Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektromágneses indukció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektromágneses indukció"— Előadás másolata:

1 Az elektromágneses indukció

2 Egy tekercs két kivezetését ampermérőhöz kapcsoljuk
Egy tekercs két kivezetését ampermérőhöz kapcsoljuk. Mit tapasztalunk, ha Mágnesrudat közelítünk a tekercshez? A mágnesrudat mozdulatlanul hagyjuk a tekercs belsejében? A tekercs előtt mágnesrudat forgatunk?

3 Egészítsd ki a mondatokat
Egészítsd ki a mondatokat! Ha egy tekercs belsejében mágnesrudat mozgatunk, az ampermérő áramot jelez. Ezt a jelenséget indukciónak nevezzük. Az indukált áram nagysága annál nagyobb, minél erősebb a mágnes, minél gyorsabban mozgatjuk és minél nagyobb a tekercs menetszáma.

4 A generátor fő részei:

5 Igaz – hamis? A váltakozó áramnak is van mágneses hatása. A váltakozó áram hőhatását a gyakorlatban nem hasznosítjuk. A váltakozó áram nagysága állandó, csak az iránya változó. A váltakozó áram élettani hatása hasonló, mint az egyenáramé.

6 Rajzolj transzformátort és írd oda az alkotórészek nevét is!
Zárt vasmag

7 Töltsd ki a táblázatot! Np Up Nsz Usz 100 50V 500 1000 15V 250V 1200
600 12V 240V

8 A játékvonatot 230 V feszültségre kapcsolt transzformátorról működtetünk. A szekunder tekercsben az áram erőssége 0,23 A, a feszültség 10 V. Mekkora a primer tekercsben folyó áram erőssége? Mekkora teljesítményű a játékvonat motorja?

9 Egy transzformátor szekunder tekercsének 10-szer nagyobb a menetszáma, mint a primer tekercs menetszáma. A szekunder tekercset 45 V feszültségű áramforrásként szeretnénk használni, ezért a primer tekercsre 4,5 V-os zsebtelepet kapcsolunk. Elérjük-e a célunkat? Miért?

10 Egészítsd ki a mondatokat!
Az elektromos energia az erőművekből távvezetékeken jut el a fogyasztókhoz. A hosszú huzalok ellenállás-a nagy, ezért jelentős a hő-veszteség. Ezt úgy küszöbölik ki, hogy az áram-erősséget lecsökkentik. Ezt transzformátorok segítségével úgy érik el, hogy az erőművek közelében a feszültséget feltranszformálják.

11 Mit ábrázol a rajz? Írd le a működését!


Letölteni ppt "Az elektromágneses indukció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések