A képzőművészet-terápia elmélete II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Marcali; Szalay Miklós pszichológus
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
10. Erőszak a családban, válás
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A gyógyítás lehetőségei a gyermekpszichológiában
Szülői elégedettség mérés eredménye
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Ezt üzenik Neked az. Az Örök Id ő k Angyalainak szerencseimája Bárki, akinek szüksége van ránk, kapcsolatba léphet velünk!
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A humanizmus pedagógiai és lelkigondozói szemlélete Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Albert Einstein idézetek.
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
A képzőművészet-terápia
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Önismeret Horváth Renáta.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
interperszonális személyiség-koncepciója
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Albert Einstein idézetek.
A gondozás,nevelés egysége
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Csoportos művészetterápia gyermekeknek
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A főútvonal szerepe A főútvonalunk rendelkezik az ösztönös késztetések leküzdéséhez szükséges erővel Feladat: érzelmi távolságot tartani Támasz: amikor.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
A haldokló beteg ápolása
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Skizofrénia.
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Művészetterápia csoportban
Nevelés és nevelői attitűdök
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Zeneterápia a Kerek Világ Alapítványban
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Személyiségfejlődési zavarok
Személyközpontú gondozás
Összeállította: Szabó Ilona
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A képzőművészet-terápia
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
A család ahonnan jövök.
Csoportos művészetterápia gyermekeknek
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A képzőművészet-terápia elmélete II A képzőművészet-terápia elmélete II. A gyermekterápiák elméletéről (játék és rajz)

Játék szerepe a gyermekek életében Evolúciós megfigyelés: minél fejletlenebb idegrendszerrel születnek egy faj gyermekei, annál többet játszanak gyermekkorukban  fontos szerep az idegrendszer érésében, fejlődésében A gyermekeknek játéktérre van szükségük! + ésszerű korlátokra és gyökerekre (érzelmi biztonságra) is…

A játék jelentősége A játéktevékenység, a világ felfedezésének vágya a gyermek természetes, biológiailag programozott igénye. A játék nem haszontalan, hanem a világ felfedezésének eszköze. Hogy ezt ki tudja bontakoztatni, ahhoz optimális stimulációra van szükség. Optimális stimuláció: az elhanyagolás és a túlzott elvárás között. (A fű nem nő gyorsabban, ha húzzák…) A játék feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban érezze magát. A teljesítménynyomás is bizalmatlanságot szül, nemcsak az elhanyagolás vagy a bántalmazás. Egészséges énképéhez szüksége van önmaga hatékonyságának megtapasztalására  homloklebeny, fiatal felnőtt korig érik…

Korunk gyermekei Sokan nem tudnak játszani Fokozott teljesítmény elvárások, társadalmi versenyszellem Stress, idegesség, fantáziatevékenység beszűkülése Legrosszabb esetben a gyermek önálló aktivitásának csökkenéséhez és nyugtalan passzivitáshoz vezet.

Vizuális önkifejezés Egyfajta játékként is felfogható A személyes hatékonyság megélésének fontos közege – otthoni körülmények között is. Terápiásan: Megközelíteni a kimondhatatlant és kimondhatóvá tenni Különösen, ha a nyelv előtti időszakban történt eseményekről van szó  szimbolizációs folyamatokat indíthat el A nyelv által hozzáférhetetlen esemény: trauma  megjelenítése Az alkotó megélheti, hogy saját életének alakítója lehet.

A gyermek-pszichoterápia A felnőtt világ sokat korlátoz – főleg a gyermek testi épsége érdekében, sok spontán, felfedező és mozgásos aktivitást legátolnak. A terápia új helyzetet teremt: „használhat (majdnem) bármilyen eszközt”, viselkedését nem kritizálják olyan mértékben, mint egyébként  a saját szükségletek szabadon előtérbe kerülhetnek és vizsgálhatja őket. A terápiás közegben az én öngyógyító mechanizmusai előbb-utóbb felszínre hozzák a konfliktust, mely ilyen módon körüljárható lesz.  megértés, segítés

Játék- és rajzterápia A játék és rajz: királyi út a gyermeki tudattalanhoz Mikrokozmosz teremtődik, metaforikus reprezentációs közeg A gyermeki érzelem- és gondolatvilág nehezen hozható egy felnőtt számára élmény közelbe. A narratívákból néha nehéz kiokoskodni, mi is történt valójában. A játék és rajz a terápia közegében történik, a terapeuta minden mozzanatot végigkísér, a megértés és empátia így könnyebbé válik.

