Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Gyógyszerhatóanyagok oldhatósága szuperkritikus szén-dioxidban
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
TÖMEG-SPEKTROMETRIA (MS) Irodalom: H.H. Willard et al.: Instrumental methods of Analysis, Wadsworth, Belmont, USA, 1988.
AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA. Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-,
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj összes szulfát-tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Sav-bázis egyensúlyok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Eltérő táplálkozású növények
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Foszfolipid-zsírsav meghatározás (PLFA)
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Ureáz aktivitás mérése
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
A talaj összes szénhidrát- tartalmának meghatározása Készítette: Markó István A8WWQQ.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Puskás Ágnes: Vízszennyező anyagok élettani hatásának vizsgálata biológia szakkörön.
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011

 Az aminocukrok jelentős mértékben hozzájárulnak a talaj szerves nitrogén tartalmához (5-12%), ez részben a mikrobiális eredetnek köszönhető. (Stevenson 1982; Joergensen és Meyer 1990)  A talajban megtalálható legfontosabb aminocukrok a glükozamin, a galaktózamin és a muramin sav, bár számos más aminocukor is létezik. (Stevenson 1983; Amelung 2001)  A talaj glükozamin tartalmának meghatározása segítségével tudjuk becsülni a biomassza nagyságát. Ez azért lényeges, mert a biomassza mint indikátor figyelmeztet a kedvezőtlen változásokra.

A prokarióták sejtfalának egy sajátos vegyülete a peptidoglikán, amelyben N-acetil-glükozamin (N-acetil-2- amin-2-dezoxi-D-glükóz) és N-acetil muraminsav láncai kapcsolódnak egy alaninból, glutaminból és lizinből vagy diamino-pimelinsavból álló tripeptidhez.

Számos gomba sejtfala - beleértve a magasabb rendűeket is - tartalmaz kitint (Bartnicki-Garcia 1968), amit főleg N-acetilglükozamin épít fel, továbbá a gerinctelen állatok kitinvázában is megtalálható. A gombák glükozamin tartalma igen széles skálán változik, függ a fajtól, a fejlődési ciklustól (mérettől) és az életkortól is. A talajban lévő glükozamin nagy részét fedezi ez a forrás.

A talajmintákból a glükozamin erősen savas, HCl-al (sósav) végzett hidrolízis segítségével mutatható ki. Ezt a lépést kation-cserélőn történő kromatográfiás tisztítás követi (Frankland et al 1978). Ahhoz, hogy a kation-cserélős lépés elhanyagolható legyen, Grant és West (1986) glükozamint határoztak meg talaj hidrolizátumból papír kromatográfiás módszerrel.

A mennyiségi meghatározás kivitelezhető kolorimetriásan (Zelles et al 1987), de sokkal pontosabb eredményhez jutunk gázkromatográfiás (Hicks és Newell 1983) vagy HPLC (nagy teljesítményű folyadék-kromatográfiás) technológia alkalmazásával (Zelles 1988).

 Aaronson 1981-ben arról számolt be, hogy a kitin koncentrációja a különböző gombafajokban 10 és 250 mg/g között mozgott szárazanyagra vonatkoztatva.  Hicks és Newell 1984-ben leírták, hogy a glükozamin- tartalom 8,5-től 92,8 μg/mg –ig változott szárazanyagra vonatkoztatva.  Grant és West 1986-ban μg mennyiséget mért, Zelles és társai 1990-ben pedig 3500 μg körüli értéket az erdei talajok szerves rétegében és μg-ot az erdei talajok ásványi rétegében.

West és társai 1987-ben úgy vélték, hogy a tárolásnak nincsen nyilvánvaló hatása a glükozamin koncentrációjára, ezzel szemben pár évvel később Zelles csapatával arra a következtetésre jutott, hogy a mintában a tárolás során megnőtt a glükozamin koncentrációja (Zelles et al 1991). Mindezek alapján megállapítható, hogy a vizsgálatok során nem lehet figyelmen kívül hagyni a tárolás hatásait.

Ha a glükozamin-elemzést használjuk a gombás biomassza felmérésére, jelentős problémaként jelentkezik, hogy glükozamin-többlettel kell számolni a prokarióták és gerinctelenek mintában való jelenléte miatt. Első lehetőségként a glükozamint el lehet számolni úgy, hogy felmérjük a muramin sav mennyiségét a mintában és feltételezzük, hogy muramin sav – glükozamin mólaránya 1:1.

A muramin sav elemzése során azonban a glükozamin meghatározásának fő problémája, hogy a glükozamin jelen van a nem-élő szerves anyagban (Tunlid and White 1992). A biomassza adatok alapján történő számszerű kiértékelések már korábban is igazolták, hogy a nem-élő szerves anyagokban jelen lévő glükozamin jelentősen hozzájárul az összglükozamin- koncentrációjához. (Grant and West 1986).

A muraminsav meghatározásának menete alkalmazható a glükozamin meghatározásánál is. Minden a muraminsavnál leírt paraméter érvényes a glükozamin tesztre is.

A módszer a glükozamin talajból történő extrakcióján, a HCl-al történő hidrolízisen, valamint a papírkromatográfiát követő mennyiségi meghatározáson alapul.

 Spektrofotométer  Rotációs bepárló  Kromatográfiás papír  Kromatográfiás kamra  Rotációs rázógép  Vízfürdők állítható hőmérséklettel (15°C-100°C)  Szűrőpapír (Whatman GFC)  Centrifuga és csövek

 HCl (12 M )  Trimetilklór (1% toluolban)  Pelyhes NaOH  Mozgó fázis I Bután-1-ol/piridin/ecetsav (tömény) / víz (60:40:3:30 v / v)  Mozgó fázis II Piridin/víz (4:1 v / v)  Ninhidrin reagens  H 2 SO 4 (koncentrált)  Metanol  Glükozamin standardoldat

Részminta előkészítés, extrakció és vizsgálati eljárás alkalmazása a talaj glükozaminra megegyezik az diaminopimelinsavnál használatossal a következők teljesülése esetén:  A talajmintákat inkubáljuk 10 ml HCl-al (12 M), 25 °C-on, N 2 -áram alatt 48 óra,  majd hígítjuk desztillált vízzel (30 ml) és N 2 –áram alatt hidrolizáljuk 100 ° C-on 6 órán át.

 A hidrolizátumok szűrleteit kiegészítjük 100 ml-re (desztillált vízzel), hozzá adunk 10 ml részmintát, majd kromatografáljuk az eredeti glükozamin oldat térfogatával 48 órán át első osztályú Whatman szűrőpapíron 60:40:3:30 (v / v) oldószer arány mellett.

 4-5 nap elteltével glükozamin foltok jelennek meg a szűrőpapíron, melyeket tömegállandóságig szárítjuk, majd analitikai mérlegen visszamérünk. A homogenitás tesztelésére a piridin:víz (4:1 v / v) arány mellett végzett kromatográfia alkalmas.  Megjegyzés: A glükozamin-veszteség az extrakció és az elemzés során igazoltan mintegy 8%.

 Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995  typotex-biologiai  r4831/  Képek: mageId=