SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN. A KEZDET 2006. tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
TÁMOP / TIOP / Kazincbarcika, Országos Egyházi TISZK
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Gyöngyös GYÖNGYÖS-TISZK Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft Minőségirányítási rendszer kiépítése.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Országos Egyházi TISZK Minőségirányítási rendszerének
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A TISZK szerepe Nógrád megye szakképzésében. A TISZK és a költészet MIÉRT? MIKOR? MINEK? MEDDIG? MICSODÁT?
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
TISZK létrehozása és a TIOP-3. 1
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Pályaválasztási és pályaorientációs tevékenység fejlesztése.
A Nógrád TISZK irányítási rendszere
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
PROJEKTZÁRÓ A SZOLGÁLTATÓ KONZORCIUM SZEREPE A TISZK FEJLESZTÉSI FELADATKÖRÉBEN Széchenyi István TISZK, november 16.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
HEFOP Tananyag-fejlesztési projekt Főpályázók tájékoztatása november 8.
Országos Egyházi TISZK TÁMOP / Szakmai konferencia február Glowacz Miklósné projektmenedzser.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Nyírségi Szakképzés-szervezési Társaság létrehozása TÁMOP /2-2F projekt „TISZK rendszer továbbfejlesztése”
Erasmus+ tapasztalatok
Szakiskolai fejlesztési program
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN

A KEZDET tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok előkészítését szolgáló, szakképző intézmények fejlesztésére vonatkozó, az intézmények infrastrukturális és az intézmények közötti együttműködés fejlesztését szolgáló tervek” elkészítésére

SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONZORCIUMOK KELET-NÓGRÁDI NYUGAT-NÓGRÁDI

A KONZORCIUMOK KÜLDETÉSE Olyan együttműködési modell megvalósítása, mely a szakképzési partnerek érdekeinek összehangolásával működik.

AZ ELMÚLT IDŐSZAK TÖRTÉNÉSEI 1.  A konzorciumi megállapodások aláírása, a projektek megvalósításába bevonandó partnerek feltérképezése, helyzetfelmérés  A stratégiai együttműködés céljainak meghatározása, a stratégiák elkészítése, a stratégiákból következő beruházások első változatának koncepcionálása, a konzorciumok további együttműködési modelljének elkészítése Megvalósult: február 28.

AZ ELMÚLT IDŐSZAK TÖRTÉNÉSEI március 1-től elkezdődött a fejlesztési feladatok végrehajtása önerőből:  A konzorciumok döntöttek finanszírozásuk alapelveiről (2007. május)  Felállításra került a Programiroda a K-N Konzorciumban (2007. május 3.)  Megkezdődött a stratégiákban felvázolt projektek előkészítése (2007. május)  Adatlapot és előzetes megvalósíthatósági tanulmányt nyújtott be a K-N Konzorcium az NFÜ-höz, hogy projektjük kiemelt projekt lehessen (2007. május 31.)

AZ ELMÚLT IDŐSZAK TÖRTÉNÉSEI 3.  BGF felvétele a K-N Konzorcium tagjai közé (2007. október)  HR térkép kidolgozása, pontosítása  A szakképzési együttműködés új szervezeti kereteiről (TISZK modell) való döntés előkészítése (2007. június- november)  Döntés a TÁMOP és TIOP pályázatokon való közös indulásról, a szakképzési együttműködés megyei szervezeti kereteiről, a szakképzés-szervezési társulás létrehozásáról (2007. november 29.)  A TÁMOP pályázat előkészítése (2007. október december)

AZ ELMÚLT IDŐSZAK TÖRTÉNÉSEI 4.  TÁMOP pályázat 1. fordulóra való benyújtása (2008. január 9.)  HR térkép kidolgozása, pontosítása (2008. február- március)  TÁMOP pályázat 2. fordulóra való előkészítése (2008. április-június)  TIOP pályázat előkészítése (2008. április-június)  TÁMOP pályázat és a TIOP pályázat benyújtása (2008. június)  TISZK megalakítása (2008. június 1.)

