A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

DIÁKHITEL? LAKÁSTÁMOGATÁS? FOGLALKOZTATÁS? SPORT? SULINET? TANKÖNYVEK? IGEN? MEGCSINÁLTÁK? LÁSSUK… A TÉNYEKET… TOVÁBB.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A nagy gazdasági világ válság
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
A korszerü állam igérete és követelményei Magyarországon Verseny és szolidaritás BOKROS LAJOS professzor és vezető alelnök Közép-Európai Egyetem Budapest.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Új Magyarország Egyensúly-reform-fejlesztés A magyar felzárkózás programja A magyar felzárkózás programja Dr. Veres János pénzügyminiszter.
1 Felzárkózás vagy leszakadás ? Szerkezeti reformok igénye Magyarországon Bokros Lajos a közgazdaságtan és a közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR MAKROGAZDASÁGI FORDULATOK - egy diagnózis Bokros Lajostól - Szeged, május Belyó Pál „GAZDASÁGPOLITIKA.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYÁNAK PROGRAMJA Budapest, 2006
GKI Zrt., Magyarország 2010 Dr. Vértes András elnök november 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A magyar közoktatás- politika irányvonalának változásai 1998-tól 2006-ig Készítette: Kemenczky Zsuzsanna.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A évi (új) adópolitika: „NÖVEKVŐ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY” „NÖVEKVŐ ÁLLAMADÓSSÁG” „NÖVEKVŐ ÍGÉRETEK” …mindent 2006-ért? …bármi áron?
FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐCSOPORT EGÉSZSÉGÜGYI KABINET.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A magyar gazdaság mozgástere június 28. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
A Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Újraelosztási irányok Mózer Péter Újraelosztási irányok Hilscher Rezs ő Szociálpolitikai Egyesület Államháztartás jóléti újraelosztása munkacsoport.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
Megbecsülés az idős embereknek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Megszületett a megoldás
Patikamérlegen a magyar gazdaság
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

A felzárkózás keretei Bauer Tamás

Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára való visszatéréshez fékezni kell, és a fékezés átmeneti lassulással jár A kiigazítást 1995-ben is megúsztuk visszaesés nélkül, és most is csak lassulást kell vállalnunk

Mi történik? „Reformnak nevezett pénzbehajtás”: igen: adóemelés, nyugdíjszigorítás, ágyszám- csökkentés, óraszámemelés, vasútvonal- bezárás, vizitdíj, tandíj – összefonódnak a viselkedést módosító reformok és az államháztartási konszolidáció, mivel reformokra mindig csak kényszerhelyzetben kerül sor, az Orbán- és a Medgyessy-kormány nem vállalt reformokat

Miért van erre szükség?(1) Modernizálódott gazdaság (illusztráció), de példátlan egyensúlyromlás, ikerdeficit, 10%-os hiány Két koalíció, három kormány műve: Fidesz-kormány: belső motorok beindítása Széchenyi- terv, minimálbér-emelés, köztisztviselői béremelés, lakástámogatás, PPP (implicit eladósodás) MSZP-SZDSZ-kormány: jóléti rendszerváltás és korszakváltás közalkalmazotti béremelés, 13. havi nyugdíj, adócsökkentés (minimálbér adómentessége), ingyentankönyv, ingyenebéd, autópálya-építés, Sulinet

Miért van erre szükség?(2) Ha nem folyt volna felelőtlen költekezés, akkor is ellehetetlenülne a nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanná válnának az egészségügy költségei szükséges és indokolt a felsőoktatásban a tandíj a fekete jövedelmek miatt adóreform kell (az első három Európa-szerte felmerül)

Téves válaszok A reformok pénzbe kerülnek, előbb növekedés, azután reform – egész Európa azért reformál, hogy megtakarítson Adó- és járulékcsökkentés, foglalkoztatás- bővítés a megoldás megszorítások nélkül: a foglalkoztatás csak lassan bővülhet Elkerülhetetlenek a megszorító jellegű reformok és a közepes megszorítás

Bátor megoldások Egészségügy átalakítása Tandíj a felsőoktatásban Óraszám-emelés Közigazgatás leépítése (reformpótló) Az államháztartási konszolidációt szolgáló megszorítások összekapcsolódnak a reformokkal, amin a szereplők viselkedését módosító intézkedések értendők

A program korlátai A megszorítások iránya: nemcsak fogyasztást, beruházást is korlátoz Terhek újraelosztása az állami szerep korlátozása nélkül A Horn- és Medgyessy-kormány „vívmányai” szent tehenek: ingyenes utazás, minimálbér adómentessége, könyv-áfa, 13. havi nyugdíj Reformok következetlensége: egészségügy, tandíj

Hogyan tovább? Egészségügy példája: túllépni az átszervezésen és teher-újraelosztáson, elérni a beteg emancipációját Állami szerep újraértelmezése: szakítás az atyáskodó állammal: fűtés, utazás, üdülés, felsőoktatás (ellenpélda: közoktatás, közbiztonság), gondos mérlegelés pl. az egészségügynél és a tömegközlekedésnél NEM LEÁLLNI, HANEM GYORSÍTANI