Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A villamosenergia és a víz kapcsolata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A villamosenergia és a víz kapcsolata"— Előadás másolata:

1 A villamosenergia és a víz kapcsolata

2 A vízimalom A vízimalom első részletes leírását Marcus Vitruvius Pollio római építész adta, de feltehető, hogy a vízikereket már a fejlett öntözőkultúrával rendelkező föníciaiak és egyiptomiak is alkalmazták őrlőszerkezet meghajtására. A vízimalom a víz energiáját kétféle szerkezettel hasznosította: 1. a vízszintes síkban forgó vízikerék tengelye egyben az őrlőmű forgástengelyét képezte, mint a turbina.  2. A vízszintes tengelyen forgó vízikerék fogaskerék-áttétellel hajtotta meg az őrlőszerkezetet.

3 A túristvándi vízimalom
Túristvándi egyik főnevezetessége a ma már országszerte ismert, sok bel-és külföldi látogatót vonzó vízimalom.  Lehetett száraz, kerengő malom, de lehetett vízimalom is. Mindenesetre fontos szerepet tölthetett be, hogy a vagyontárgyak közé felvették. A Kende levéltári anyag 1315-ből már vízimalmot említ.

4 Nikola Tesla A történelmi Magyarország területén született, és beszélt is magyarul a zseniális Nikola Tesla, akit az elektromosság korának atyjaként tisztelhetünk. Tesla igazi, humánus gyerek volt, míg Edison üzletember, aki sok feltaláló helyett aratta le a babérokat. Az egyik volt Tesla is, de amikor őt is átverte az addig istenített példakép, otthagyta és a nulláról újrakezdve bizonyította, hogy meghaladta Edison tudását. De nem ő volt az egyetlen, akivel küzdenie kellett, Marconi még Nobel-díjat is kapott Tesla találmányáért, a rádióért, míg végül a bíróság igazságot nem szolgáltatott.

5 A kemény munka Egyre komolyabb feladatokat kapott Edisontól, mint legszorgalmasabb beosztottja. Annyira, hogy egy megbízásnál 50 ezer dollárt (kb. 14 millió Ft-ot, a 19. században) helyezett kilátásba, ha Tesla elvégzi a munkát. A gyatra motorok és generátorok feltérképezésével biztosítania kellett az Edison nevéhez fűződő egyenáramú elektromos hálózat zavarmentes üzemeltetését. Tíz hónapig dolgozott, saját tervei alapján kijavította a hibákat és stabilizálta a rendszert. Amúgy is vékony teste még tíz kilót fogyott a munka miatt, és betegen, de elkészült.

6 Minden elromlott alig volt mit ennie, 30 éves korában. Így vett néhány centjéből papírt és tollat, és tervezni kezdte élete nagy találmányát, amely már régóta a fejében volt. Nikola Tesla horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus Horvátországban született 1856-ban, szerb családban.

7

8 Vízerőmű

9 KÖSZÖNjük A FIGYELMET

10 Képjegyzék UKEwiko5aQro_TAhVlJcAKHS_xDPMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fitthon.hu%2Fca%2Feszakalfold%2Flat nivalok%2F-%2Fnetaview%2F41637%2Fvizimalom- turistvandi%3Bjsessionid%3DE85432A3D73DB044F2BC6D &psig=AFQjCNEPc1ERfKgR41o7qbUtzy qc1CuXpg&ust=


Letölteni ppt "A villamosenergia és a víz kapcsolata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések