Pék László Budapest, 2008. december 10. A szlovákiai magyarság oktatási helyzetének aktuális problémái.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Advertisements

A hálózattá alakulás útján
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Tehetségpont létrehozása
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály Tervek, célok, eredmények
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Határon átnyúló civil együttműködések Kulcsár Mária, Fórum Információs Központ, Somorja.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | az előadás címe „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker” Szeretettel köszöntjük a Kollégákat a „Pont ÉRTED, pont.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Barcsák Marianna KPSZTI
Napjaink magyar nyelvű oktatása Vajdaságban
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Pék László Budapest, december 10. A szlovákiai magyarság oktatási helyzetének aktuális problémái

A magyar nyelvű alapfokú oktatás statisztikája 2007/2008 MTNyM-SzEgyháziÖsszesen alapiskola óvoda speciális AI

Középiskolák MTNyM-Sz Egyházi és magán Összesen gimnázium (1)34 szakiskola (5)78

Diáklétszám alakulása a MTNy alapiskolákban iskolaév iskolák száma szlovák AImagyar AI Magyar/ szlovák(%) 1989/ , / , / , / ,32

Iskolaszerkezet az óvodától az egyetemig, egyházi és magániskolák a magyar nemzetiségű diákok 17%-a jár szlovák alapiskolába az alapiskolák fele alsótagozatos, ezek felében 20-nál kevesebb a diák

Az időszak jellemzése önkormányzati fenntartás, finanszírozási törvény a kisebbségi nyelvhasználat megerősödése magyar nyelvű állami egyetem létrejötte a közoktatás szakmai intézményrendszere nem bővült

2006-tól napjainkig az OM NF szerepének csökkenése konfliktusok az országos mérések során új oktatási törvény (központosítás, a tankönyvliberalizáció elmaradása) az állami oktatási intézmények kevés szolgáltatást nyújtanak a mtny iskoláknak

A szakmai-civil szféra az SZMPSZ szerepe az állami intézményi szolgáltatások hiányának pótlása önépítkezés, szakmai fórumok,NyE, konferenciák továbbképzések, akkreditációk, CPI tehetséggondozás, tanulmányi versenyek részvétel az oktatáspolitikában (KKT, IOT) Pedagógusház működtetése további civil szervezetek, intézmények (Fórum, Katedra, Gramma)

Magyarországi odafigyelés és támogatás OKM Határon Túli Magyarok Titkársága oktatáspolitikai és szakmai egyeztetések szakmai programok, működési támogatások kiszámíthatóság, tervezhetőség MEH Kisebbségi- és NP Szakállamtitkárság, NP Ügyek Főosztálya oktatási-nevelési támogatás (PPA, a szociális- és az iskolák minőségi munkáját segítő támogatások aránya, a regionális különbségek figyelembe vétele, helyi döntési szabadság) SZA pályázatai, szlovákiai támogatási keret (az EU pályázati források előnyeit nem élvezzük) és a hazai elosztás arányainak újragondolása nemzeti fontosságú intézmények státusza a támogatások hasznosulásának értékelése

Problémák a szlovák nyelvismeret hiányosságának vádja a földrajzi megnevezések használata a tankönyvekben az iskolák tankönyvellátottságának gondjai a magyar nyelvű oktatás háttérintézményeinek és a szolgáltatások hiánya a közös történelmi múlt vitás kérdéseinek megjelenítése az oktatásban a hazai pályázati lehetőségek hiánya és az EU pályázatok sikertelensége

Az SZMPSZ programjai Közösségi rendezvények MIOTanévnyitója, beiratkozási program Továbbképzések, konferenciák nyári egyetemek, regionális szakmai napok Közoktatási konferencia, emlékkonferenciák Szakmai projektek az oktatás tartalmi átalakításának segítése fejlesztő pedagógusok képzése a hatékony szlovák nyelvoktatás digitális tananyagfejlesztés kiadványok megjelentetése Diákrendezvények tehetséggondozás, tanulmányi versenyek, szaktáborok

A politikai helyzet Szlovákia: az államiság létrejötte, gazdasági megerősödése Szlovákia EU felvételének feltételei és segítése (Mo,MKP) EU átlagon felüli kisebbségi jogok és folyamatos szűkülésük

Magyarország cselekvési lehetőségei nemzeti összefogás, következetesebb fellépés A Kárpát-medencében a programok összehangolása a M-SZ Alapszerződés betartása a M-SZ Oktatási Vegyesbizottság célirányos működtetése a problémák folyamatos megoldásának követése EU intézményi keretek kihasználása

Szlovákiai lehetőségek reagálás mindennemű korlátozásra a magyar iskolák bekapcsolása a fejlesztési projektekbe kapcsolatok kezdeményezése az állami iskolaügyi szervekkel az ÁPI, CMK, MPK, ÁT-ben a képviselet megerősítése a mtny iskolák részére módszertani központ létrehozása a kulturális és oktatási autonómia feltételeinek a tisztázása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket