperéhez közel De zömében új partnerek: a portugál a finnen keresztül A projekt egyik erőssége, hogy nagyon sokféle intézménytípus dolgozik együtt – kompetenciáik kiegészítik egymást. A holland partner egy védett természeti környezetben, falusi turizmussal foglalkozó idegenforgalmi cég; családi házakban helyezik el vendégeiket és gazdag kulturális programokat ajánlanak. Az osztrák egy salzburgi utazási iroda; a görög egy üzleti tanácsadó hálózat brüsszeli irodája – bőséges EU-s tapasztalataikat főleg kisvállalkozásoknak kínálják –, mely szívesen teremt kapcsolatot oktatási intézmények és vállalkozások között. A finn partner egy tanárokat és adminisztrációs alkalmazottakat továbbképző központ. Utazási irodák: szakmai kontroll, tanácsadás A többiek: tananyagfejlesztés GR: informatikai, multimédiás fejlesztések PT: profilja: termálturizmus és egészségügy

Hazai partnerek Expanzió Humán Tanácsadó Bt. (koordinátor) Veszprémi Egyetem (tananyagfejlesztés, kreditek, felvételi vizsga követelmények) Tapolcai Városi Kórház (gyakorlati képzőhely, barlangterápia) Hévízi Kórház (gyakorlati képzőhely, fürdőterápia) Szentgyörgy Panzió, Hotel Gabriella (gyakorlati képzőhely, vendéglátás) Balatontourist (gyakorlati képzőhely, idegenforgalom) Főpályázó: szerződéskötés, pénzügyi adminisztráció, felszerelés biztosítása, tesztkurzusok szervezése, kapcsolat a helyi partnerekkel Koordinátor: szakmai irányítás, monitoring, ellenőrzés, értékelés, kapcsolattartás a külföldi partnerekkel, kiadványok elkészítésének irányítása, disszemináció Veszprémi Egyetem Turisztikai Tanszék További támogatók: Veszprém Megyei Kézműves Kamara

A projekt várható eredményei Felsőfokú szakképzési program és tematika Termál és egészségturizmus Természetvédelmi turizmus Szakmai modulok: Egészségügyi ellátás, szolgáltatás Turizmus Környezetvédelem és a nemzeti parkok védelme Gazdasági, vállalkozási és számviteli ismeretek Tananyagok, tankönyvek CD-k, videófilmek Felsőfokú szakképzési program és tematika AIFSZ képzés, kreditek, beszámíthatóság Termál és egészségturizmus Természetvédelmi turizmus Magyarország nemzeti parkjai, Természet és társadalom: Jogi Alapismeretek A partnerek korábbi anyagainak továbbfejlesztései és teljesen új fejlesztések Magyarul és angolul Olyan képzést hoznak létre, amely közvetlenül is jól használható, de ugyanakkor konvertálható tudást ad: idegen nyelvű kommunikáció, műveltség, viselkedéskultúra, ügyintézési és idegenvezetési ismeretek a környezet- és egészségügyi ismeretek mellett, stb. Első szakképzés mellett ezek a tananyag-modulok tovább- illetve átképző kurzusokon is jól használhatóak. A kidolgozott kurzust esélyegyenlőség és végzés után kitűnő elhelyezkedési lehetőség jellemzi.

Projektmenedzsment Folyamatos kapcsolattartás a partnerekkel (e-mail, Internet) Évi két projekttalálkozó Munkatalálkozók Világos felelősségi körök Konfliktuskezelés Az érdekeltség fenntartása A nemzetközi együttműködés e-mail segítségével folyamatosan biztosítja az információcserét. Az összes partner évente kétszer – tavasszal, illetve ősszel - találkozik Magyarországon; a közvetlen tapasztalatcserékre, szakmai vitákra és a legjobb megoldás kimunkálására ekkor kerülhet sor. A főpályázó sorra végiglátogatja partnereit, tapasztalatgyűjtést és munkaértekezleteket előíró feladatterveit teljesítve. A problémák felbukkanásánál főleg azok megoldási lehetőségeivel kell foglalkozni, és a leszűrhető tapasztalatot kell értékelni, nincs idő és energia a csüggedésre, abbahagyásra és újrakezdésre

Értékelés Kétszintű, részletes önértékelés Külső szakértők bevonása Projektirányító testület Partnerek Külső szakértők bevonása Ütemezés (időközi, záró) Módszerek: Kérdőívek, elemzések, tanulói értékelés Indikátorok: Foglalkoztatási adatok Hazai és külföldi alkalmazás

Az eredmények terjesztése Helyi média (városi televízió, sajtó) Konferenciák (Magyar Balneológiai Egyesület, Nemzetközi Egészségturizmus Konferencia) Internet (városi honlap) Hálózatok (Fürdővárosok Szövetsége) Kiállítások (Training 2000, Brüsszel) Döntéshozók Lasztovicza Jenő, a választókörzet o.gy. Képviselője, a Parlament idegenforgalmi bizottságának alelnöke, gyógy- és termálturizmus albizottság tagja Magyar Balneológiai Egyesület konferenciája és éves vándorgyűlése – 2000. Május IV. Tapolcai Nemzetközi Egészségturizmus Konferencia (2000. november 22.), kapcsolódóan az o.gy. Idegenforgalmi Bizottság Gyógyidegenforgalmi Bizottságának kihelyezett ülése

Munkaterv I. Munkacsomagok (Felelősök, Időtartam, Határidők) Részletes munkaterv Képzés a résztvevő tanároknak Tananyag- és tantervfejlesztés A kreditek kialakítása A képzés elindítása (elméleti képzés, gyakorlat) Továbbfejlesztés (pl. középiskolai változat) A végleges tananyag megjelentetése 1998 szeptember: a veszprémi egyetemen elindul a képzés Azóta a harmadik évfolyam végez. KB. 50 hely, 4-5 szörös túljelentkezés Egy részük tovább tanul az egyetemen a turizmus szakon a kredit pontok beszámításával Szakmai gyakorlat: hévízi gyógyfürdő, Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, büki gyógyfürdő stb. 1999-től: két tapolcai középiskolában (pl. Széchenyi István Szki idegenforgalmi szak)fakultatív tantárgy keretében (11-12. Évfolyam): gyógyturizmus, természetvédelem 9-10.évfolyam? Orientációs, szakmai előkészítés

Munkaterv II. Mérföldkövek (a képzés elindítása, félidei értékelés, munkatalálkozók) Minőségbiztosítás Beszámolók Táblázatok, ábrák, GANT diagramok

Költségvetés I. Leonardo támogatás Phare Végfelhasználói Támogatás Önkormányzat Nyitott Szakképzésért Közalapítvány Szakképzési Alap Ezer euróban (hozzávetőlegesen) Elszámolható és el nem számolható, ám el nem kerülhető költségek Többcsatornás finanszírozás – de: gyakran eltérő felhasználási szabályok (mire lehet fordítani), eltérő felhasználási hatridők, kettős finanszírozás tilalma Önrész: a Leonardo projekten belüli önrész Járulékos: a Leonardo projekten kívüli, ám ahhoz kapcsolódó költségek, pl. beruházások – szintén önrész! Itt magas, mert komplex fejlesztés részeként. Szakképzési Alap decentralizált része: taniroda kialakítása, számítógépes háttér, kiadványszerkesztés

Költségvetés II. Személyi költségek Utazási költségek Beszerzési költségek Adminisztrációs költségek Alvállalkozói költségek

Költségvetés III. Költségmegoszlás a partnerek között: Cash-flow HU: 76 %, EU: 24 % Cash-flow Reálisan/vagy felültervezve?

Továbbfejlesztési lehetőségek Kapcsolódó projektek kidolgozása Specializáció Új országok bevonása felnőttoktatás Módszertani újítása (távoktatás) 2000-es Leonardo pályázat Szakosított gyógyidegenforgalom,felnőttoktatás Már az elején is tervezhető a transzferabilitás: hogy lehet átvinni a projekteredményeket…

Kockázati tényezők Projektcsapatok hiánya az intézményekben Személyi változások Jogi problémák Szemléletbeli különbségek Felboruló időrend (szerződéskötés, a támogatás átutalása) Jogi problémák: az Expanziónak távoznia kellett a projektből Személyi változások: munkahely váltás, szülés, betegségek Pl. görög partnerek – így a munkának csak egy részét végezte el Szemléletbeli különbségek, eltérő munkakultúra

ESZA sajátosságok Komplex fejlesztés részeként Regionális jelleg Foglalkoztatáspolitikai megközelítés Humánerőforrás fejlesztés Partnerség Társfinanszírozás