Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor."— Előadás másolata:

1 Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor

2 Bláthy Ottó élete ( ) Bláthy Ottó Titusz jómódú kereskedőcsalád gyermekeként született Tatán, és már az elemi iskolában kitűnt számolótehetségével és gyors gondolkodásával. Főiskolai tanulmányait a bécsi műegyetem gépészmérnöki szakán végezte, 1882-ben mérnöki diplomát kapott.

3 Bláthy Ottó élete ( ) Első munkahelyén, az években, a MÁV gépgyára műhelyében és szerkesztési osztályán dolgozott, majd 1883-ban lépett a Ganz és Társa villamos osztályának alkalmazásába mint gépszerkesztő. 

4 Bláthy Sakkozott Csillagászati eredményei, országos tervei éppúgy méltán keltettek feltűnést, mint a sakkjátékosok számára kidolgozott egészen újszerű feladatainak gyűjteménye, sőt egy rövid ideig a Magyar Sakkszövetség elnöki tisztségét is ellátta ben Lipcsében jelent meg "Vielzügige Schachaufgaben" című könyve, amelyben a sakkfeladványok terén a kombinációk új lehetőségeit mutatta be. 

5 Bláthy Ottó munkássága
Bláthy a Ganz-gyárba való belépése utáni hónapokban kezdett elmélyedni az elektrotechnika tanulmányozásában Faraday kísérletei és Maxwell munkái alapján. Első jelentős eredménye, hogy felismerte a "mágneses Ohm-törvény" gyakorlati alkalmazásának módját, amelynek alapján 1883-ban átalakította az egyenáramú gépek mágneseinek alakját. Ezzel elérte azt, hogy a gépek teljesítménye azonos súly mellett az addiginak többszörösére emelkedett. Első szabadalma egy évvel később, 1884-ben látott napvilágot, amikor az egyenáramú dinamókhoz megszerkesztette az öngerjesztő higanyos feszültségszabályzót, amelyet a későbbi generátoroknál alkalmazott.  Egyik legjelentősebb és legismertebb alkotását két másik remek tudóssal, a gyár munkatársaival, Déri Miksával és Zipernowsky Károllyal készítette el. Közösen dolgozták ki 1885-ben az új áramelosztási rendszert, amely a transzformátornak elnevezett indukciós készülékek alkalmazásán alapult. Dinamó aminek tervezésének Bláthy is részese volt

6 Legjelentősebb szabadalma
A három tudós közös szabadalma a sarok nélküli transzformátorra vonatkozott, és annak két kivitelét, a "magtranszformátort" és a "köpenytranszformátort" tartalmazta. A magtranszformátornál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. A köpenytranszformátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták. 

7 Egy másik Szabadalma Ez a találmány volt az alapja az ipar és a háztartás gazdaságos és olcsó világítással való ellátásának. A transzformátorokat Bláthy javaslatára zárt vasmaggal készítették, és közös munkájuk a korabeli elektrotechnika egyik legfontosabb állomását jelentette.

8 A Transzformátor A transzformátor egy villa- mos gép, nyugvó szerkezet, amely az adott teljesítményű váltóáram feszültségét változtatja át, természetesen ennek megfelelően az áramerősség is változik.

9 Fontosabb Munkái köpeny transzformátor magtranszformátor
A köpenytransz-formátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták.  A magtranszformátor- nál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. Fogyasztásmérő Bláthy munkái közül a legjelentősebbek között vannak az első indukciós wattóra számlálók, amelyeket 1889-ben a Ganz-gyár hozott forgalomba. A ma használatos fogyasztásmérők is az általa feltalált készülék elvén működnek.

10 A Transzformátor kidolgozása
Michael Faraday 1831-ben határozta meg az elektromágneses indukció törvényeit. Az első energiaátvitelre alkalmas, zárt vasmagú transzformátort Bláthy Ottó, Zipernowsky Károly és Déri Miksa szabadalmaztatta 1885-ben. Ezek a transzformátorok a Ganz gyárban készültek Budapesten.

