Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
Advertisements

Átjárhatóság, kreditek az egészségügyi szakképzésben
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Dr. Arapovics Mária Andragógia Tanszék november 18.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
A felnőttképzés stratégiai céljai európában
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
„A szakképzés szolgálatában”
A képesítési keretrendszer a szakképzés szempontjából Dr
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Az Európai Unió és az oktatás: közösségi célok és nemzeti oktatáspolitika „Országos Tanévnyitó Konferencia” Budapest Halász Gábor Országos.
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Palencsárné Kasza Marianna ECVET szakértő Kecskemét,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Képesítési keretrendszerek a nemzetközi gyakorlatban – az Európai Felsőoktatási Térség keretrendszere Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása:
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A képzett szakemberekért Szakképzés az EU-ban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes szeptember 10.
Az ezredforduló műveltségfelfogása
Az ezredforduló tudás- és műveltségfelfogása
Molnárné Stadler Katalin
Strategic Partnership for VET ERASMUS
Galileo Progetti Nonprofit Kft.
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
2010. Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is tartalmaz (pl. mobilitás, új munkahelyek), valamint az ehhez vezető eszközöket is. Fontos eleme az új stratégiának a szakképzés

Programok a szakképzés területén EQF: LLL-re vonatkozó program a szakképesítések kölcsönös elismerésére ECVET kreditrendszer a szakképzésben a tanulás eredmények (egységek) kölcsönös elismerésére EQAVET Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszerrel ESCO Szakképesítések, Kompetenciák és Szakmák Európai Kerete (ESCO - European Skills, Competences and Occupations framework).

EQF (EKKR) A képesítések átláthatóságnak, kölcsönös elismerésének, összehasonlításának és transzferálhatóságának eszköze elősegíti a mobilitást Minden képesítésre vonatkozik az egész életen át tartó tanulás jegyében (a nem formális és informális úton szerzett tudás elismerése) Nyolc egymásra épülő szint Mind a nyolc referencia szinten három komponens leírása –tudás –készségek –személyes és szakmai kompetenciák Autonómia és felelősség Tanulási kompetencia Kommunikációs és szociális kompetencia Szakmai kompetencia Ezeket un. descriptorokkal írják le

ECVET Európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszer (A tanulási eredmények transzferének, összegyűjtésének és elismerésének rendszere Európában) Középpontjában a tanulási eredmények (egységek) állnak A tanulási eredmények (ismeret, készség, kompetencia) összessége, amely jellemzően a szakképesítés azon legkisebb egysége, mely értékelhető, elismerhető és a lehetőség szerint bizonyítvánnyal/tanúsítvánnyal dokumentálható

EQAVET Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer 2012-re minden országban ki kellene alakítani a nemzeti szakképzési minőségbiztosítási keretet

ESCO Szakképesítések, Kompetenciák és Szakmák Európai Kerete Szakképesítések európai regisztere

Fiatalok mozgásban Az új Európa 2020 stratégia alapján új mobilitási programot is hív életre a Bizottság, amelynek neve „Fiatalok mozgásban”