NÓGRÁD MEGYEI TISZK MODELL

A TÁRSULÁSI FOLYAMAT CÉLJA Általában:  A jogszabályi elvárásoknak, illetve kényszernek való megfelelés Lényegében:  Az új OKJ-re való felkészülés összehangolt menetrend alapján történjen.  Teremtődjön meg a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés szervezeti háttere.  Jöjjön létre az új képzési rendszer és egy azt kiszolgáló/támogató társulási együttműködés.

A TÁRSULÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉS ELVÁRT EREDMÉNYEI  Foglalkoztatás és szakképzés összhangjának megteremtése a kínálattervezésben.  Költséghatékony és rugalmas irányítási és szervezeti rendszer megteremtése.  Minőségi feltételrendszer biztosítása (fejlesztési források vonzása, mérethatékonyság) Mérhetőek legyenek az elért eredmények!

A TÁRSULÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉS KOCKÁZATAI  Nem tudjuk mihez viszonyítani, mitől lett jobb a rendszer.  Látszólagos együttműködés alakul ki a jogszabályi kényszer hatására.  Az összetolt szervezetek nem lesznek olcsóbbak, nem lesznek rugalmasabbak, nem kommunikálnak jobban. Kockázatkezelésre lesz szükség!

Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Balassa- gyarmat V. Önk. Nógrád Megye Önk. Nógrádsáp K. Önk. Salgótarján M. J. V. Önk. Szécsény V. Önk. SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK J. L. Seagull Alapítvány FSZE Közalapítvány ESZE Alapítvány BGF megállapodás

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás székhelye: Salgótarján, Rákóczi út 60. A Társulás működési területe: a Társulásba tagként belépő önk. közigazgatási területe Érintett oktatási intézmények: a megye 17 szakképző intézménye

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás működése: Döntéshozó szerv: Társulási Tanács Egyéb szervek: Területi munkabizottságok (bgy-i, st-i) Pénzügyi Bizottság Szakmai bizottságok Igazgatók Tanácsa Tanácsadó Testület

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás főbb feladatai:  RFKB döntésének megfelelően meghatározza a Társulás iskoláiban a szakképzési évfolyamokon indítható osztályok számát  Egyetértési jogot gyakorol a szakmai programok tekintetében a PP jóváhagyásánál  Megállapodásokat köthet nem önkormányzati intézményfenntartókkal

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás főbb feladatai:  Részt vesz pályázatokban, pályázatok lebonyolításában  Részt vesz iskolarendszeren kívüli szakképzés szervezésében  Kialakítja a pályaválasztási, pályaorientációs és karrier-tanácsadási rendszert  Szervezi és koordinálja a pedagógus- továbbképzéseket

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás főbb feladatai:  Támogató rendszert épít ki a HH és HHH-s valamint az SNI-s tanulók szakképzéshez jutása érdekében  Koordinálja a tananyagfejlesztéseket, beszerzi az új tananyagokat  Kialakítja és működteti a TISZK szintű mérés- értékelés rendszerét  Egységes modultérképet készít  Gyűjti és elemzi a szakképzésre vonatkozó adatokat

NÓGRÁD MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS A Társulás főbb feladatai:  Véleményezési jogot gyakorol a szakképző int. szakképzési struktúrát illető átszervezésekor, az int. alapító okiratának szakképzési alaptevékenységét érintő módosításakor, elfogadásakor  Egyetértési jogot gyakorol a 9. évf. beiskolázás szakmacsoportos profilja kérdésében

A LEGUTÓBBI IDŐSZAK ESEMÉNYEI  Támogatási szerződések előkészítése  Menedzsmentek felállítása  TISZK regisztráció  Pályázati előfinanszírozás előkészítése  Szakképzési hozzájárulások begyűjtése  Projektek indítása TÁMOP – november 1. TIOP – január 1.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Balassagyarmat, december 12.