Irodalom COMMON IMPLEMENTATION STRATEGY

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Felszíni vízminősítés gyakorlatának változása Magyarországon
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK
A dunai hőterhelés vizsgálatai az atomerőműtől Mohácsig terjedő Duna-szakaszon az időszakban PA Rt. Külső technológiai Osztály: Racskó Imre.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Biológiai monitoring és mintavétel
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Vízminőségi jellemzők
Hidrológiai monitoringrendszerek
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
VÍZMINŐSÉG A víz mint közeg tulajdonságainak összessége
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
FELSZÍNI VIZEK MONITORING RENDSZERE A VÍZ KERETIRÁNYELV KÖVETELMÉNYEI SZERINT Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK 1111 Budapest,
A Keretirányelv célja, hogy jogi keretet biztosítson:
A KHT-k gyakorlata A Paksi Atomerőmű élettartam hosszabbításának és teljesítménynövelésének hatásai a Duna hőterhelésére.
TÓ FOLYÓ VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA  C H3 Célállapot (befogadó határérték) Oldott oxigén koncentráció ChChChCh  C H2  C H2 - a 13 E 1 (1-X 1 ) - a.
KÖRNYEZETI MONITORING (BMEEOVKMJT3). Környezeti monitoring Célra orientált, szervezett mérési és kiértékelési tevékenység, amelynek segítségével a vizsgálandó.
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek minősítése
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
Levegőtisztaság védelme
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Vízszennyezés.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Felszíni vizek minősége
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
FELSZÍNI VÍZ MINŐSÉGI MONITORING.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA Budapest,
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM OPERATÍV MONITORING AZ IPARBAN TÓTH GYÖRGY.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Előadás másolata:

Víz keretirányelvek keretirányelvek (VKI, water framework directives, WFD) Általános áttekintés Irodalom COMMON IMPLEMENTATION STRATEGY FOR THE WATER FRAMEWORK DIRECTIVE (2000/60/EC) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2000/60/EK IRÁNYELVE, Hivatalos IM fordítás – 2004.

Vizek monitorozásának módjai

A folyóterhelési megközelítés 8Riverine load) a folyó összes terhelésével foglalkozik. Ez a pontforrások összessége és a számított diffúz szennyezések együtt. A szennyezési út (pathway) megközelítés leírja kibocsájtótol a folyóig történő transportot és kémiai biológiai folyamatokat. A szennyezőforrás (sourcce) megközelítés a szennyezőket vizsgálja.

A fenntartható vízgazdálkodás hosszú távú európai programja 2000: EU Víz Keretirányelv A fenntartható vízgazdálkodás hosszú távú európai programja Célok: Ökoszisztémák védelme A vizeket érő szennyezések fokozatos csökkentése A fenntartható vízhasználatok hosszú távú biztosítása Balesetek, szélsőséges események káros környezeti hatásainak megelőzése

Vízpolitika és analízisek fejlődése

Fenntartható vízgazdálkodás Cél: biztosítani a jövő generáció vízzel kapcsolatos elvárásainak teljesítését Rugalmasság és elővigyázatosság Zárt víz- és anyagforgalom Társadalmi, politikai és közgazdasági szempontok Összefonódó ökológiai és mérnöki személet Szemléletváltás a vízgazdálkodásban

VKI bevezetésének szükségessége A vízkészletek túlhasználata A népesség mintegy 18%-a, csaknem minden ötödik ember, azaz 1.1 milliárd fő nem jut egészséges ivóvízhez. A szennyezett vízzel terjedő betegségekben becslések szerint naponta húsz-harminc ezren halnak meg. A vizes területek nagysága az elmúlt évtizedekben felére apadt, miközben a víz iránti igény a következő emberöltőben mintegy 50%-kal lesz magasabb. A vizek monitorozása aránylag könnyen megoldható, és nagy jelentőséggel bír.

VKI céljai 2015-ig újra kell szaporítani a túlhalászat miatt kipusztulással fenyegetett halfajtákat, különösen az észak-Atlantióceáni térségben. A biodiverzitás (faji sokféleség) csökkenésének megakadályozása (korallzátonyok pusztulása, gátak stb.). A tengerparti zónák és a sekély, szárazföld közeli tengerrészek fenyegetettségének veszélye nyilvánvaló. Ivóvízkészletek megőrzése. Szennyezőforrások hatékony ellenőrzése. Nemzetközileg egyértelmű mutatók. Előzménye a többi közegre megalkotandó monitoring rendszernek.

VKI monitoring célja: Átfogó állapotjellemezés ökológiai és kémiai oldalról is. Jelenlegi monitoring jellegzetességei Nagyobb vízfolyások, tavak Mintavételi hely függvénye szennyezés bevezetése, határszelvény, nagyobb befolyó Nem víztest minősítés, hanem hely Vízhozam és vízszint mérés Kémiai, fizikai paraméterek, toxikológia csak bevezetésnél Üledékvizsgálat nem rendszeres Nincs térinformatikai megjelenítés

VKI lényegesebb elemei A környezeti célkitűzések megfogalmazása nem helyi, hanem általános követelmények szerint történik. Az ökologiának kiemelt szerepe van. A jó állapot elérésének eszköze az emberi hatások mértékének csökkentése. Az európai integrált vízgazdálkodás kialakításának elő lépése. A tagállamokra és a belépőkre kötelező az alkalmazása. Alapelvei közé tartozik a szennyező fizet elv, és a nyilvánosság bevonása.

VKI monitoring jellegzetességei

VKI alapelve A rendszerben a biológiai mutatok az alapvető jellemzők. A biológiai jellemzők megmutatják a környezet állapotát, akkor is ha még nem találták meg a konkrét szennyezés okát. A biológiai mutatók felvilágosítást adnak a szennyezés idejére (elpusztult és újraéledt fajták eloszlása súlyoságára (pusztulás regenerálodás adatai) szóbajöhető szennyezők csoportjára (pl. ösztrogének, Pb.). A biológia jellemzők alapján a kémiai vizsgálatok köre leszűkíthető, és az ismertlen szennyezők keresése elinditható.

VKI alapelve A biológiai mutatók alátámasztására más mutatók monitoringa is történik. Fizikai kémia paraméterek: Általános vízkémiai paraméterek (hőm, pH, stb Kémiai paraméterek: (pl. elsődleges szennyezők, cianid, stb.) Hidromorfologia paraméterek (áramlás, folytonosság stb.)

Hagyományos, kémiai méréseken alapuló monitoring A felmérés egyes szennyezések kémiai meghatározásán alapul. A listán lévő összes komponenst analizálja. Hátrányok A listán nem szereplő anyagok kiesnek az észlelésből, Csak pillanatnyi állapotot rögzíti, Hosszadalmas és drága, A vizsgálatok maguk is környezeti terhelést okoznak.

Víztípusok fő osztályai Felszíni vizek (folyóvizek, állóvizek) Felszín alatti vizek Átmenti vizek (folyó torkolatok) Parti tengervíz Ezeken belül megkülönböztetünk: természetes, mesterséges, erősen módosított víztesteket

VKI monitoring jellegzetességei Nem egy adott mintavételi helyről, hanem a víztest egészéről kell információ, meg kell adni a víztest jellemző állapotát, sőt az állapot számszerű megbízhatóságát is Többszintű, elkülönül az állapotértékelés, kivizsgálás és beavatkozás hatásvizsgálata Rendszeres üledékvizsgálattal akkumuláció vizsgálat Fontos szerep jut az ökológiai vizsgálatnak, de hidromorfológiai, fizikai és kémiai vizsgálat is történik

A VKI monitoring rendszerek kialakításának általános alapelve Felszíni vizes feltáró, operatív és vizsgálati monitoring: jó ökológiai állapot” és a „jó kémiai állapotának monitoringja A felszín alatti vizek „jó kémiai állapotának” és „jó mennyiségi állapotának monitoringja. Minden egyes, a programhoz tartozó paraméterre meg kell adni a mérési gyakoriságot, ciklust és a hozzá kapcsolódó mérőállomások számát. Magyarországon 392 mintavételi helyen történnek rendszeres felszíni vizek monitoringja míg a felszínalattiaké 1772 helyen. Határvizek 123 állomás

VKI területi alapelve A rendszer a vízgyűjtő medencék szerint osztja fel a területeket. A rendszer előnye, hogy a funkcionálisan egy csoportba tartozó területeket egyként kezeli. A folyamatokat végig tudja követni terjedésük szerint. A régi közigazgatási rendszer szerinti felosztás nem követte a földrajzi (terjedési, funkcionális) viszonyokat.

Monitorozási típusok a VKI-ban Feltáró (surveillance) monitoring a víztestek kiinduló állapotát jelzi. Operatív (operational) monitoring a kiindulási állapothoz lépesti változásokat mutatja: Vizsgálati, eseti (investigative) monitoringot balesetek, kiugró szennyezések vagy szennyezők ellenőrzésére alkalmazzák. Kiegészítő monitoringok szükségesek a védett (ivóvíz, speciális élőkörnyezet stb.) fokozott ellenőrzésének érdekében.

