Nikola Tesla (1856-1943).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Alternatív energiaforrások
Víz világnapja 2014.
Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor.
Transzformátor.
Energia – történelem - társadalom
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Jedlik Ányos, Volta, Amper
Magyar Mérnökakadémia ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETVÉDELEM
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Szomjas kacsa Szomjas kacsa
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Moliere 24/B.
General Electric A legjobbak legjobbja. A környezet: A munkanap meghosszabbítása gazdasági kényszer: ívlámpák, gázvilágítás elterjedése A villanyvilágítás.
Transzformátor Transformátor
Megújuló energiaforrás
állórész „elektromágnes”
Mágneses mező jellemzése
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
1847 febr okt.18 Milan- West Orange
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
Készítette: Németh Katalin …
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
A dinamó felfedezője? Felfedezői?
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Rádió szolgáltatás az internet Dánielisz László, Antenna Hungária ZRT.
Milétoszi filozófusok
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
A tűz.
Készítette: Győrik Viktor
a mágneses tér időben megváltozik
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Guglielmo Marconi Élete.
Jedlik Ányos
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Luigi Galvani.
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Csoma Bence
A nyugalmi elektromágneses indukció
Készítette: Prumek Zsanett
Guglielmo marconi rádió feltalálása
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Guglielmo Marconi Ócsai Réka 10. A.
Az elektromágneses indukció
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
Jedlik Ányos találmányai
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
Nikola Tesla és Guglielmo Marconi találmányának összehasonlítása Készítette: Káldi Laura, Bujdosó Bianka.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Villamos rendszerek környezeti hatásai 1. előadás Tamus Zoltán Ádám Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések.
A villamosenergia és a víz kapcsolata
Elektromágneses indukció
Az elektromágneses indukció
Előadás másolata:

Nikola Tesla (1856-1943)

A kezdetek 1856-ban született Horvátországban egy szerb ortodox pap fiaként . Ausztriában és Csehországban tanult, de éppen Budapesten tartózkodott, amikor a forgó mágneses mezõ és az indukciós motor ideája megfogalmazódott benne. Párizsban az Edison társaságnak dolgozott, majd 1884-ben 28 éves korában áthajózott Amerikába.

A váltóáram atyja Ez egy korabeli 5000 lóerős westinghouse generátor A Westinghouse cég feje megvásárolta Tesla háromfázisú dinamójának, transzformátorának és motorjának a szabadalmi jogát, és ezzel kezdetét vette a küzdelem Edison egyenáramú és Tesla-Westinghouse váltóáramú rendszere között. A Westinghouse cég gondoskodott az 1893-as chicago-i expo kivilágításáról, és nagy sikert aratott vele. Ez a siker jelentõs szerepet játszott abban, hogy a Westinghouse nyerte meg az elsõ Niagara erõmûre kiírt pályázatot, amely Tesla szabadalmai alapján készült el és az õ nevét viselte. Az erõmû 1896-tól látta el Buffalo-t árammal

A fantaszta Tesla fõ célkitûzése az volt, hogy az öngerjesztés hatékonyságát jelentõsen megjavítsa a faraday korongon. A javulásnak abban kellett megmutatkoznia, hogy ha külsõ erõvel forgásba hozzuk a motort, majd abbahagyjuk a forgatást, milyen hosszú ideig fog tovább forogni önmagától. Majd rájött hogy üzemanyag nélkül a legtökéletesebb faraday korong sem képes motorként működni.

Az üzemanyag kérdésében Teslának meg kellett maradnia a metafora szintjén: "...Képzeljük el, hogy egy tartályt helyezünk el egy tó fenekén és kiszivattyúzzuk belõle a vizet. Tudjuk, hogy amikor engedjük, hogy a víz újra megtöltse a tartályt, elvben munkavégzés történhet, de egy szemernyivel sem több, mint amennyit a kiszivattyúzásra fordítottunk...";

A fegyvertervező Tesla úgy képzelte, hogy azt az energiát, ami a Faraday-dinamót mûködtetné, pusztításra is fel lehetne használni . Tesla úgy gondolta, hogy mivel a föld vezeti az elektromosságot, a földgolyó sok tekintetben éppen úgy viselkedik, mint egy kis fémgömb. Az egész Földre kiterjedõ rezgések önmagukban korántsem tartoznak a fantázia birodalmába. A geofizikusok évtizedek óta tudják, hogy a Földnek, mint egésznek, jól meghatározott rugalmas sajátrezgései vannak. Valószínûleg ezt a két jelenséget — az elektromágneses térenergiát és a Föld töltésrezgéseit, — kombinálta Tesla azzal a feltételezéssel, hogy a mindenütt jelenlévõ éter belsõ energiájának a rovására egy viszonylag kis gerjesztésnek, mint egy "szikrának" a segítségével óriási robbanást lehet elõidézni — éspedig a Földnek gyakorlatilag azon a pontján, ahol csak kívánja. A század elsõ évtizedében Tesla erõfeszítései a vezeték nélküli energiaátvitel megvalósítására összpontosultak ekkor épitette meg távirányitású hajóját.

Tesla fegyverének egy részlete: sűritett levegő belső dinamikus nyomás külső statikus nyomás nagy vákum csatlakozás egy hermetikusan elzárt tartályhoz

Meteor volt vagy talán az elkeseredett Tesla hozta mûködésbe pusztító energia-fegyverét? 1908 június 30-án Közép-Szibériában, a Tunguzka folyó körzetében iszonyatos robbanás következett be, amelynek ereje 10-15 megatonna TNT-vel lehetett egyenértékû.

Találmányai Váltóáramú motor Tesla tekercs A Tesla tekercs átalakitja a bemeneti feszültséget pulzáló magas feszültséggé. Legnagyobb tekercsét a coloradói laborjába épitette 1899-ben: átmérője:17 m létrehozott feszültség: 12Mv

Találmányai Az első rádió Távirányító Bár Marconi kapta a rádió feltalálásáért járó elismerést, késöbb 1943-ban kiderült hogy az Teslát illeti. Távirányító 1898-ban bemutatta első tavirányítású Hajóját melyet nagy elismerés követett.

A nagy áttörés Tesla nagy frekvenciájú, magas- feszültségű világítása erősebb fényt csinált kevesebb hővel. 1893-ban Westinghouse-nál beteljesült egyik nagy álma. „megszüntette az éjszakát”

Végjáték Nikola Tesla 1943 január 7-én hunyt el New York City-ben. A St. John katedrálisban százak vettek részt a gyászszertartásán. Három Nobel díjas közös táviratban fejezte ki tiszteletét "a világ egyik legkiemelkedõbb szelleme elõtt, aki a modern idõk jelentõs technológiai eredményeinek a megszületésénél bábáskodott."

Készítette: Haidekker Balázs Forrás: internet,wikipedia