Országos Mentortalálkozó 2013. október 3. S ZENT L UKÁCS G ÖRÖGKATOLIKUS S ZERETETSZOLGÁLAT Á POLÓ -G ONDOZÓ O TTHONÁNAK KIVÁLTÁSA S ZAKOLY 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Az OH TÁMOP fejlesztései
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
KIVÁLTÁS KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 29.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
TÁMOP /A
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Fogd A Kezem Alapítvány
“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Szentkatolnay Miklós A mentorhálózat működtetése, a folyamatkísérés bemutatása, a használatában rejlő lehetőségek ismertetése IFKT mentor képzés Budapest,
Szentkatolnay Miklós A mentorhálózat működése – aktuális helyzetkép és a lehetséges jövő I. Országos Mentortalálkozó Budapest, október 3.
Szupervízor-coach szakmentorok bemutatkozása
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében

A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Bélapátfalva - Mentorteam
Biztos Kezdet Gyerekházak
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
TIOP A-11/ Bélapátfalvai Fogyatékosok Otthonának kiváltása
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
A támogatott lakhatás kihívásai
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Kastélykiváltás Berzencén”
KIVÁLTÁS,
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Lorem ipsum.
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Országos Mentortalálkozó október 3. S ZENT L UKÁCS G ÖRÖGKATOLIKUS S ZERETETSZOLGÁLAT Á POLÓ -G ONDOZÓ O TTHONÁNAK KIVÁLTÁSA S ZAKOLY 1

Színház az egész projekt… avagy: projekt az egész világ - rendszerek és szerepek a kiváltásban „Színház az egész világ…” fenntartó-intézmény-projekt „…És színész benne minden férfi és nő: fellép s lelép:…” gondozottak-gondozók-vezetők-fenntartók- mentorok „… s mindenkit sok szerep vár életében...” önálló életvitel-közösségi befogadók- kísérők-támogatók-esetfelelősök 2

Projekt szervezet és mentor csapat 3

Dolgozók Munkacsoport Dolgozók felkészítése szakmentorok Koncepció: dolgozók minél teljesebb bevonása, a kiváltási folyamat láthatóvá tétele, a felkészülés (választások/döntések) tudatosítása Hol tartunk? szükségletfeltárás előkészítése: dolgozók személyes fejlődési terve műhelymunkában készül, információk összegyűjtése, kompetencia-térkép összeállítása  képzési terv Kihívások kapacitás tervezés, hosszú- és középtávú prioritások szem előtt tartása, bizonytalanságokkal szembeni tolerancia 4

Dolgozók Munkacsoport Szupervízor szakmentorok Koncepció: A beinduló képzések, tréningek előkészítése (ismerkedés a csoport munkával). A dolgozók önreflexiós készségének fejlesztése különös tekintettel a változásra. Az újat, mint lehetőséget fogadják el a munkatársak szakmai személyiségük gazdagodására. Hol tartunk? A 3 szupervízor egyenként 3, 7-8 fős, munkatársakból álló csoporttal, 6 alkalommal találkozik. Az intézmény nyitott és segítő a szupervízió szervezésében. Az 1. ülések megtörténtek mind a 9 csoportban. 5

Dolgozók Munkacsoport Szupervizor szakmentorok Kihívások A bizalmi légkör kialakítása a csoportokban, mivel a titoktartás sérült egy előző szupervízió alkalmával. A most induló folyamat és a kiváltási program kapcsolata. Az új helyzet által teremtett bizonytalanság és a "beláthatatlan jövő„. Szupervízor-coachként úgy végig vinni a dolgozókat a folyamaton, hogy részükről a "nem látom a helyem" dilemma jelen van. 6

Lakók Munkacsoport - Támogatási szükségletfelmérő szakmentorok Koncepció: A jelenleg intézményi ellátásban részesülő fogyatékossággal élő személyek szükségleteinek feltárása a „komplex támogatási szükségletfelmérő” eszköz segítségével. Hol tartunk? Október közepén 9 új lakó felmérés Az intézmény jelzése alapján a korábbi felmérések elemzése Kihívások: Jelentősen eltérő szükségletű párok együttélése Az intézmény profiljától eltérő szükséglettel rendelkező személyek 7

Lakók Munkacsoport Lakók felkészítése szakmentorok Koncepció: Ebben az évben elvégzett feltáró és ismeretátadó munka alapján a lakók képzésének megvalósítása csoportokban, az elkészített képzési terveik alapján ben az intézmény által választott képzés indítása. Hol tartunk? Lakóotthonok látogatásának szervezése a szakolyi kollégákkal, tapasztalatcsere céljából. A képzés kiválasztása megtörtént. Kihívások Lakók heterogén összetétele, motiváltsága, együttműködése. Szakmentori területek összehangolása. 8

