Mentorok képzése, kompetenciafejlesztés Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Szervezet-átalakítási kulcsmentorok
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Az egyéni fejlesztési terv
Péczeli Katalin előadása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Fogd A Kezem Alapítvány
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Minőség menedzsment 6.előadás
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A dolgozók képzési mentorainak bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Szentkatolnay Miklós A mentorhálózat működtetése, a folyamatkísérés bemutatása, a használatában rejlő lehetőségek ismertetése IFKT mentor képzés Budapest,
Szentkatolnay Miklós A mentorhálózat működése – aktuális helyzetkép és a lehetséges jövő I. Országos Mentortalálkozó Budapest, október 3.
Szupervízor-coach szakmentorok bemutatkozása
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Resztoratív módszerek az iskolában
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Életvezetési kompetenciák fejlesztését célzó programok megvalósítása.
Coachinggal a sikeres nyelvtanulásért
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
„Tudás – Érték – Tapasztalat integrációs program” T Á MOP A-11/ Nyitókonferencia Február 23.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
„Kastélykiváltás Berzencén”
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
Tervezési folyamat.
Országos nagykereskedelmi menedzser
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Előadás másolata:

Mentorok képzése, kompetenciafejlesztés Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentorok

A fejlesztés kontextusa , 2. dia Forrás: Orosz Andrea: Az intézményférőhely kiváltási program és annak támogató folyamata Az intézményférőhely kiváltási program alapelvei és annak támogató folyamata A program célcsoportja és céljai Az intézményférőhely kiváltás megvalósításának szerepei és feladatai A mentorhálózat kiépítése A mentorhálózatban megjelenített értékek A mentorhálózat rendszere

A fejlesztési rendszer , 3. dia A fejlesztés kompetenciarendszere: Tudás >> törvények, európai sztenderdek, elhangzott előadások, tréninganyagok Készség, képesség >> adottak, a kiválasztott mentorok eddigi tapasztalatai, referenciái alapján Attitűd >> a hozzáállás fejlesztése az értékek tudatosítása, láthatóvá tétele és működtetése alapján

Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor SZEREP – FELELŐSSÉG - HATÁSKÖR , 4. dia „Intézményvezetőhöz tartozik, döntési jogköre nincs. Vezetői coaching-ot biztosító szakember. Együttműködik a stratégiai szakmai és a szervezet átalakítási kulcsmentorral.”

Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor SZEREP , 5. dia – Segíti a vezetőt a céllal kapcsolatos érzelmi viszonyulás kialakításában, illetve megtartásában; – a kérdezés művésze; – hangosan gondolkodtató; – probléma definiálás, tisztázás, elemzés támogatója; – döntéstámogató; – támogat a döntési lehetőségek körének kibővítésében; – bizalom személy; – támogatja a vezetőt abban, hogy minél rugalmasabb viselkedésre legyen képes; – támogató környezetet alakít és a külső negatív hatások eliminálásán munkálkodik (azaz védője, lelki „body guardja” a vezetőnek); – a MIÉRT változtatunk kérdésre segít választ találni, a MIT és HOGYAN kérdések mellett; – tudásfrissítő; – ötletbedobó; – motiváló, lelkesítő; – friss tudás közvetítője, mert a vezetőnek nincs ideje azt megszerezni

Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor FELELŐSSÉG , 6. dia – motivált, elkötelezett – ismeri a személyes érintettségét – meggyőződésbeli és intenzív – hisz az ügyben és a vezetőben – hisz abban, hogy ez a változás mindenkinek jót hoz – folyamatos készülés, elemzés, gondolkodás, tervezés, újratervezés – megtervezettség jellemzi munkáját – önreflektív – rugalmas - az aktuális kihívásokra reagál: tervez felülvizsgál, módosít – együttműködő – folyamat elemző – helyzetelemző, a helyi adottságokra és lehetőségekre alapozva dolgozik – reális – a lassan siess elvén dolgozó – alkalmazkodik a vezető tempójához, nem akar azonnal elérni mindent, de nem hagyja a hárítást és lassúságot sem – számítani lehet rá, megbízható – jelen van – ha valamit nem tud bevallja, de utánanéz, átgondolja

Képes felismerni saját korlátait. Észreveszi és vállalja, ha valakinek nem tud megfelelő támogatást nyújtani; nem mond megoldásokat; nem bonyolódik bele a vezető személyes problémáiba; nem szól bele a többi mentor hatáskörébe tartozó területekbe, ügyekbe; nem akar mindent tudni, csak a vezetőre fókuszál elfogadja és elfogadtatja a vezetővel, hogy nem mindent tudó és megoldó; felismeri, ha érintett és érzelmileg involválódik illetve sebezhetővé válik; nem bratyizik a vezetővel; nyíltan felvállalja, ha elakad a folyamat követésében; nyitott a másoktól való segítségkérésre - folyamatkísérés, szupervízió. Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor KOMPETENCIA HATÁROK , 7. dia

A vezetőt támogató coach célja, hogy a vezetőt képessé tegye a változások kezelésére és menedzselésére, a folyamat céljainak megvalósítására, és támogassa vezetői személyisége fejlődésében. Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor CÉLOK , 8. dia

A vezetőnek magának át kell esnie egy szemléletváltási folyamaton ehhez új tudások elsajátítására is szüksége lesz eredményességet kell elérnie a szervezeti és infrastrukturális átalakulásban egyedi megoldások, struktúrák kialakítása szükséges, melyben az egymással versengő vagy ellentétes (egyéni és szervezeti) érdekek összeegyeztethetővé válnak. A vezetőt képessé kell tenni, hogy az intézményen belüli egzisztenciális bizonytalanságot kezelni tudja. teret kell teremtenie a szervezeti és egyéni változásnak (a kölcsönösség, a partnerség, személyközpontúság megközelítésével) az átalakítással a helyi közösségekben a társas kapcsolatok, a helyi társadalom változását kell előidéznie. A coach legfőbb eszköze a személyes jelenléte mint emberi lény. Jelenléte az ügyfélhez kapcsolódik, aki szintén emberi lényként van a kiváltás folyamatában. Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor FELADATOK - KIHÍVÁSOK , 9. dia

KÚT MODELL , 10. dia KÚT – KEZDEMÉNYEZŐ, ÚJÍTÓ, TÁMOGATÓ TEAM KKezdeményező hozunk infót, kezdeményezzük a megállást, rátekintést ÚÚjító konzultálunk, találkozunk egymással, korrekció, innováció, tanulás TTámogató

HOGYAN fogunk együttműködni a folyamatban? Támogató, követő, tanuló innovatív csoportként A KÚT-modell alkalmazásával KIKKEL fogunk együttműködni a folyamatban? (információ begyűjtése) a coachee-tól magamtól (coach) a többi coach-tól a többi kulcsmentortól, mentortól a rendszer többi szereplőjétől a rendszer működéséből Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor EGYÜTTMŰKÖDÉS , 11. dia

Tiszta egyértelmű szerződést kell kötni a coach és az intézményvezető között (amelyben az is egyértelmű, hogy a vezető esetleges felmentése után a szerződés milyen feltételekkel marad érvényben) Három szintű szerződés:FSzK, kiválasztott cég - coach, intézményvezető Kockázatok: a fenntartó mint döntéshozó elköteleződése; változás a vezető személyében; coach mint titokgazda; túl sok mentor egy intézménynél; a coach kapacitás a kiváltási folyamatban; stb. Intézményvezetőt támogató coach kulcsmentor KOCKÁZATKEZELÉS , 12. dia