Feltárási és felügyeleti monitoring Célja: vízterek kijelölésének véglegesítése vízterek kiindulási állapotának jellemzése a környezeti szempontból kritikus vízterek kiválasztása információk egyéb monitoring tervezéséhez a vízminőségi állapot átfogó bemutatása az emberi hatások és az állapotjellemzők közötti összefüggések bemutatása, hosszú távú trendek kimutatása Mérendő paraméterek: hidrológiai, hidromorfológiai jellemzők biológiai jellemzők (fitoplankton, típus-specifikus flóra, gerinctelenek, halak) kémiai paraméterek (alapparaméterek, kibocsátott kiemelt szennyezőanyagok vagy nagy mennyiségben kibocsátott egyébanyagok

A feltáró monitoring keretében végzett vizsgálatok folyóvizeken

A feltáró monitoring keretében végzett vizsgálatok tavakon

Vizsgálati monitoring Célja: a határértéket meghaladó koncentráció ismeretlen okának feltárása a biológiai állapot nem megfelelő és ennek oka ismeretlen havária jellegű szennyezések feltárása Mérendő paraméterek: A céltól függően.

Eseti Monitorozó programok tervezése WFD 2 szerint A vízgyűjtő veszélyezettségének megállapítása A megfelelő intézkedések elmulasztásának a lehetséges következményei A tervezet programok hatása Mintázóhelyek : Reprezentatív mintázó helyek kiválasztás a veszélyeztetés függvényében hatástanulmányok A monitorozandó komponensek kiválasztása

Operatív monitoring Célja: a célkitűzések szempontjából kockázatos vízterek állapotának folyamatos megfigyelése a beavatkozások hatásának nyomon követése ahová kiemelt szennyezőanyagot, vagy nagy mennyiségű szennyezőanyagot vezetnek védett vízfolyás-szakaszok monitoringja Mérendő paraméterek: a vizsgált terhelésre érzékeny hidrológiai, hidromorfológiai vagy biológiai elem az adott víztérbe bevezetett kiemelt szennyezőanyagot, vagy nagy mennyiségben bevezetett szennyezőanyagot

TAVAK Operatív monitoringja (HUSWPS_1LW ) Vizsgálandó minőségi elemek

Monitorozó programok tervezése WFD 2 szerint Eseti monitoring (Annex V.) A vízgyűjtő veszélyezettségének megállapítása A megfelelő intézkedések elmulasztásának a lehetséges következményei A tervezet programok hatása Mintázóhelyek : Reprezentatív mintázó helyek kiválasztás a veszélyeztetés függvényében hatástanulmányok A monitorozandó komponensek kiválasztása

Operatív monitoring" oszlopban alkalmazott kódszámok (1-8 Operatív monitoring" oszlopban alkalmazott kódszámok (1-8.) a kockázatosságot jelölik számmal 1. tó, tápanyag és szerves kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWNO) 2. tó, hidromorfológiai kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWHM) 3.folyó, veszélyes anyag kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1RWPS) 4. folyó, tápanyag és szervesanyag kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1RWNO) 5. folyó, hidromorfológiai kockázat-1. miatt kijelölt mintavételi hely(HUSWPO_1RWHM)(a hosszanti átjárhatóság akadályozottsága) 6. folyó, hidromorfológiai kockázat-2. miatt kijelölt mintavételi hely(HUSWPO_2RWHM)(völgyzárógátas átfolyó tározó, duzzasztás, vízkivétel, vízmegosztás hatásai) 7. folyó, hidromorfológiai kockázat-3. miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_3RWHM)( keresztszelvény menti elváltozások, szabályozással kapcsolatos elváltozások hatásai) 8. folyó, hidromorfológiai kockázat-4. miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_3RWHM)( keresztszelvény menti elváltozások, szabályozással kapcsolatos elváltozások hatásai)

Operatív monitoring paraméterei és gyakori-ága függ a víztestek veszélyezettségétől Tápanyagtartalom miatt kockázatos tavak mintázása

A VKI a védett területekre vonatkozó kiegészítő monitoring Ivóvízkivétellel érintett víztestek monitoringára külön mérések, de más védettség is (pl. természetvédelmi védettség, nitrát irányelv szerint kijelölt érzékeny terület, városi szennyvizes irányelv alapján érzékeny terület, ivóvízkivételre kijelölt, halas vízként vagy fürdővízként kijelölt víztest, stb.).

A VKI a védett területekre vonatkozó kiegészítő monitoring Ivóvízkivétellel érintett víztestek monitoringára külön mérések, de más védettség is (pl. természetvédelmi védettség, nitrát irányelv szerint kijelölt érzékeny terület, városi szennyvizes irányelv alapján érzékeny terület, ivóvízkivételre kijelölt, halas vízként vagy fürdővízként kijelölt víztest, stb.).

Víztest jellemzése, minősítése VÍZFOLYÁSOK ÁLLÓVIZEK BIOLÓGIAI JELLEMZŐK Makrofitonok Makrogerinctelenek Halak Fitoplankton HIDRO-MORFOLÓ-GIAI JELLEMZŐK Vízhozam jellemzők Kapcsolat a vízadókkal Mélység, szélesség Mederjellemzők Vízparti zóna Vízállás jellemzők Tartózkodási idő Mélység Tómeder jellemzők FIZIKAI-KÉMIAI JELLEMZŐK Hőmérsékleti viszonyok Oxigén háztartás Sótartalom Savasodási állapot Tápanyagok Jelentős mennyiségben bevezetett szennyezőanyagok Kiemelten veszélyes anyagok Átlátszóság

Határértékek definíciói Szennyezettségi határérték: Felszín alatti vizeknél az ivóvízminőséget meghatározó koncentráció Kármentesítési célállapot határérték: Az alkalmazott technológiával elérendő koncentráció érték az emberi egészség, az ökoszisztéma és a környezeti elemek károsodásának megelőzése érdekében Egyedi szennyezettségi határérték Egy adott területre megengedett érték, ami nem lehet szigorúbb a szennyezettségi határértéknél

Igénybevételi határérték: A víztest egy adott behatárolt részén megengedett legnagyobb vízszintsüllyedéshez tartozó igénybe vehető összes vízmennyiség [m3/év] Fontos!! 2000. VI.7. tilos felszín alatti vízbe és mélyművelésű bányába közvetlenül kockázatos anyagot elhelyezni. Kockázatos anyag elhelyezése engedélyköteles tevékenység!!!!!!!!!!!!!! És adatszolgáltatás kötelező

Biológiai elemek felszíni vizeknél A vízi flóra (aquatic flora) összetétele és sokasága Makroszkópikus gerinctelenek (Macroinvertebrate) összetétele és sokasága. A fenéklakó gerinctelen fauna (benthic invertebrate) összetétele és egyedsűrűsége A halfauna (fish) összetétele és egyedsűrűsége. Tavaknál még A fitoplankton (phytoplankton) összetétele, egyed sűrűsége és biomasszája.

Fitoplanktonok mikroszkópos képe

Fenéklakó gerinctelen fauna monitorozás

Vízi flóra monitorozása

Makroszkópikus gerinctelenek VITUKI: A Duna vízi makrogerinctelen élővilága

A VKI a védett területekre vonatkozó kiegészítő monitoring Ivóvízkivétellel érintett víztestek monitoringjára külön mérések, de más védettség is (pl. természetvédelmi védettség, nitrát irányelv szerint kijelölt érzékeny terület, városi szennyvizes irányelv alapján érzékeny terület, ivóvízkivételre kijelölt, halas vízként vagy fürdővízként kijelölt víztest, stb.).

Mintavételi helyek kódja megmutatja a mintavétel jellegét és okát Feltáró monitoring "oszlopban az"F" a folyó (HUSWPS_1LW) , a "T" a tó (HUSWPSW_1RW)mintavételi helyeket jelöli Tó, tápanyag és szerves kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWNO) tó, hidromorfológiai kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWHM) Folyó, tápanyag és szervesanyag kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1RWNO)

A minősítéseket színkóddal is jelölik

Referencia állapot

A vizek besorolása, kódolása EU szinten egységes Víz típus Hely Nagyság Jelleg Ökológiai paraméterek Természetesség Veszélyezettség

Tipológia, víztípus Osztályozás a tengerszint feletti magasság szerint: magas: >800 m közepes magasságú: 200-800 m mély fekvésű: <200 m Osztályozás a vízgyűjtő terület nagysága alapján kicsi: 10-100 km2 közepes: >100-1000 km2 nagy: 1000-10 000 km2 igen nagy: >10 000km2 Geológia (folyómeder): meszes szilikátos szerves

Víztípus Ökorégió: Magyar Alföld Al-ökorégió: hegyvidék, síkvidék, dombvidék Típusok definíciói hidrogeokémiai jelleg (szilikátos, meszes, szerves), meder anyaga (durva, közepes, finom), vízgyűjtő mérete (kicsi, közepes, nagy) Elnevezés: ér, csermely, patak, kis folyó, közepes és nagy folyó

Hidrogeo-kémiai jelleg Meder anyaga Elnevezés Típus Al-ökorégió Hidrogeo-kémiai jelleg Meder anyaga Vízgyűjtő mérete Elnevezés 1. hegyvidéki szilikátos durva kicsi patak 8. dombvidéki meszes Közepesen finom csermely 15. síkvidéki 18. közepes Kis folyó

Az emberi tevékenységek környezeti hatásainak áttekintése, felszíni vizek Jelentős pontszerű terhelések: települési szennyvíztisztítók kibocsátásai, ipari kibocsátások Jelentős diffúz terhelések: mezőgazdasági növényi tápanyag és peszticid felhasználás, csatornázatlan települések lakossági szennyvízszikkasztása Jelentős vízkivételek: mezőgazdasági, ivóvízellátás, ipari, oldaltározó, vízmegosztás energetikai célra, Hidromorfológiai változástatások: völgyzárógátas tározók, medertározás, duzzasztás, árvízvédelmi töltések, depóniák, mederátvágás, mederáthelyezés, folyószabályozás keresztirányú művekkel, mederkotrás, partvédelem

Terhelések és hatások Vízgyűjtő és víztér leírása - terhelések meghatározása - jelentős terhelések valószínűsítése - hatások felmérése Monitoring adatok Környezeti célok A környezeti célkitűzések sérülésének valószínűsítése

Vizsgált kémiai mutatók Alapkémia: Átlátszóság (csak tavaknál), Hőmérséklet, Oldott oxigén, Kémiai oxigénigény, Biokémiai oxigénigény, Fajlagos elektromos vezetőképesség , pH, Lúgosság Tápanyag mutatók Orto-foszfát ion, Összes foszfor, Ammónium ion, Nitrát ion, Szerves nitrogén, Összes nitrogén, a-klorofill Elsőbbségi anyagok: a „VKI 33-as listáján szereplő szerves anyagok és fémek Egyéb veszélyes anyagok: DDT, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Isodrin, Széntetraklorid, Tetraklór-etilén Réz, Króm, Cink, Arzén, Cianid

Alapkémia: Alapkémia: Átlátszóság (csak tavaknál), hőmérséklet Oldott oxigén, kémiai oxigénigény, biokémiai oxigénigény Fajlagos elektromos vezetőképesség, pH, lúgosság Orto-foszfát ion, összes foszfor Ammónium ion, Nitrát ion, nitrit ion, szerves nitrogén, összes nitrogén a-klorofill

Elsődleges szennyezők (33) Növényvédő szerek: Alachlor, atrazine, chlorphenvifos, chlorpyrofos, diuron, endosufan, lindane, isoproturon, pentaklórfenol, trifluralin, DDT, Aldrin, edrin, isodrin, dieldrin PAH vegyületek: antracén, flourantén, naftalin, benz[a]pirén, benz[b]flourantén, benz[g,h,i]perilén, benz[k]flourantén, indenopirén Szerves vegyületek: benzol, bromozott-bifeniléterek, C10-C13 klóralkánok, 1,2-diklóretán, dikórmetán, diizooktilftalát, hexaklórbenzol, hexaklórbutadién, nonilfenol, oktilfenol, pentaklórbenzol, triklórbenzol, triklórmetán, tetraklóretán, tetraklórmetán, triklóretilén Szervetlenek: kadmium, ólom, higany, nikkel,

A VKI által javasolt mintavételi gyakoriság a fiziko-kémiai és kémiai elemekre (WFD 2000)   Fiziko-kémiai és kémiai minőségi elemek Folyók (hó) Tavak (hó) Vízhőfok 3 Oldott oxigén Sótartalom Növényi tápanyagok Savasodás Egyéb szennyezőanyagok Elsőbbségi anyagok 1  

Mért jellemzők Hidrológia: Vízhozam és csapadék Fizikai-kémiai paraméterek: KOIps,NH4,NO2, NO3, szerves nitrogén, SO4, lúgosság, Ca, Mg, Na, K, lebegőanyag, vezetőképesség, pH Nehézfémek: Hg, Cd, Pb, Cu, Cr, Ni, Al, Zn, Fe, Mn – havi gyakorisággal

Felszini-felszín alatti vizek összefüggése

Mintavételi helyek kódja megmutatja a mintavétel jellegét és okát Feltáró monitoring "oszlopban az"F" a folyó (HUSWPS_1LW) , a "T" a tó (HUSWPSW_1RW)mintavételi helyeket jelöli Tó, tápanyag és szerves kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWNO) tó, hidromorfológiai kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1LWHM) Folyó, tápanyag és szervesanyag kockázat miatt kijelölt mintavételi hely (HUSWPO_1RWNO)