Lakók Munkacsoport Foglalkoztatási szakmentor Koncepció: A foglalkoztatás (kiemelten az értelmi sérült emberek esetében, és az integráció szellemében) a társadalom- és gazdaságpolitika részeként, az elsődleges munkaerőpiac felé nyitott rendszerekben zajló, értékteremtő közösségi tevékenység folyamata, amelynek célja a folyamatban résztvevő emberek életminőségének fejlesztése a foglalkoztatási és foglalkozási rehabilitáció eszköztárával. Hol tartunk? munkaterv koncepciója kész, a részletek véglegesítése folyik, az érintett helyi foglalkoztatási szakembereken túl az intézmény vezetése személyesen kíván részt venni a folyamatban Kihívások Az intézmény vezetői és a foglalkoztatásért felelős munkatársak nyitottak új foglalkoztatási lehetőségek indítására, akár új szervezeti formákban is. Egy új foglalkoztatási koncepció kidolgozása és létrehozása a kiváltási program kifejezett célja, azonban komoly korlát mind a fenti helyi szakemberek leterheltsége, mind a foglalkoztatási mentor korlátozott órakerete. 9

Társadalmi környezet, lakókörnyezet Munkacsoport Koncepció: Beengedés – Ismerkedés – Megismerés – Elfogadás – Befogadás – Együttélés lakókörnyezetből, személyes kapcsolatok útján Hol tartunk? munkacsoporttagok keresése a lakók, dolgozók között és a faluközösségekben tervek kidolgozása a személyes kapcsolatok kiépítésére Kihívások nagy felelősség ehhez a munkához nincs hozzárendelt szakmentor a dolgozók nagy érzelmi, időbeli és szakmai leterheltsége 10

Szervezet átalakítás, Szolgáltatások Mcs Koncepció Hol tartunk? Az új szervezeti forma gyakorlóterepeként elindítottuk a munkacsoportos működést Kialakítottuk a szolgáltatási portfóliót az új jogszabály szerint: Elkezdtünk a dolgozói csoportokkal közösen gondolkodni a hogyan-ról, következő lépés a szolgáltatások stratégiai szintű modellezése Kihívások Az organikus szervezet kialakítási törekvések során inspiráló válaszokat adni és türelemmel lenni, amikor a sok éves gyakorlat és a jogos, valóságos korlátok alapján első reakciók, megoldások, prioritások pl: beosztás, gyógyszer, végzettség, jó, jó de miből?? 11 SzolgáltatásCélcsoport dimenzió Ki, kinek biztosítja? Szervezet tevékenységei EngedélyeztetésFinanszírozás BevonásKliens számára adott érték alapú megközelítésRugalmasság Kreativitás ösztönzéseTámogatás Együttműködés Keretek/korlátok tartásának művészete Mátrix Személyközpontúság

Infrastruktúra munkacsoport Koncepció: az ésszerű akadálymentesítés a lakók számára akadálymentesítünk, felkészülve a jelenlegi lakók állapotromlására, és új, más jellegű fogyatékossággal is élő kliensek befogadására. Hol tartunk? Az építési engedélyezési tervek elkészültek, a tulajdonviszonyok rendezését követően az engedélyek beadásra kerülnek az Építési Hatósághoz. Egy 18 főt befogadó lakócentrum létesül, a többi lakóépület 6-12 fő befogadására alkalmas. Kihívások A tervezéshez Tervezők megkapták az egyes ingatlanokhoz a lakók névsorát, de a fluktuáció és a lakók igényeinek változása miatt az eredeti összetétel folyamatosan változik. Ezért az utolsó pillanatig várni kell majd az épületek személyre szabásával. 12

Mentorcsapat szükséglet felmérés eredményei A kiváltási stratégia szakmai bázisának stabil, markáns megjelenése és képviselete (információs oldal adatokkal, tényekkel, információkkal) – FSZK? Kézenfogva? IFKKOT? Projekt honlap? Szakterületi mentori együttműködések, tapasztalatcserék erősítése, katalizálása és a kötelező folyamatkísérés egyensúlyának megtalálása A szakmapolitikai, jogszabályi egyeztetések koordinálása (ez eddig tipikusan hálózatosan zajlott, hasznos lenne közös mederbe terelni) 13