11 Tulajdonságai A transzformátor vasmagján legalább két tekercsrendszer van, ezek egymástól vezetőileg el vannak különítve, csak a vasmag köti őket össze. Az elektromágneses energiát az egyik rendszer veszi át valamely hálózatból: ez a transzformátor primer tekercsrendszere. A másik rendszer továbbítja az energiát egy másik hálózat felé: ez a szekunder tekercsrendszer. Az energia felvétele és továbbítása nem szerkezeti tulajdonság, hanem üzemviteli állapot, akármelyik tekercs működhet primer vagy szekunder rendszerként. Ennek megfelelően a transzformátor több hálózat energiacseréjét is elláthatja.

12 Működése Lényege egy zárt vasmag, amelyen két egymástól független tekercs van, a primer és a szekunder tekercs. A primer tekercset vastagabb huzalból, kevés menetszámmal, tehát sűrűbben tekercselik. A primer tekercsbe bevezetik a kisebb feszültségű, nagyobb áramerősségű váltakozó áramot, amely maga körül váltakozó erősségű mágneses teret létesít. A mágneses tér ütemes váltakozására a vasmag a szekunder tekercsbe ugyanolyan ütemű váltakozó áramot hoz létre.

13 Ahányszor nagyobb a szekunder tekercs menetszáma a primertekercselésnél, annyiszor nagyobb feszültségű és kisebb áramerősségű a szekunder tekercsben indukált áram. Ha pedig a sűrűbb menetszámú tekercsben alacsonyfeszültségű váltakozó áramot nyerünk, vagyis letranszformáljuk az áramot. Felfedezésükben a döntő az volt, hogy az átalakított áramot kis átmérőjű huzalon lényegesen kisebb veszteséggel lehetett továbbítani az elektromos telepről a fogyasztóhoz. A " transzformátor " elnevezés - ahogy feltalálóink elnevezték - megmaradt és a világon mindenütt ma is használatos.

14 Transzformátorok csoportosítása funkciójuk szerint:
Különleges trANSZFORMÁTOR Jelátvivő trANSZFORMÁTOR Teljesítmény transzformátor Energia átalakítás a villamos teljesítmény szállítása és elosztása céljából Alakhű jelátvitel biztosítása autótranszformátorok Mérő tr. Áram váltó egyfázisú hangfrekvenciás feszültségváltó Háromfázisú

15 Vasmagon elhelyezett tekercsek száma alapján
kéttekercses többtekercses Teljesítményük alapján a transzformátorok csoportosítása: - törpetranszformátor W – 1 kW - kis teljesítményű transzformátor 1 kW – 50 kW - közepes teljesítményű - „ kW – 50 MW - nagy teljesítményű „ MW

16 egyéb Vízturbinás generátorok állórészében alkalmazott, ún. tört horonyszámú tekercseléséért 1900-ban a párizsi világkiállításon nagydíjat nyert. Négypólusú forgórész-konstrukciójának szabadalmait a svájci BBC és a berlini SSW is megvásárolta. Kandó Kálmán 1931-ben bekövetkezett halála után ő dolgozta át és fejezte be a Kandó-mozdonyok fázisváltójának konstrukcióját is; ez a rendkívül bonyolult gép a Kandó-mozdonyok legmegbízhatóbb része lett.

17 Ma mire használjuk a transzformátort…
Áramgenerátor PowerLED modulok és PowerLED-es lámpák, lámpatestek üzemeltetéséhez 700 mA áramerősséggel. Egyenáramú transzformátor (1000mA) - 230V AC tápfeszültségű bemenet - max =12V AC kimeneti feszültség - állítható kimeneti feszültség (3-12) - több típusú csatlakozó Transzformátor állomások Kaputelefon

18 Végül Kivételes képességekkel rendelkezett, káprázatos fejszámoló volt, páratlan emlékezőképességgel bírt. A Magyar Autóklub alelnöke volt, autóversenyek bírálóbizottsági tagja. Szenvedélyes kutyabarát, kutyatenyésztő. Haláláig a Ganz gyár szellemi vezére maradt. Rövid betegség után szeptember 26-án hunyt el.

19 GYAKORLATI ALKALMAZÁS

20 Készítette : Bende Márk
Felhasznált irodalom Magyar Szabadalmi Hivatal múzeuma és weboldala. „Mérnök leszek”- lexikonja Kovács József mk. alez. (jegyzet) Transzformátorok (jegyzet) DaFont © a különleges betütípusért Készítette : Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép és Gimnázium 10. c osztály


Letölteni ppt "Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések