Közönséges trágyalégy fejlődésére gyakorolt toxikus hatás vizsgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & évi összefoglaló A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & 2011.
Advertisements

Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Városlakó állatok.
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
A takarmányok összetétele
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Felszíni víz monitoring
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
1 terv (régi szint a szürke): x 4 =  x 1 x 2 x 5 =  x 1 x 3 x 6 =  x 2 x 3 x 7 =x 1 x 2 x 3 1. példa: Ina Tile.
Kísérletezés az EDAQ530 adatgyűjtő műszerrel
Statisztika Érettségi feladatok
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-4 Szakaszos mintavételek.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Környezeti kontrolling
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Felszín alatti vizek minősítése
Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, augusztus 17 – 19.
Vegyi anyagok hatása talaj szénanyagcseréjére Forrás: OECD 217 Varga Judit.
Talajmikroorganizmusok vizsgálata: széntranszformációs teszt OECD 217
Szárazföldi növény teszt: csírázás és csíra növekedés teszt
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Készítette: Fehérvári András
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Készítette: Berbekár Éva Környezettoxikológia
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Madár reprodukciós teszt OECD 206
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Akut toxicitásvizsgálat halembrióval OECD 212 Készítette: Fodor Anna.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Collembola szaporodásának vizsgálata vegyi anyaggal szennyezett talajokon.
Földigiliszta akut toxicitási teszt OECD 207-es számú teszt
Méh akut kontakt toxicitási teszt 214-es számú OECD teszt
Üledék–víz toxicitási teszt féreggel (Lumbriculus) (OECD 225)
Haltoxicitási teszt: prolongált 14 napos OECD No. 204 Készítette: Nagy Renáta A Környezettoxikológia c. tárgyhoz Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Környezetmérnök.
Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban
Daphnia magna reprodukciós teszt OECD Test No
Készítette: Sovány Márta
Földigiliszta reproduktivitási teszt OECD 222
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Vízszennyezés.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
Készítette: Dulka Rebeka Zsuzsanna.  Alkonyattájt a vízpartok sajátos hangulatát a békakoncert adja  A békák gerinces állatok, kétéltűek  Szaporodásuk.
Puskás Ágnes: Vízszennyező anyagok élettani hatásának vizsgálata biológia szakkörön.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Biológiai növényvédelem a gyümölcsösben
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Előadás másolata:

Közönséges trágyalégy fejlődésére gyakorolt toxikus hatás vizsgálat OECD 228 teszt Készítette: Ladoneczki Gábor 2010.11.29.

Bevezetés Ez a teszt vegyi anyagok trágya-függő kétszárnyú fajokra gyakorolt hatását méri Két fő indikátorfajt alkalmaz rovarirtók toxicitásának vizsgálatára, a hatások előrejelzésére (többnemzedékes, könnyen tenyészthető, rövid életciklusú rovarok): Scathophaga stercoraria Musca autumnalis A fauna védelmét szolgálja a trágya szennyezettségétől nagy érzékenységű indikátorfajok segítségével Ez a két faj nem reprezentálja az összes trágyalakó élőlényt

A tesztorganizmusok – Scathophaga stercoraria Forrás: http://bugguide.net Kerry S. Matz (2005) Forrás: http://bugguide.net Tim Nichols (2004)

A tesztorganizmusok – Musca autumnalis Forrás: http://www.eol.org/pages/730042 BioImages (2007) Forrás: http://en.wikipedia.org James K. Lindsey (2006)

A teszt alapelve Trágyához köthető életciklusokban történő fejlődést gátló, befolyásoló hatásokat méri Marhatrágyába jutatott vegyi anyagot vizsgál A trágyába petéket (S. stercoraria) illetve lárvákat (M. autumnalis) helyezünk tesztelés céljából Lehetséges hatások vizsgálata a tesztorganiz-musok kifejlődésére (viszonyítás a negatív kontrollhoz) Végpontok kontrollált körülmények közti mérése

Lehetséges mérési végpontok Kifejlődött legyek száma és neme Fejlődésgátlás, a fejlődési rátával kifejezve Alaktani változások: testméret változása fejlődési rendellenességek stb. Származtatott végpontok: NOEC ECx

A tesztvegyület tulajdonságai Erősen javasolt a következők ismerete: vízoldhatóság, Kow, gőznyomás, tesztvegyület lebomlási ideje. Szükséges még a teszt- és referenciavegyületek eredetének, Mennyiségének és tisztaságának ismerete. Ez a teszt vízoldható vagy gyengén vízoldható anyagokhoz használható

Referenciaanyag Ivermectin javasolt referenciaanyagként Rendszeresen tesztelendő: ECx meghatározása évi 1-2 alkalommal vagy Párhozamosan a vizsgált vegyi anyaggal (javasolt) Új legyek első vizsgálata esetén a referenciaanyag mindig újra tesztelendő Forrás: http://www.inchem.org

Érvényesség A teszt érvényesnek tekinthető ha a kontroll mintákban: az elhelyezett lárvák kikelése a petékből ≥ 70% (S. stercoraria) felnőtt egyedek kialakulása a kikelt lárvákból ≥ 70% (S. stercoraria) felnőtt egyedek kialakulása az elhelyezett petékből ≥ 60% (M. autumnalis) a felnőtt egyedek kifejlődése elkezdődik 18 ± 2 nap (S. stercoraria) illetve 13 ± 2 nap alatt (M. autumnalis) Ellenkező esetekben a teszt nem érvényes (kivéve indokolt esetekben)

A szükséges felszerelés Megfelelő méretű edények Pamut anyag a szellőzés biztosítására Szárítószekrény Sztereomikroszkóp Ecset a lávák/peték elhelyezéséhez pH-mérő, fényerősségmérő Hitelesített mérleg Megfelelő eszköz a hőmérséklet szabályozására Megfelelő eszköz a páratartalom szabályozására

Trágya kiválasztása és begyűjtése Dokumentált állatorvosi kórtörténettel rendelkező szarvasmarha-állományból származó, nem szennyezett (gyűjtést megelőzően minimum 8 hétig gyógyszerészeti készítmény, illetve minimum 5 hónapig féregirtó használatának mellőzése) marhatrágya. A trágya közvetlenül az állatból vagy a földről (2 órásnál frissebb) gyűjthető. A trágya fagyasztható. A minták víztartalma és pH-ja meghatározandó. Forrás: http://www.righthealth.com

A tesztállatok kiválasztása és előkészítése A trágyalegyek ismert laboratóriumi tenyészetből szerzendők be. A fajok azonosítása szükséges. Az egyedek forrása és eredete dokumentálandó. A frissen rakott petéket/lárvákat (12 óránál fiatalabbak) kell a tesztekhez felhasználni.

A tesztkörülmények S. stercoraria M. autumnalis T = 20°C ± 2°C Relatív páratartalom (RH) > 60% (a teszt első fázisában) M. autumnalis T = 26°C ± 2°C 16:8 órás világos:sötét ciklusok A fényintenzitás a teszt elején feljegyzendő

Eljárás – a trágya előkészítése 1/2 A friss vagy a kiolvasztott trágyát homogenizálni kell ~10 percig A nedvességtartalom megváltoztatása nem szükséges A nitrogén- és széntartalmat meg kell határozni, az eljárást fel kell jegyezni

Eljárás – trágya előkészítése 2/2 A koncentrációkat száraz tömegre kell megadni Ismert mennyiségű trágya bemérése a keverőbe A tesztelt és a referenciavegyületeket fel kell oldani vízben vagy szerves oldószerben Majd 10 percig kevertetni kell a rendszert Kontrollhoz az oldószer vagy a víz hozzáadása Oldószer használata esetén minimum 4 óráig (szobahőmérsékleten) állni kell hagyni, hogy elillanjon Az alkalmazott vegyi anyagok koncentrációját pontosan meg kell határozni

Eljárás – tesztállatok elhelyezése 100 g (frissen mért) trágyát kell elhelyezni az edényekben úgy, hogy 5—8 cm mély legyen A peték vagy a lárvák szolgálnak a teszt kezdőpontjaként A lárvák/peték kis csoportokban helyezendők el A vizsgálatig a petéket nedvszívó papíron kell tárolni 10 lárvát/petét kell elhelyezni a trágya felületén A petéket (S. stercoraria) nedvszívó papírra kell rakni, hogy kikeljenek, a kikelést követően belemásznak a trágyába Amikor a M. autumnalis lárvák elmerülnek a trágyába és már nem láthatóak felitatószerrel (száraz vermikulit) kell betakarni 3 cm vastagon

Eljárás - megfigyelések Peték alkalmazása esetén a kikelt lárvák számának meghatározása az elhelyezést követően 48 órával A tesztidőszak alatt a kifejlett példányok számának, nemének és a túlélésének dokumentálása naponta Alaktani megfigyelések Kifejlett állatok eltávolítása naponta Kikelés: S. stercoraria a 18. napra tehető M. autumnalis a 13. napra tehető A teszt vége 5 nappal az utolsó felnőtt egyed felbukkanását követően

A teszt típusa Hatásos koncentrációtartomány keresése (angolul: Range Finding Test): Ismeretlen toxicitású vegyi anyag esetén Koncentrációk: 0,1; 1; 10; 100 és 1000 mg/kg (trágya száraz tömege) Kontroll és szerves oldószer esetén oldószeres kontroll minta Határteszt (angolul: Limit vagy Definitive Test): Ha NOEC nagyobb az 1000 mg/kg-nál Jellemzően 1000 mg/kg koncentrációban 8 vegyi anyaggal (plusz 8 kontroll, referencia oldószeres kontroll) OECD 54-es dokumetum alapján

NOEC és ECx meghatározása Minimum 5 koncentrációban mérendő 4 párhozamossal és 8 kontrollal javasolt A koncenrációköz ne haladja meg az 1,8-as faktort ECx Minimum 12 koncentrációban mérendő Minimum 2 párhuzamos és 6 kontroll javasolt A koncenrációköz 2-es faktornál legyen kisebb, a várt értékeknél A statisztikai kiértékelés típusa szabadon megválasztható

Jelentés 2/1 A teszt végeztével összefoglaló jelentést kell készíteni, melynek a következőket kell tartalmaznia: Tesztvegyület: vegyi anyag, referencia anyag és tulajdonságaik Tesztorganizmusok: felhasznált fajok és kezelésük, koruk az edényekbe való elhelyezéskor

Jelentés 2/2 A teszt körülményei: trágya származása és tulajdonságai, a trágyaszint az edényekben, felhasznált eszközök, hígítási sorok és párhozamosok száma, a tesztelt és felhasznált vegyi anyagok előkészítésének folyamata, a teszt körülményei Eredmények: kifejlett nőstény és hím egyedek száma (db/nap/edény), százalékos eredmények, élettani elváltozások, fejlődési ráták, kikelési ráták, eredmény a referencia anyagra viszonyítva, eredmények numerikus és grafikus formában, végpontok meghatározása Az eredmények értékelése: érvényesség-vizsgálat, az eredmények értékelése, levont következtetések

Forrás OECD Test No. 228: Determination of Developmental Toxicity of a Test Chemical to Dipteran Dung Flies (Scathophaga stercoraria L. (Scathophagidae), Musca autumnalis De Geer (Muscidae)) http://puck.sourceoecd.org