Disszeminációs Konferencia Budapest, 2004. december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó : Ajánlások a felsőfokú szakképzés tartalmi és módszertani továbbfejlesztésére ( Nemzetközi helyzetfelmérés és elemzés alapján)
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A szakképzés helyzete Magyarországon
TÁMOP /2 – Nyitórendezvény. A Liget Úti Általános Iskola, Előkészítő, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI felkészülése a.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ: SZEMLÉLETVÁLTÁS A SZAKMAI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSBEN A TANÁROK FELKÉSZÍTÉSE AZ INNOVATÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK ÉS ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSÁRA.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Szakiskolai fejlesztési program
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ

A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TARTALMI, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE AZ EURÓPAI UNIÓVAL VALÓ HARMONIZÁLÁS ÉRDEKÉBEN HU/00/B/F/PP

 A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS STRUKTURÁLIS, TARTALMI FEJLESZTÉSE  ELEKTRONIKUS ÉS NYOMTATOTT TANANYAGOK FEJLESZTÉSE (14 TANTÁRGYHOZ), EZEK ELTERJESZTÉSE  TANANYAGFEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN ÉS TECHNOLÓGIA  2 ÉVES PILOT KURZUS HÁROM MAGYAR INTÉZMÉNYBEN A PROJEKT FŐ CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI

 A VÁLLALATI GYAKORLAT (HAZAI ÉS EURÓPAI) ÉS A MUNKAVÁLLALÓI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE  ÚJ TANÍTÁS-TANULÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI MÓDSZEREK KIPRÓBÁLÁSA (BLENDED KÉPZÉS)  A TANULÓK FELKÉSZÍTÉSE A TANULÁSRA (TANULÁSTECHNIKAI TRÉNING KIDOLGOZÁSA)  TANÁROK FELKÉSZÍTÉSE A KORSZERŰ SZAKKÉPZÉSRE A PROJEKT FŐ CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI

Mi indokolja, hogy a felsőoktatásban és közoktatásban dolgozó tanárok speciális továbbképzésben vegyenek részt?  A tanítás-tanulási folyamatban történő speciális szakmai együttműködés (felsőoktatási intézmények + középiskolák), az együttműködésen alapuló munkamegosztás TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS

 A szak jellemzői (I/O követelmények, képzés, képzés-fejlesztés, gyakorlat-központúság)  Speciális értékelési, minőségbiztosítási rendszer (a kredit-beszámítás módja)  A jogi szabályozás folyamatos követésének szükségessége TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS

 A tartalomfejlesztés folyamatossága  Új, magasabb követelményeket jelentő kompetenciák  Új, más típusú tanítási módszerek a kompetenciák fejlesztéséhez (az ismeretátadási módszerek nem elegendőek)  Új, alternatív és fejlesztő jellegű értékelési módszerek alkalmazásának szükségessége TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS

 Az elektronikus tananyagfejlesztés módszereinek elsajátítása  Az elektronikus tanítás-menedzselés tanulása  Az önálló tanulás és önellenőrzés alkalmazása  Az elektronikus ön- és tanári értékelés irányítása  A gyakorlatorientált képzés sajátosságai  A képzés kettős kimeneti jellege TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS

 Megismerjék és közösen alakítsák ki a felső- oktatással a szakspecifikus értékelési és minőségbiztosítási rendszer elemeit MI A CÉLJA A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSNEK?  Megismerjék a tanárok az új képzési szint tartalmi követelményeit és felkészüljenek annak tanítására, szakmai dokumentumainak fejlesztésére.

 Új tanítás-tanulási módszereket sajátítsanak el.  Az ÚJ eszközökkel történő tanítás-tanulási folyamat irányítására készüljenek fel (e-learning, blended)  Tananyagfejlesztési team-ben való részvételre, munkára váljanak alkalmassá.  Új eszközök alkalmazására készüljenek fel. MI A CÉLJA A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSNEK?

HOGYAN TERVEZZÜK MEG A TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMOT?  A meglévő akkreditált tanártovábbképzési programot alapul véve  Tanári kérdőív és workshop (2001. november)  Tanárokkal workshop keretében (2002. I. Wales)  Nemzetközi tanártovábbképzés keretében (Bp.)  A folyamatos képzés eredményeinek figyelembe vételével (két éven keresztül fél évente kurzus)

MIT TARTOTTAK FONTOSNAK A TANÁROK?  Szakmai és vizsgakövetelmények ismerete  A képzéstípus megkülönböztető sajátosságai  A nyomtatott és elektronikus tananyagok szerepe és használata  Új tanítás-tanulási módszerek elsajátítása  Értékelési módszerek  Minőségbiztosítás  Európai képzési követelmények megismerése

MILYEN TEMATIKÁT TERVEZTÜNK?

A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM JELLEMZŐI?  Akkreditált (folyamatban van az akkreditáció)  Időtartam: 10 hónap / 127 óra  Minden szakképzésben oktató számára fontos tartalommal fejlesztett  Változatos ismeretelsajátítási és értékelési módszereket tartalmaz (előadások, workshop, önálló tanulás-önértékelés, projektmunka- projektértékelés, egyéni és csoportos konzultációk)

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! További információk: