A gépírás segédeszközei Gépírásoktatás az iskolánkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar tudósok a számítástechnikában
Advertisements

Magyarok a számítástechnikában
Rendszertervezés CAD.
Számítógépes ergonómia
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Készítette: Kiss Dániel
Magyar gyorsíró billentyűzet
A számítástechnika története
a televíziózás úttörője
Művészettörténet Az impresszionizmus
A nyomtató.
küldés.
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
A Számítógépek története
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Informatikai alapismeretek
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Készítette Elmer Elizabet Primusz Flóra
A szövegszerkesztés alapjai
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Számítógép- generációk
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Minta a beadandó feladathoz
A szövegszerkesztés története
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
E-learning Kovácspál Eszter.
Tudnivalók: - előadás - írott anyag - kérdések, konzultáció - vizsga
A szövegszerkesztés alapjai
General Electric A legjobbak legjobbja. A környezet: A munkanap meghosszabbítása gazdasági kényszer: ívlámpák, gázvilágítás elterjedése A villanyvilágítás.
A pénztárgépek szerepe a kiskereskedelemben A pénztárgépek fejlődése
Nyomtatók.
Tiflokartográfia kutatások gyakorlati alkalmazása.
Mai óra anyaga: 1.) Billentyűzet 2.) Monitor.
Összefoglalás.
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Posztimpresszionizmus
Mai számítógépes perifériák Lovász Áron. A periféria Kibővíti a számítógép lehetőségeit. Vannak kötelezőek és opcionálisak. Lehet külső vagy belső csatlakozású.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
Háttértárak.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
5. osztály Háttértárolók
A számítógépek története
Szobrászat.
A számítógépek története
Egyszerű szövegszerkesztés
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
A modern titkosszolgálatok kialakulása
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Magyarországi művészet
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
A SZÖVEGSZERKESZTÉ S ALAPJAI I. KÉSZÍTETTE: TÓTH MIKLÓS OKTÓBER 30.
Háttértárak.
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
A szövegszerkesztés története
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
NYOMTATÓK.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
BraiLab beszélő számítógépcsalád vakoknak „Only for me”
I/O perifériák.
Előadás másolata:

A gépírás segédeszközei Gépírásoktatás az iskolánkban A gépírás története A gépírás segédeszközei Gépírásoktatás az iskolánkban

A kézírástól a modern gépírásig Az írás kialakulása - íróeszközök fejlődése Az írógépgyártás története Ismeretek az írás megkezdése előtt Követelményrendszer az iskolákban Gépírás tanítása számítógépen További lehetőségeink Iskolánk fejlődése a gépírástanítás tükrében A szakma büszkeségei

Az írás kialakulása képírás (piktogram) ékírás (terrakotta) Kr. e. 3000-ben

Az írás kialakulása szépírás (kalligráfia) szó- és szótagírás betűírás (abc)

Az írás eszközei agyag fa viasztábla papirusz pergamen

Az írás eszközei nád stílus íróvessző

Az írás eszközei lúdtoll acéltoll töltőtoll

Az írás fejlődése A papír feltalálója Caj Lun (Kína Kr. u. 105-ben) 1270 körül jutott el Európába A könyvnyomtatás feltalálása kb 1450 Johannes Gutenberg - az első nyomdai betűtípus tervezője Az írás fejlődésében nagy változást hozott a papír feltalálása. A kínaiak titka csak 1270 körül jutott el Európába. Fontos lépés volt a fejlődésben a könyvnyomtatás feltalálása, mely Gutenberg nevéhez fűződik. A kínaiak a kezdetleges nyomtatást kb már 1000 éve feltalálták.

A gépírás kialakulása A szép kézírás - munkaigényes - fárasztó - lassú Ez adta a motivációt az írógép elkészí-tésére .A szép kézírás igen munkaigényes, fárasztó és lassú munka. Az írásmunkák könnyű, gyors és olvasható elvégzésének szükséglete motiválta a feltalálókat az írást könnyítő eszköz, az írógép elké-szítésére.

A gépírás története XVIII. sz. elején a vakok részére l714-1837 között “írószerkezetek” 1837-1890 között írógépek A 18. sz. elejétől az első kísérletekkel a tervezők a vakok részére igyekeztek olyan eszközt készíteni, amellyel gondolataikat rögzithették, a látó emberek számára.

Az írógépek gyártástörténete Henry Mill 1714 vakok részére. Kempelen Farkas 1779-ben fából zon- gorához hasonló szerkezetet készített Luis Braille a Braille- írás megalkotója.

Az írógépek gyártástörténete Xaver Progin készített először “betűkosaras” írógépet 1833-ban Giuseppe Ravizza (1867 írózongora) - írógépszalag - váltószerkezet az ő találmánya. /18 év alatt 17 modell/

Az írógépek gyártástörténete Utolsó modellje már annyira tökéletes, hogy a mai értelem- ben vett írógép fel- találása az ő nevé- hez fűződik. Peter Miterhofer tiroli ácsmester 1864 28 billentyűs faírógép

Az írógépek gyártástörténete Gépén az írásjelek a karokra szerelt apró tűhegyekből álltak, melyek a papírt átlyu- kasztották, perforálták. 1869-ben készült gé- pén már volt váltóbil- lentyű. 82 billentyűs 5. modell

Az írógépek gyártástörténete Malling Hansen 1867-ben szerkesz- tette “írógömbjét”. Ez volt az első ipari úton előállított író- gép, melyen 52 bil- lentyű volt. Csak nagybetűket írt. Hansen írógömbje (1870)

Az írógépek gyártástörténete Az írás félig látható volt. A gép automa- tikus papírtovábbító val, sortovábbítóval és szóközbillentyűvel, va- lamint sorvéget jelző csengőszerkezettel volt ellátva.

Az írógépek gyártástörténete A vállalkozók és feltalálók érdeklődése az írógépgyártás felé fordult. Megoldatlan probléma volt: a gépelt szöveg azonnali láthatóvá tétele a szerkezet gyors és biztonságos működésének elve a sorozatgyártás lehetősége

Az írógépek gyártástörténete Sholes &Soulé Charles Gliden gépe 1866

Az írógépek gyártástörténete Az amerikai Sholes és Soulé Charles Glidennel 1867-ben nagybetűvel író gé- pet hoztak létre, amely folyamatos írásra volt alkalmas.

Az írógépek gyártástörténete A gép tökéletesítése után l873-ban a Re- mington and Sons fegyvergyárnak elad- ták sorozatgyártásra. Ez volt az első gyári- lag előállított írógép. Kis- és nagybetűket írt.

Az írógépek gyártástörténete Yost Xaver Wagner- rel fejlesztette ki “Yost” írógépét, mely mind Ameriká- ban, mind Európá- ban igen közked- veltté vált. “Yost” l889.

Az írógép gyártástörténete Crandall 1879-ben saját neve alatt ad- ta ki gépét, mely- nek betűhordozója “betűhenger” volt. - első hordozható (súlya: 8 kg) - látható írású gép

Az írógépek gyártástörténete Hammond különleges billentyűzetű gépe 1884-ből

Az írógépek gyártástörténete Hordozható, betű- kerekes írógép A legkisebb billentyűs létező gép Benett

Az írógépek gyártástörténete Bing Mellsőütésű táskaírógép

Az írógépek gyártástörténete Gundka Gömbfejes írógép

Az írógépek gyártástörténete “Smith-Premier” 1896 Golyós csapágya- zású betűkar Cserélhető henger Kiemelhető kocsi

A XX. század írógépei Franz Xaver Wagner 1890-ben szabadal- maztatta gépét, so- rozatgyártását az Underwood festék- szalaggyár kezdte meg 1896-ban. 1900-1931-ig gyár- tották. Underwood No 5.

A XX. század írógépei 1912 Olivetti típus - Underwood másolat - a betűkarok közös csapágytömbjét a “szegmentet” alkal- mazta.

A XX. század írógépei Oliver 1915-ből, Amerikában bocsá- tották ki. Minden betűkaron 3 betű, ill. jel volt. Oliver 9.

Érdekességek Billentyűzet nélküli írógép

Érdekességek Billentyűzet nélküli írógép

Érdekességek Victor 1890

Érdekességek John Mason Crary szabadalma Crary 1892-ből

Érdekességek Williams 1892

Érdekességek Fitch 1895 Emeltyűzáras gép

Érdekességek Blickensderfer No.7. 1897 Mechanikai csoda Leggyakoribb modell

Érdekességek Blickensderfer electric 1902 Teljesen elektromos Legritkább modell

Érdekességek Hammónia 1882 Furcsa indexgép, papírvágóhoz ha- sonlít , mert a kocsi késpengéhez ha-sonló fémen csú-szik.

Érdekességek Franklin No.7. 1900

Érdekességek Empire 1892 Betűrudas írógép

Érdekességek Thuerey 1909-ből A legbizarrabb és leg- koraibb európai írógé- pek egyike.

A Remingtonok fejlődése Remington 3 b 1920-tól

A Remingtonok fejlődése Remington Noiselles 8 - “zajtalan” írógép - 1932-1941-ig gyártották

A Remingtonok fejlődése Remington No.2. 1878

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 10. Sphinx (1913) Masszív testű gép Az I. világháború miatt szakadt meg a gyártása

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 9. Edison-Mimeograph (1895)

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 8. Saturn (1897) Századfordulós svájci furcsaság

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 7. Fitch (1891) Különleges billentyűzet

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 6. Maskelyne (1893) Szöcskemozgásu írógép

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 5. Sholes & Glidden (1874) Minden amerikai kézzel gyártott író- gépnek a “nagy- mamája”. Kézzel festett, na- gyon dekoratív.

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 4. Peirce Accounting (1912) Felépítése hasonlít a computer terminá- léra. Számlakönyvek írására tervezték.

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 3. Hammond (1881) A hosszú életű Hammond-gyártmá- nyok úttörője. Fából készült

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 2. Blickensderfer Electric (1902)

A tíz legkeresettebb írógép toplistája 1. Crandall (1881) Egyik legszebb író- gép, amit valaha szerkesztettek.

