Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nikola Tesla (1856-1943).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nikola Tesla (1856-1943)."— Előadás másolata:

1 Nikola Tesla ( )

2 A kezdetek 1856-ban született Horvátországban egy szerb ortodox pap fiaként . Ausztriában és Csehországban tanult, de éppen Budapesten tartózkodott, amikor a forgó mágneses mezõ és az indukciós motor ideája megfogalmazódott benne. Párizsban az Edison társaságnak dolgozott, majd 1884-ben 28 éves korában áthajózott Amerikába.

3 A váltóáram atyja Ez egy korabeli 5000 lóerős westinghouse generátor A Westinghouse cég feje megvásárolta Tesla háromfázisú dinamójának, transzformátorának és motorjának a szabadalmi jogát, és ezzel kezdetét vette a küzdelem Edison egyenáramú és Tesla-Westinghouse váltóáramú rendszere között. A Westinghouse cég gondoskodott az 1893-as chicago-i expo kivilágításáról, és nagy sikert aratott vele. Ez a siker jelentõs szerepet játszott abban, hogy a Westinghouse nyerte meg az elsõ Niagara erõmûre kiírt pályázatot, amely Tesla szabadalmai alapján készült el és az õ nevét viselte. Az erõmû 1896-tól látta el Buffalo-t árammal

4 A fantaszta Tesla fõ célkitûzése az volt, hogy az öngerjesztés hatékonyságát jelentõsen megjavítsa a faraday korongon. A javulásnak abban kellett megmutatkoznia, hogy ha külsõ erõvel forgásba hozzuk a motort, majd abbahagyjuk a forgatást, milyen hosszú ideig fog tovább forogni önmagától. Majd rájött hogy üzemanyag nélkül a legtökéletesebb faraday korong sem képes motorként működni.

5 Az üzemanyag kérdésében Teslának meg kellett maradnia a metafora szintjén:
"...Képzeljük el, hogy egy tartályt helyezünk el egy tó fenekén és kiszivattyúzzuk belõle a vizet. Tudjuk, hogy amikor engedjük, hogy a víz újra megtöltse a tartályt, elvben munkavégzés történhet, de egy szemernyivel sem több, mint amennyit a kiszivattyúzásra fordítottunk...";

6 A fegyvertervező Tesla úgy képzelte, hogy azt az energiát, ami a Faraday-dinamót mûködtetné, pusztításra is fel lehetne használni . Tesla úgy gondolta, hogy mivel a föld vezeti az elektromosságot, a földgolyó sok tekintetben éppen úgy viselkedik, mint egy kis fémgömb. Az egész Földre kiterjedõ rezgések önmagukban korántsem tartoznak a fantázia birodalmába. A geofizikusok évtizedek óta tudják, hogy a Földnek, mint egésznek, jól meghatározott rugalmas sajátrezgései vannak. Valószínûleg ezt a két jelenséget — az elektromágneses térenergiát és a Föld töltésrezgéseit, — kombinálta Tesla azzal a feltételezéssel, hogy a mindenütt jelenlévõ éter belsõ energiájának a rovására egy viszonylag kis gerjesztésnek, mint egy "szikrának" a segítségével óriási robbanást lehet elõidézni — éspedig a Földnek gyakorlatilag azon a pontján, ahol csak kívánja. A század elsõ évtizedében Tesla erõfeszítései a vezeték nélküli energiaátvitel megvalósítására összpontosultak ekkor épitette meg távirányitású hajóját.

7 Tesla fegyverének egy részlete:
sűritett levegő belső dinamikus nyomás külső statikus nyomás nagy vákum csatlakozás egy hermetikusan elzárt tartályhoz

8 Meteor volt vagy talán az elkeseredett Tesla hozta mûködésbe pusztító energia-fegyverét?
1908 június 30-án Közép-Szibériában, a Tunguzka folyó körzetében iszonyatos robbanás következett be, amelynek ereje megatonna TNT-vel lehetett egyenértékû.

9 Találmányai Váltóáramú motor Tesla tekercs
A Tesla tekercs átalakitja a bemeneti feszültséget pulzáló magas feszültséggé. Legnagyobb tekercsét a coloradói laborjába épitette 1899-ben: átmérője:17 m létrehozott feszültség: 12Mv

10 Találmányai Az első rádió Távirányító
Bár Marconi kapta a rádió feltalálásáért járó elismerést, késöbb 1943-ban kiderült hogy az Teslát illeti. Távirányító 1898-ban bemutatta első tavirányítású Hajóját melyet nagy elismerés követett.

11 A nagy áttörés Tesla nagy frekvenciájú, magas-
feszültségű világítása erősebb fényt csinált kevesebb hővel. 1893-ban Westinghouse-nál beteljesült egyik nagy álma. „megszüntette az éjszakát”

12 Végjáték Nikola Tesla 1943 január 7-én hunyt el New York City-ben. A St. John katedrálisban százak vettek részt a gyászszertartásán. Három Nobel díjas közös táviratban fejezte ki tiszteletét "a világ egyik legkiemelkedõbb szelleme elõtt, aki a modern idõk jelentõs technológiai eredményeinek a megszületésénél bábáskodott."

13 Készítette: Haidekker Balázs
Forrás: internet,wikipedia


Letölteni ppt "Nikola Tesla (1856-1943)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések