Turulmánia érthető filatélia 3 rész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
86.400… ♫ A diák kattintásra váltják egymást… Myki.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Turulmánia érthető filatélia 2 rész Előzmények Gelle Péter /angyalka/
M o s t i d é z z ü k, f e l m i i s t ö r t é n t e z a l a t t a 1 0 é v a l a t t. Biztos tudjátok, hogy az idei tanév jubileumi év a MUSTÁR életében.
1 A válság hatása a kisforgalmú kereskedelmi egységekre - a Szerencsejáték Zrt. lottózóinak rablás elleni védelme MBVE Konferencia Galyatető március.
Beruházási projektek dokumentációja
Digitális technika, digitális áramkörök
Várpalota elkerülő építése
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Rajzi rész
Turulmánia érthető filatélia 4 rész Végre végleges tervek Gelle Péter /angyalka/
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
Új bölcsőde építése Kartalon – passzívház közeli energiatakarékos formában KMOP
Az Élet Vonata.
T i t i n e k Szeretettel 2009.ápr..
Kérlek, koncentrálj erősen!
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Népszerű kultúra és magaskultúra
Záridő Blende Fénymérés
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
Hullámoptika.
Jelmondat: „Semmi sem lehet elég tökéletes.”. Érzelmei:  zsenijelölt.
Írásvetítő transzparens Készítette: Huszár Anita informatikus könyvtáros szak II. évfolyam, távoktatási tagozat Alsózsolca, 2005.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Készítette: Herczeg Jakab 7/a
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Az életedet TE írod.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
,,Én így tanítanám az informatikát”
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Ma vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27. vasárnap, július 27.vasárnap, 2014.
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
szakmérnök hallgatók számára
Végrehajtási, nyomon követési fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Perspektíva pályázat Az idei év matek pályázatának témája a PERSPEKTÍVA.
Istenünk, sok-sok feszültség,
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Beszámoló a Kistérségi Koordinációs Hálózat munkájáról, feladatairól.
Turulmánia érthető filatélia 7 rész
Turulmánia érthető filatélia 5 rész Nyomás-kísérleti nyomatok és színek Gelle Péter /angyalka/
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Miért nem valóságos az idő?
Forgalomkorlátozások Budapesten. A Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi állami megemlékezés miatt az alábbi.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
Egyszerű cserés rendezés
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
TAS-E Application Design competition Pályázat címe Kapcsolattartó: Csapattagok:
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Számítógépes programok használata
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Előadás másolata:

Turulmánia érthető filatélia 3 rész Bélyegképek kialakítása 2009. Gelle Péter /angyalka/

A korabeli Kis Ujság március 16.-ai számának címoldala Megérte a pályázat, a jutalomosztás, végignyálazni a beérkező műveket! Mindenki örült. A tervezők a jutalmaknak. A bírálók a jól végzett munkának. A bélyegészek a leendő sorozatnak, melynek képei egyébként a „Magyar Képzőművészet”-ben meg is jelentek. Csak a nyomdászok nem örültek, mivel a finomrajzolatú pályamunkákból bélyeget gyártani teljességgel lehetetlen volt. Mire a kellő, bélyegnyi méretre lekicsinyítették a rajzuk teljesen összemosódott. A szépen kidolgozott rajzolatból semmi sem látszódott. Ennek örömére, míg a tömeg a 48’-as események 50. évfordulóját ünnepelte a központi rendezvényen a Múzeumkertben, amiről a korabeli Kis Újság így írt: A korabeli Kis Ujság március 16.-ai számának címoldala

Színes kőnyomatos gyufacímke 1898. (44x26 mm) A nyomda : „- Nagyszerű lelkesedéssel ünnepelte meg a főváros március 15-ének nevezetes évfordulóját. Az utcák és körutak zászló-díszben pompáztak. Nemzeti színek mindenfelé, a hazafiak hangulata is nemzeti színű. Az állami épületek ridegen feketéllettek ki a fellobogózott házsorok közül, a hivatalokban tilalmas volt az ünneplés.” - addig a kereskedelemügyi miniszter az 50.161/1898. K. M. számú rendeletével az egész pályázati eredményt és a különjutalmazott munkákat is kidobatta a kukába. 1898 központi ünnepség a múzeumkertben Színes kőnyomatos gyufacímke 1898. (44x26 mm)

… a kőnyomatos 13.számú kövei… S utasította az Államnyomdát, hogy a maradék, semmit sem nyert pályamunkákból válasszanak bélyegkészítésre alkalmas rajzokat! Így aztán a nyeretlen, futottak még kategóriába tartozó pályázók vidáman tettek az addigi eredményt elérőkre. Hiába, így lesznek az utolsókból elsők. Az államnyomda a maradék rajzokból háromban látott fantáziát és kivitelezési lehetőséget. A három kiválasztott pályamunkában már felismerhetőek a később ténylegesen kiadott turul sorok főbb jegyei. Néhány első … … a kőnyomatos 13.számú kövei… … és Than Mór bélyegterve.

a 24-es számú, eredetileg a filléres értékekhez készült Böhm terv Nézzük akkor az immáron sokadik nekifutásra választott rajzokat! A filléres értékekhez való választás kész kabaré volt. A Böhm által eredetileg a filléres értékekhez készített 24-es számú rajzot/3. ábra/ az államnyomda a hírlapjegyeknek szánta. Ezért a 24-es számú rajzon gyorsan átírták a „”MAGYAR KIR. POSTA” feliratot „HÍRLAPJEGY”-re, aztán a felső három részre osztott részt egyberajzolták, onnan a „FIL LÉR” szót száműzték, s e helyére került a MAGYAR KIR. POSTA” felirat. Már majdnem jól alakult a dolog, mikor végleges lett, hogy ez a Böhm féle, immár módosított rajz lesz a filléres levélbélyeg képes oldala. Tehát újra előszedték és ismét módosítottak rajta. Kialakították az értékszám helyét, kissé átrajzolták a korona mögötti hátteret, a „HÍRLAPJEGY” felirat helyére a „FILLÉR” szó került. S, hogy végleg semmi se teljesüljön az eredeti pályázati kiírásból, még a méretét is megváltoztatták 19 x 22,6 milliméterre. a 24-es számú, eredetileg a filléres értékekhez készült Böhm terv

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!