Korunk gépírástörténete 1900-1964-ig 168 gyártmányú gép ke- rült a világpiacra. 256 konstrukcióból l977-ig 27 gyárt- mány folyamatos gyártása tartott. Országunk l975-től kapcsolódott az írógépgyártásba. A svájci Hermes gyár részére szerelt táskaírógépeket.

Az írógépek csoportosítása I. mechanikus elektromos elektronikus irodai úti irodai táska táska irodai táska

Az írógépek csoportosítása II. gömbfejes betűkosaras margarétafejes

Miért gyorsabb a gépírás? tízujjas vakírással történik /1920-tól/ lényege: - a gépíró a másolandó szöveget nézi - változatlan ujjrenddel dolgozik, a hely- zetérzékelésre alapozva - alaptartásból kiindulva kötött kéztar- tásból lebegő kéztartás elérése

A tízujjas vakírás előnyei energiamegtakarítás gyorsaságra való törekvés eredménye- sebb a tévesztés lehetősége csökken (sor- ugrás) kíméli a szemet és a gépírót automatizálás

A tízujjas vakírás feltételei egységes billentyűzet ujjrend kialakítása és állandósítása a billentyűzet felosztása a két kéz kö- zött a közbillentyű váltakozó ujjal való hasz- nálata ütemes íráskészség

Tudnivalók az írás megkezdése előtt helyes test- és kéztartás megfelelő irodabútorok az írógép (számítógép) fő szerkezeti egységei

A helyes test-és kéztartás egyenes gerinc láb a földön vagy lábtartón könyék a test mellett csuklók kissé emel- ve

Modern irodabútorok háttámlás, állítható magasságú szék megfelelő magassá- gú asztal

Modern irodabútorok Íróasztal

Követelményrendszer az iskolákban Alapfok (1700 leütés 10 perc alatt) Középfok (2300 leütés 10 perc alatt) Felsőfok (2300 leütés felett) Értékelés: leütés/hibaszám

Az írógép fő szerkezeti elemei

Leütéstáblázat osztályozáshoz

A gépírás számítógépen való tanulásának előnyei a hibázás azonnal és utólag is észre- vétlenül javítható munkánk munkavégzés közben és utó- lag is szerkeszthető, gyorsabb, szebb tárolható adathordozókon, így többször is felhasználható utólagos módosítá- sokkal is

A gépírás tanításához használt programok ÉKSZER (régebben használatos) WORD 2.0 WORD 6.0 WORD FOR WINDOWS 95 EXCEL (Táblázatkészítéshez)

A számítógépes hálózat előnyei gépírásórán Az ellenőrzés sokkal gyorsabb a köz-ponti gépről vagy kivetítő segítségével. - gépbediktálás - sztenogramból áttett levél javítása

A számítógép adta további lehetőségek Tájékozódás a nagyvilágban INTERNET -tel. információgyűjtés keresőprogramok- kal - csevegés - levelezés

A gépírástanítás eszközeinek fejlődése iskolánkban Mechanikus írógé- pek: Consul Optima Robotron

A gépírástanítás eszközeinek fejlődése iskolánkban Elektronikus író- gépek: - Erika - AEG Olympia - Olivetti

A gépírástanítás eszközeinek fejlődése iskolánkban Számítógép IBM PC (386) IBM 486 IBM 5x86

Szaktantermeink Írógép- terem

Szaktantermeink Számítógépterem

Szaktantermeink Taniroda

Versenylehetőségek OSZTV - felvételi alóli mentesség - érettségi alóli mentesség Bajnoki versenyek Nemzetközi versenyek Az írógépek korszerűsödésé- vel, sok gyakorlással mindig nagyobb teljesítmény érhető el. Érettségi szint: 2300 leütés. Diákjaink számítógépen közel 4000-es leütést érnek el bruttó leütésben. A gépíróbajnokok nettó teljesítménye: 4600 leütés feletti.

A szakma büszkeségei iskolánkban Perák Mária Osztály: IV. C Év: 1985 Telj.: 280o Géptípus: Optima (mech.)

A szakma büszkeségei iskolánkban Daszkalovics Brigitta Osztály: IV. C Év: 1993 Telj.: 380o Géptípus: AEG Olympia

A szakma büszkeségei iskolánkban Belovics Szilvia Osztály: IV.C Év: 1996 Telj.: 330o Géptípus: IBM PC (386) Program: Word 2.0

A szakma büszkeségei iskolánkban Bárány Emőke Osztály: IV.C Év: 1995 Telj.: 310o Géptípus: IBM PC (386) Program: Ékszer

A szakma büszkeségei iskolánkban Kalmár Bernadett Osztály: IV.C Év: l998. Telj.: 296o Géptípus: IBM PC (386) Program: Word 6.0

A szakma büszkeségei iskolánkban Vendl Anita Osztály: IV.C Év: l998. Telj.: 264o Géptípus: IBM PC (386) Program: Word 2.0