Változás 3 Projektszemlélet váltás tanulságai és eredményei a MABISZ-BOMA projekten keresztül bemutatva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

Személyi változások kezelése futó projektek alatt Füstös Zoltán Senior tanácsadó 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment.
PPP Projektiroda Antalóczi Zoltán Irodavezető Sportcélú PPP projektek megvalósításának tapasztalatai időszak: június – november Sport szakállamtitkárság.
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Csináljunk üzletet! Avagy,
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Fischer Norbert. Szoftverfejlesztés jelenlegi problémái  Folyamatosan rövidülő határidők  Projekt indulásakor nem teljesen tiszta a funkcionalitás,
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Korszerű ügyfélkezelés Wolf András Qualysoft Informatikai Zrt
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
A projektmenedzsment fogalma
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
A projektmenedzsment fogalma
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Stratégiai tervezés.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
III. A logisztika jövője
Infrastruktúra fejlesztés az egészségügyben pályázatíró szemével
Magyar szakértők és tudásexport az EU szolgálatában - magyar cégek regionális terjeszkedésének lehetőségei Dobozi Sándor, vezérigazgató XXI. Vezérigazgatói.
Agilis szoftverkészítés (Agile software development)
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
Piac és Profit Csökkentse a nemfizetés kockázatát az OPTEN segítségével!
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Kisiklott projektek sínre tétele Sipos Ferenc Ágazat igazgató Móra Krisztina Projektvezető HTE Projektmenedzsment a gazdaságban,
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Controlling a gyakorlatban
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az elemzés és tervezés módszertana
Minőség menedzsment 6.előadás
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
FENNTARTHATÓSÁGI TERV SaaS - Nebula.hu június 1. – április 30. a Qualysoft Informatikai Zrt. GOP azonosító jelű pályázatához.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
Szoftver projektek Agilis
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Projektirányítás elmélet - teszt
Projektirányítás elmélet vizsgateszt Megoldás. 1. A projektcsapatban a döntéshozó feladata: a) a projekt tervének elkészítése. b) sikeresnek vagy sikertelennek.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
Folyamat-, illetve állapotjelentés
Projektirányítás elmélet vizsgateszt
Kire milyen szerep vár egy mobil projekt során
Szoftver projektek Agilis
Elvárások és a realitás egy agilis pilot projektben a tanácsadó szemszögéből agilitas.hu | Copyright © 2013 Agile Coaching Kft. |
Szoftver projektek Agilis
Előadás másolata:

Változás 3 Projektszemlélet váltás tanulságai és eredményei a MABISZ-BOMA projekten keresztül bemutatva

Agenda Három változás: az üzleti környezet változásától a projekt-metodika változásáig Alternatívák és általános tanulságok Az agilis projektvitel által nyújtott értékek Agilis technikák alkalmazása a projektben

Változó jogszabályi és üzleti környezet – V 1 A MABISZ-BOMA projekt célja, hogy létrehozzunk egy 15 biztosító társaságot összekapcsoló informatikai rendszert elsődlegesen a kártörténeti („Bónusz-Malusz”) igazolások elektronikus cseréjére.  Jogszabályváltozás indukálja a projektet – rögzített, „felülírhatatlan” határidők és feladatok  A projekt alapot adhat az üzleti környezet jövőbeni megváltoztatásának  Lassú előkészítés és tendereztetés, elhúzódó projektindítás – eltérő elképzelések a projektről  Együttműködési kényszer lép fel!

A MABISZ változó szerepe, új típusú együttműködés – V 2  A projekt megrendelője formálisan a MABISZ, mint koordináló testület  A projekt használója és finanszírozója 15 biztosító társaság  Új típusú együttműködés; 15 társaság egyetlen rendszerben partnerként, nem ellenfélként  A MABISZ új szerepe: rendszer-fejlesztő és szolgáltató a biztosító társaságok felé  „BOMA bizottság” mint döntéshozó testület  Különös, egyedi kockázatok jelentkeznek!

Igen sok résztvevő, eltérő informatikai háttérrel és elképzelésekkel Hatalmas időnyomás, kőbe vésett határidők, nincs visszafordulási pont A projektrésztvevők részben kényszerként élik meg a részvételt, demotiváltak. Számos, előre nem látható üzleti és technológiai csapdahelyzettel számolhatunk. A résztvevők magatartása kiszámíthatatlan; számunkra ismeretlen motivációk befolyásolják. Sajátos projektrizikók – V A MABISZ-nak mint projektfejlesztőnek nincs ilyen irányú tapasztalata A döntéshozatali folyamat igen nehézkes és lassú Eltérő elképzelések és prioritások a projekt céljairól és jövőjéről Magas minőségi elvárások, rögzített határidők, de rugalmas (néha bizonytalan) követelmények Fel kellett ismernünk, hogy a tervezett vízesés-modellű projekt nem tudja ezeket a kockázatokat megfelelően kezelni! AGILIS technikákat kell alkalmaznunk. stb…

Agilis technikák a projektben  A projektet szakaszokra bontjuk, és csak távlatokban szemléljük a későbbi szakaszokat  csökken a feldolgozandó információ és követelmény  Folyamatos újratervezés és módosítás; az üzleti célok elérése érdekében akár gyökeres változtatások az eredeti tervekhez képest. Kulcsfontosságú a szükséges változtatások felismerése és proaktív kezelése.  A scope rugalmas kezelése: elsődleges a cél elérése. Egy esetleges késés által okozott kár nagyobb mint a többletmunka költségei  bővítjük a scope- ot, átveszünk ügyfél-feladatokat a siker érdekében.  Következetes kommunikáció: az ügyfelet érdekeltté tesszük a változások elfogadásában és az együttműködésben, transzparenssé tesszük a változtatások szükségességét.  A projektcsapatot kisebb szakértő csoportokra bontjuk, melyek extrém és vízesés modellben egymástól függetlenül törnek saját céljuk felé. Nagyfokú szenioritás jellemző a csoportokon belül

Alternatívák és tanulságok A projekt sikerkritériumai:  valid rendszer  elégedett ügyfél  pénzügyileg sikeres Projektviteli alternatívák: Kiszámítható módszertan alkalmazása: Kiszámítható költséggel és kevesebb technológiai kockázattal lehetett volna végrehajtani a projektet Szerződésileg nagyon erős pozíciót biztosít Minimális az esély egy valid rendszer fejlesztésére A felmerülő kérdések, problémák ellehetetlenítik a határidők betartását XP egy 2-4 fős szenior csapattal: Valid és igen jó minőségű rendszer Minimalizált menedzsment költség és csökken a speciális kockázatok hatása A bizonytalan környezet miatt a projekt a végtelenségig elnyúlhatott volna A többi résztvevő tevékenysége nem igazítható a projekthez Gyakorlatilag lehetetlen elfogadtatni az ügyféllel!

Alternatívák és tanulságok  Az agilitás nem csodaszer, azonban sok esetben sikeresen alkalmazható. Miért nem alkalmazzuk gyakrabban?  Mert a pénzügyi szektor mai kultúrája a kiszámítható módszerek felé húz. Mi az oka ennek? –Évenkénti pénzügyi tervezés? –Félelem a felelősségvállalástól? –Túl hierarchikus szervezetek? –Gyakori irányváltások, koncepciótlanság?  Nehéz elmozdulni az adaptív irányba –Gyakran fogalmi zavarok és hiányosságok is gátló tényezőként lépnek fel –Meg kell tanulnia a szervezetnek kezelni a helyzetet és élni a lehetőségekkel –Paradigmaváltás lenne szükséges! A szervezetnek a nagy lépések helyett a folyamatos haladás felé kell elmozdulnia.  Hogyan lehet előmozdítani ezt az irányváltást? Bekövetkezik-e szükségszerűen az informatikai- és üzleti környezet változásával?

A CIO számára adott értékek Milyen értéket adhatnak az agilisan végrehajtott projektek a CIO számára? A teljesség igénye nélkül…  A stratégia folyamatosan és rugalmasan alakítható  Az üzleti igények kiszolgálása gyorsabb és gördülékenyebb lehet  Csökkenthetők a big-bang típusú átállások kockázatai  Nagyobb minőségi kontroll gyakorolható; csökken az invalid rendszerek veszélye  Csökken a projektek pénzügyi rizikója

10 Köszönöm figyelmüket! Szász Gergely Senior projektvezető Qualysoft Informatikai Zrt. H-1124 Budapest, Németvölgyi út 97. P: F: M: Web: Mail: Austria - Germany - Hungary - Romania - Serbia – Slovakia

Qualysoft Informatikai Zrt Budapest, Németvölgyi út 97. Tel.: Fax: Qualysoft Ressource und Entwicklung für Informationstechnologie GmbH 1180 Wien, Plenergasse 1/3 Tel.: Fax: / Qualysoft Ressource und Entwicklung für Informationstechnologie GmbH München, Bavariaring 9 Tel.: Fax: / Qualysoft Informatics d.o.o Beograd, Gospodar Jovanova 16/15 Tel.: Fax: Qualysoft Information Technology SRL R Bucharest Sector 1 Bvd. Iancu de Hunedoara 2 Tel.: Fax: