Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Digitális technika, digitális áramkörök
Az Európán kívüli világ
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Fizika Bevezető 6. osztály.
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Az olasz természettudós és a dán csillagász
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Internetes keresés április.
A négy világháború története 109.
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
Göröngyös út vezet a csillagokig
Albert Einstein idézetek.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Művelődés és életmód a kora újkorban
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A konstruktivista pedagógia alapjai
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Avagy a világ ismerete az ókorban
A csillagászat keletkezése
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Vagy más néven, a vörös bolygó, káprázatos látványt fog nyújtani!
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Newton és gravitációs törvénye
Galilei-féle relativitási elv
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
Johannes Kepler.
Sokoldalú, „reneszánsz” személyiségek 18/C. 1. Csillagászat, optika Galilei: csillagász, filozófus, lantjátékos, festő Felfedezte a Jupiter holdjait,
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Galilei és az inkvizíció
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
Galileitől Newtonig vezető út
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
Galileo Galilei élete és munkássága
A fizika tantárgy gondolkodásfejlesztési lehetőségei a feladatok tükrében Radnóti Katalin- Adorjánné Farkas Magdolna.
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Mesterséges intelligencia Áttekintés. Mesterséges intelligencia (MI) Artificial Intelligence (AI) Filozófia Matematika Pszichológia Nyelvészet Informatika.
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
VIZSGÁZÓK SZÁMA Tantárgy neve Közép- szinten Emelt szinten matematika magyar nyelv.
Érettségi eredmények május
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A fizika mint természettudomány
A felvilágosodás előfutárai
magyar nyelv és irodalom
Előadás másolata:

Ide kerül az aktuális téma megnevezése Tudomány újratöltve sorozat Szerző: Példa Pál Sorozatszerkesztő: Mező Ferenc

Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ A projekt lényege Brunner: felfedeztető tanulás (kreatív, de időigényes tanulás) Skinner: programozott oktatás (nem kreatív, de időtakarékos tanulás) a+b=Programozott felfedeztető tanulás (kreatív és időtakarékos tanulás) az IPOO-modell alapján: Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ alapinfókat a tanuló követ- a tanuló meg- a programot adunk a tanuló keztetéseket fogalmazza előkészítjük a számára (újrafelfedezé- a következte- tanuló számára seket) hoz létre téseit F,O,X: Problémaérzékenység Módszer Megoldás

Már foglalt témák (és tantárgyi kapcsolódásaik): Világképek alakulása (fizika, csillagászat, filozófia, hittan) Penicillin (biológia, kémia, egészségtan) Evolúciós elmélet (biológia) Monogénes és poligénes öröklődés (biológia) A történelmi Trója feltárása (történelem) Fáraó sírok nyomában (történelem) Reflexek és klasszikus kondicionálás (biológia) C-vitamin (biológia) Az anyák megmentője (biológia) A fogantatás és a születés (biológia)

Lehetséges témák (tantárgyi kapcsolódások) például: Elektromosság (fizika, biokémia) Rakétatechnika (fizika) Periódusos rendszer (kémia) Élőlények rendszertana (biológia) „A Föld gombölyű?” (földrajz, fizika, matematika, csillagászat) Bolyai geometria (matematika) A kottaírás története (zene) Relativitáselmélet (fizika) A DNS nyomában (biológia) Összehasonlító nyelvészet (nyelvtan, idegen nyelv) Robotika, mesterséges intelligencia (technika, informatika) Naptári rendszerek és időszámítás (földrajz, történelem) Tájékozódás, navigáció (földrajz, csillagászat) Pénz (történelem, gazdaságtan) Repülés (fizika) Hírközlés, távközlés (informatika, fizika)

Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján? Input információk szövegesen vagy képekkel illusztrált (pl. mi a különbség a két kép között?) feladatokkal... A jegyzetoldal szöveges részében... ... egyrészt kultúrtörténeti részleteket, ...másrészt az előző oldalakon olvasható feladatok megoldásait, ...harmadrészt plusz feladatokat adhatunk közre. Következtetés:

Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján? Íme a középkori keresztény világkép néhány állítása, amelynek vitatása kínzást és/vagy halálbüntetést érdemlő istenkáromlással ért fel:  A Föld a világ középpontja, s körülötte a ptolemaioszi geocentrikus világképnek megfelelő módon körpályán kering a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok.  A Nap az isteni tökéletesség szimbóluma, amely a Föld körül kering, másféle mozgást nem végez.  A világon minden égitest a Föld körül kering. Galilei ezt látta a távcsőben: a) A Napon szabad szemmel nem látható foltok vannak! Lehet a Nap isteni? Lehet (ez vallásos világnézet dolga...). De: lehet a Nap tökéletes? Következtess! b) Hosszabb megfigyelés alatt feltűnt, hogy a napfoltok elfordultak. Mire következtethetsz ebből? c) A Jupiter körül holdak keringenek... d) A Tejút halványan derengő csillagok sok milliós tömege... Következtetés:

Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján? Kepler a Mars bolygót hosszú éveken át követte távcsövével. Felfedezései:  A bolygók nem kör alakú pályán mozognak, hanem ellipszisen.  Számításai szerint a bolygók a Nap körül keringenek ellipszis pályákon, s nem a Föld körül.  Kepler törvények: 1, 2, 3 Így jött létre a heliocentrikus világkép – ami később szintén tévesnek bizonyult... Következtetés:

Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján? Kepler a Mars bolygót hosszú éveken át követte távcsövével. Felfedezései:  A bolygók nem kör alakú pályán mozognak, hanem ellipszisen.  Számításai szerint a bolygók a Nap körül keringenek ellipszis pályákon, s nem a Föld körül.  Kepler törvények: 1, 2, 3 Így jött létre a heliocentrikus világkép – ami később szintén tévesnek bizonyult... Következtetés:

felfedezésekkel, kutatási eredményekkel. Utószó Az előző oldalakon aktív részesei lehettünk az emberi civilizáció néhány meghatározó tudományos fordulatának. A geocentrikus világkép kialakulását eredményező kezdeti tapasztalatok után megismerkedtünk a heliocentrikus, a galaktikus, majd az extragalaktikus világkép felé vezető felfedezésekkel, kutatási eredményekkel. De nemcsak megismerkedtünk ezekkel, hanem olykor évezredeket átívelő módon együtt gondolkodhattunk az emberiség korabeli nagy tudósaival, és segítségükkel saját magunk hoztuk meg tudományos és tudománytörténeti jelentőségű következtetéseinket! Ezáltal némi bepillantást nyertünk a tudósok gondolkodási módjába: abba, hogy miként vetik össze - újra és újra és újra! - a világról alkotott eddigi tudásunkat a legfrissebb tapasztalatokkal, a saját vagy mások által elért kutatási eredményekkel. Láthattuk, hogy az ilyen összevetések során létrejövő következtetés alapvetően kétféle lehet: megerősítheti vagy éppen megkérdőjelezheti eddigi ismereteinket, feltételezéseinket. Végül egy fontos dologra kell felhívnunk a figyelmet: e kutatók a legtöbb esetben maguktól ismertek fel problémákat, ellentmondásokat, más emberek számára jelentéktelennek tűnő információkat!!! Gondoljunk például arra, hányan láttunk már csillagokat, s hányan figyeltük azokat olyan kitartóan, hogy felfedezzük a bolygók (mint „bolygó csillagok”) és a csillagok (mint „álló csillagok”) közötti különbséget? A napjainkban és a múltban élt több milliárdos emberiség óriási létszámához képest megdöbbentően kevesen! Tiszteljük hát múltunk e ritka, kivételes tehetségeit! Miként jelenünk és jövőnk tehetségeit is! Őszintén kívánjuk, hogy tehetségeddel Te is gyarapítsd az emberiség tudáskincsét! De ne feledd: ehhez először is tanulnod kell! Meg kell ismerned, mit tudunk jelenleg, hogy e tudásunkat tesztelhesd, megerősíthesd vagy megkérdőjelezhesd! Köszönjük, hogy velünk gondolkodtál! Reméljük jól szórakoztál, sokat tanultál! Ugye, velünk tartasz legközelebb is?