Az EU-eszközök monitoringja Fábián András főosztályvezető Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési és EU Integrációs Hivatal Nemzeti Fejlesztési és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Monitoring, értékelés, ellenőrzés. 2 Áttekintés A monitoring, az értékelés és az ellenőrzés alapjai A Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
Fejlesztési Igazgatóság
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
ÁROP-EKOP Monitoring Bizottság ülése június 6.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Pályázatírás módszertana
Az államháztartásról szóló törvény
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az EU-eszközök monitoringja Fábián András főosztályvezető Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési és EU Integrációs Hivatal Nemzeti Fejlesztési és EU Integrációs Hivatal

Az EU programok alapelvei Programozás (többéves programok) Partnerség (érintett szereplők bevonása) Addicionalitás (kofinanszírozás) Koncentráció (földrajzi és tematikus) Átláthatóság (monitoring, értékelés, ellenőrzés, audit)

Kormányrendeletek és kormányhatározatok 1108/1997. (X.11.) Korm. - az EU Phare programja és az OECD-országok által Magyarországnak juttatott segélyek kormányzati irányításának és koordinációjának új rendjével összefüggő egyes feladatokról. 1009/1998. (I.30.) Korm. és 1026/1999. (III.3.) Korm. - a nemzetközi segélyprogramok monitoring rendjéről. 1026/1999 (III.3.) - Az EU segélykoordinációs rendszere és az EU támogatások monitoring rendszere 166/2001 (IX.14.) augusztus 4-én a Kormány megtárgyalta és elfogadta az új monitoring kormányrendeletet

A monitoring funkciói a program, és ezen belül valamennyi projekt megvalósulásának figyelemmel kísérése fizikai és pénzügyi mutatók (ún. SMART indikátorok) révén, amelyeket az adott projekt sajátosságainak megfelelően kell kialakítani SMART: Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-based biztosítani, hogy a projektek célkitűzései a pénzügyi memorandumban leírtaknak megfelelően valósuljanak meg. szükség esetén módosító javaslatok és intézkedések kezdeményezése annak érdekében, hogy a meghatározott célkitűzések megvalósuljanak. az átláthatóság, az információáramlás és a tájékoztatás biztosítása.

A monitoring intézményrendszere Magyarországon Központi Monitoring Bizottság Országos Monitoring Bizottság Fejezeti Monitoring Bizottságok Magyar Államkincstár (OTMR) Joint Monitoring Committee Sectoral Monitoring Sub-Committees ISPA Monitoring Bizottság SAPARD Monitoring Bizottság

Monitoring rendszer a 166/2001 (IX.14,) Korm. rendelet szerint

A Monitoring Vegyes Bizottság és Albizottságai

A Phare program-monitoring módszerei A Phare program működési rendszere az alábbiak szerint épül fel: -tervezés, programozás -pénzügyi memorandum aláírása -szerződéskötési időszak (2 év) -megvalósítási időszak (további 1 év) * –* A program végrehajtására a PM aláírását követően összesen három év áll rendelkezésre. A megvalósítási időszak a szerződéskötés pillanatától kezdődik, vagyis a három évből le kell vonni a szerződéskötés előkészítésére és lebonyolítására fordított időt. -a projekt “utóélete” A Phare program-monitoring módszerei ennek megfelelően kerültek kialakításra:

Ex Ante értékelés –Társadalmi-gazdasági kihatások:  A projekt belső és külső koherenciája  Világos és egyértelmű célkitűzések, amelyek megfelelnek az EU előírásainak  A célkitűzések elérésének optimális lehetősége  Pénzügyi háttér és a szakmai elkötelezettség biztosított-e?  Az intézményes feltételek biztosítottak-e (hatékonyság, gazdaságosság, átláthatóság stb.) –Környezet  Pozitív és negatív hatások. A negatív hatások maximális csökkentésének lehetőségei. –Egyenlő esélyek  nők – férfiak, hátrányos helyzetűek stb.

A projektek utóéletének vizsgálata A lezárásra került országprogramok projektjeinek záróértékelése, a célkitűzések megvalósulásának vizsgálata Az 1990-től megvalósult országprogramok archiv rendszerének működtetése (kialakítását a PROMEI Kht. megkezdte) A Fejezeti Monitoring Bizottságok projekt- jelentéseinek figyelemmel kísérése Audit jelentések figyelemmel kísérése OMAS monitoring jelentések figyelemmel kísérése

Phare iroda (IA) adatot szolg. PRIMA (havonta), önértékelés (félévente) Projekt jelentés a végrehajtótól Implementor Szektorjelentése SMSC ülés - jelentés elfogadása JMC jelentés véglegesítése Beavatkozás, Reallokáció PRIMA /MEMOR statisztika PERSEUS Adatszolgáltatás, a jelentés rendje

Problémák, feladatok A fejezeti monitoring bizottságok tagjai nem igazán tudják, mi a monitoring - képzés A projektek monitoringja helyett management értekezletek zajlanak - képzés Az FMB-k nincsenek tisztában az EU közbeszerzési eljárás-rendjével és azt nem is kísérik figyelemmel - képzés A monitoring ellenőrzési feladat - a titkárságoknak az elnök mellett kell működnie és monitoring szakemberekből kell állnia

Problémák, feladatok (folyt.) A módszertan hiánya - ki kell alakítani az egységes monitoring módszertant –nem biztos, hogy az EU jól csinálja! Az egységes jelentési rendszer hiánya - JMC jelentései Csak a „dokumentumok beszélnek” - nagy hangsúlyt kell helyezni a személyes tapasztalatokra

Problémák, feladatok (folyt.) A MEMOR beindulása lassan halad Az EU ahelyett, hogy egy egységes európai rendszer megalkotásával foglalkozna, újabb és újabb rendszereket finanszíroz, vagy elavult, gyenge rendszereket akar bevezetni egy darab egységes rendszerre van szükség auditáltatni kell a MEMOR-t meg kell kezdeni a MEMOR marketingjét

Problémák, feladatok (folyt.) Meg kell szüntetni a kettősséget, az átfedéseket a monitoring minden területén –bizottsági rendszer –tárcák monitoring osztályok?! –MEMOR

Felkészülés az EU alapok fogadására Az 1260/1999 EU határozatból fakadó feladatok –CSF Monitoring Bizottság létrehozása –OP Monitoring Bizottságok –IT kommunikációs rendszer Brüsszel felé –Partnerség –Programming complement –Program záró és éves beszámoló

1260/1999. hiányossága nem helyez hangsúlyt a folyamatosságra nem veszi figyelembe a nemzeti sajátosságokat nem konkretizálja a monitoring tevékenységet - menedzsment funkciókat ad a bizottságoknak nem ad önálló „módszertant” - WP 3 indikátorok!