Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

A DNS „ujjlenyomat” vizsgálat
A sűrűség.
AEROSZOL RÉSZECSKÉKHEZ KÖTÖTT RADON LEÁNYELEM AKTIVITÁSOK NUKLID-SPECIFIKUS MEGHATÁROZÁSA Katona Tünde, Kanyár Béla, Kávási Norbert, Jobbágy Viktor, Somlai.
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj összes szulfát-tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Sav-bázis egyensúlyok
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Szénhidrátok.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
GTPáz aktivitás mérése gyakorlat Lévay Magdolna
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
A szénhidrátok.
Vízlágyítás.
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Hidroxiapatit alapú biokompatibilis nanokompozitok előállítása
A talaj szervetlen nitrogén-tartalmának meghatározása
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Foszfolipid-zsírsav meghatározás (PLFA)
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Ureáz aktivitás mérése
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
A talaj összes szénhidrát- tartalmának meghatározása Készítette: Markó István A8WWQQ.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Térfogatarányok Szilárd fázisPórustér Ásványok 43-45% Levegő 5-20% Víz 30-45% Szerves anyag 5-7% Elbomlott szerves anyagok 85% Növényi gyökér 10% Talajflóra.
Gyakorlati képzés: Genetikai variációk igazolása PCR segítségével.
DNA-Fingerprint1 Polimeráz-láncreakció termékeinek vizsgálata agaróz gélelektroforézissel.
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Egyed alatti szerveződési szintek
Bakteriális azonosítási folyamat
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Puskás Ágnes: Vízszennyező anyagok élettani hatásának vizsgálata biológia szakkörön.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
A GFP in vitro génexpressziója
22. lecke A szénhidrátok.
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
A PLA előállítása és lebomlása
β-glükozidáz aktivitás mérése talajban
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése

Bevezető A növények folyamatosan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, mivel rajtuk vírusok, baktériumok telepednek meg. A növényvédelemben a kutatások egyre inkább a mikrobiológiai megoldások felé fordulnak. Napjainkban ez nagyon fontos lehet, hiszen az új eredményekkel a növényvédő szerek használatát lehetne kiváltani, melyek jelenleg még nagy mértékben terhelik a környezetet.

Bevezető A kitin (C8H13O5N)n egy hosszú polimer láncmolekula (poliszacharid), melyet N-acetil-D-glükózamin molekulák alkotnak, ezek a monomerek β (1-4) kötésekkel kapcsolódnak A természetben nagy mennyiségben fordul elő: legismertebb, hogy az ízeltlábúak külső vázát alkotja, de a gombák, baktériumok sejtfalának is egy fő komponense. A kitin acetil-glükózaminná való hidrolízisét két enzim végzi: a kitináz, és a kitobiáz. A kitinázok gyakoriak a természetben, baktériumok, gombák, és növények termelik, és termelődik a kitint tartalmazó táplálékot fogyasztó állatok emésztőmirigyében. A növényekben ez az enzim a mikrobiális fertőzésekre való válaszadóként működik.

Kitinázok A kitinázok fontos szerepet játszanak a gombák elleni védekezésben. Ezek hidrolitikus enzimek, ezért képesek hidrolizálni a kitint, amely az egyik legfőbb sejtalkotója nagyon sok növénypatogén gombának. A legújabb kutatások között egyik azon az elven alapult, hogy olyan géneket építenek be növények genetikai állományába melyek kitináz enzimet képeznek. A talajban lévő kitinázaktivitás a talajban lefelé haladva csökken. Jelentős kapcsolatot találtak a kitináz aktivitás, és a nitrogéntartalom között.

A módszer alapelve Kitin szuszpenziót tartalmazó talajmintát inkubálnak 16 órán keresztül 37°C-on. A felszabaduló N-acetil-glükózamint KCl-dal választják el, és spektrofotometriás módszerrel határozzák meg.

Agyagok és berendezések centrifuga és centrifugacsövek cellulóz dialízis cső spektrofotométer polipropilén-textil (70 µm finomságú) 100°C-ig állítható vízfürdő Erlenmeyer lombikok (25, 100, 1000 ml) Mérőlombik (50 ml) Papír filter Keverőedény

Vegyszerek, oldatok 1. Kitin oldat (5% tömeg/térfogat) 15 g kitint összekeverünk 200 ml tömény HCl-val, és szobahőmérsékleten 3 órán keresztül rázatjuk. A szuszpendált kitint vákuum alatt átszűrjük a polipropilén-textilen. A részecskementes oldatot az éjszaka folyamán vízáramban dializáljuk, majd centrifugáljuk. Ekkor eltávolítjuk a felülúszó folyadékot, és a kitint reszuszpendáljuk desztillált vízben. A dialízist addig ismételjük, míg a kitin-szuszpenzió pH-ja el nem éri az 5.5 – 6-os tartományt. Miután meghatároztuk a száraz tömegét a kitinnek, készítünk egy 5%-os vizes oldatot. Végül a szuszpenziót homogenizáljuk, majd 0,2 g NaN3-ból készített 1000 ml-1 szuszpenziót adunk hozzá. Tárolása 4°C-on.

Vegyszerek, oldatok Foszfát puffer (0,12 M pH 6.0) 700 ml desztillált vízben feloldanak 16.13 g KH2PO4-ot, 0,2 g Na2HPO4*2H2O-ot, és 0.2 g NaN3-ot, NaOH-dal, vagy HCl-dal beállítják a 6-os pH-t, és felhígítják desztillált vízzel 1000 ml-re. Borát puffer (0,8 M pH 9.1) 40 ml 0.8 M-os KOH-ban feloldanak 4.95 g H3BO3-ot, hozzáadnak 20 ml desztillált vizet, a pH-t 9.1-re állítják 0.8 M-os KOH-val, és desztillált vízzel 100 ml-re egészítik ki.

Vegyszerek, oldatok KCl oldat (2 M) 700 ml desztillált vízben feloldanak 149.12 g KCl-ot, és desztillált vízzel 1000 ml-re hígítják. 4-(dimetil-amino)benzo-aldehid törzsoldat (DMBA) 87.5 ml koncentrált ecetsav és 12.5 ml koncentrál HCl elegyében feloldanak 10 g DMBA-et. 4°C-on tárolják.

Vegyszerek, oldatok Higított DMBA oldat 1:4 arányban vegyítenek DMBA törzsoldatot koncentrált ecetsavval. Minden nap új oldat elkészítése szükséges. N-acetil-glükózamin standard oldat (45 mM) 30 ml desztillált vízben feloldanak 0.5 g N-acetil-glükózamint, majd felhigítják 50 ml-re. Minden nap új oldat elkészítése szükséges.

Eljárás Erlenmeyer lombikba teszünk 1.0 g nedves talajmintát, hozzáadunk 5 ml foszfát puffert. 5 ml kitinszubsztrát oldat hozzáadása után a lombikot gumikupakkal lezárjuk, és 16 órán át 37°C-on inkubáljuk. Felügyelet alatt a szubsztrátoldatot rögtön az inkubálási periódus végén adjuk hozzá. Az inkubálás után 10 ml KCl oldatot teszünk hozzá, majd szobahőmérsékleten 30 percig rázatjuk. Ezt követi a szuszpenzió szűrése. A szűrlet 0.5 ml-éhez 1.5 ml desztillált vizet, 0.4 ml borát puffert adunk, és 3 percig vízfürdőben forraljuk. Szobahőmérsékletűre hűtjük 5 ml higított DMBA oldattal alaposan elkeverjük, és 30 percig 35°C-on inkubáljuk. Az optikai sűrűséget 20 percen belül 585 nm-en mérjük. Minden értékelésről legalább egy másolatot készítünk.

Kalibrációs görbe Négy mérőlombikba 12.5 ml foszfát puffert, 25 ml KCl oldatot, N-acetil-glükózaminból pedig pipettával bemérjük a következő mennyiségeket: 0, 0.5, 1.0 és 2.5 ml. Desztillált vízzel felhigítjuk őket 50 ml-re. Mindegyik oldatból 0.5 ml-t pipettázunk kémcsőbe, és a fent említettek szerint végezzük ez az N-acetil-glükózamin vizsgálatát. A N-acetil-glükózamin koncentrációk a kalibrációs görbén a következők: 0, 50, 100, 150, 200 és 250 µg ml-1.

Számítás Pontosítsuk az adatokat a vak mintára, és a következőképpen számoljunk: N-acetil-glükózamin (µg g dwt-1 16-1) = C: a mért N-acetil-glükózamin koncentráció (µg/ml) V: a végtérfogat, amit a talajmintához adunk (20 ml) dwt: a száraz tömege 1 g nedves talajmintának (dry weight of 1 g moist soil) C x v dwt

Forrás Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995 http://www.viragcenter.hu - kép