Gyermekterápiák specifikumai A gyermeknek nincs betegségbelátása. Bár tüneteitől szenved. Nem a gyermek kéri a terápiát, hanem a szülő viszi… Válogatás nélkül elmondja ötleteit, ezeket nem (mindig) társítja a meglevő anyaghoz, álomhoz, játékhoz. Magunknak kell kitalálnunk játékának és mondanivalójának értelmét  nagyobb a veszélye a projekcióknak. Hiányzik az önmegfigyelés, önreflexió. A terapeuta aktívabb kell legyen, minden apró részletre figyel, a gyermek szemléleti szintjéhez alkalmazkodva ad visszajelzést. Ugyanakkor a saját szintjén is feldolgozza a megfigyelt anyagot.

A terápiás szerződés A gyermek a világban kiszolgáltatott, a terápiás közegben ez csak fokozódik  feltétlenül tájékoztatni kell, hogy mi fog történni a terápiában: terápiás szerződés Nem jó: Ha a terapeuta semmit sem mond, csak megfigyeli a gyermeket Ezentúl hetente találkozni fogunk és azt csinálhatsz, amit akarsz. Tudod miért jöttél hozzám? Szüleid elmesélték, hogy dühkitöréseid vannak. Te mit gondolsz erről? Inkább: A szüleidet már egy kissé megismertem, a problémáidról is hallottam. Szüleid szeretnék, ha segítenék nektek. Minden érdekel, ami veled történik, az a dolgom, hogy megfigyeljem a játékodat, rajzodat és EGYÜTT rájöjjünk arra, miben kell változás. Együtt fogjuk megbeszélni, meddig kell hozzám járnod. A szerződés megkötése nem mindig sikerül az első ülésen. Főleg a latecia korúaknál: nemcsak a betegségbelátás hiányzik, hanem bizalmatlanok is.

A szülő szerepe a gyerekterápiában A szülő a kezdeményező (a „megbízó”), de a gyermek érdekeit kell képviselni A szülő általában ambivalens, a terapeuta kritikájától tart A gyermekkel azonosul, és attól tart, hogy a terapeuta megrója őt, kiderülnek a „hibái” A szülő-gyermek viszony tudattalan szintjei fontosak a terápia szempontjából Felmérni, van-e konfliktus a szülők között, és ebben a gyermek milyen szerepet játszik  családterápia?, szülő pszichoterápiája? A gyermek érdekeit szem előtt tartva  a terapeuta ne rendelje alá magát a szülőnek Saját szülővel való viszony tisztázott legyen

A terápia bevezető szakasza Meleg, baráti, elfogadó, permisszív légkör A gyermek érzelmeit folyamatosan tükröző, saját probléma megoldását respektáló Non-direktivitás, a t. hagyja a folyamatot saját ritmusában haladni A gyermek tudjon róla, hogy „mire megy ki a játék”. (Változnia kell, de ennek ő is aktív résztvevője, neki is kontrolja van felette.) Az első üléseken szükségszerű a félelem és bizalmatlanság a terapeutától: A legoldottabb gyermek viselkedésében is van némi megtorpanás Kész arra, hogy ellenkezzen, de egy érdeklődő, megértésre kész személyt talál Az első ülés lefolyása azt tükrözi, hogy hogyan tud a gyermek egy új helyzetben egyensúlyba kerülni.

Korlátozás és agresszió a gyerekterápiában I. Ésszerű és igen következetes korlátok  a gyermek biztonságban érzi magát, hisz nem neki kell megszabni, hogy hol a határ. Főleg magatartás zavarok esetén nagyon fontos. Jól átgondolt legyen, soha ne a t. aktuális „hangulata” határozza meg. A terápiás helységet eleve úgy kell berendezni, hogy viszonylag keveset kelljen tiltani.

Korlátozás és agresszió a gyerekterápiában II. Korlátozni kell: (a realitás tényezőit, pénzügyi tényezőket és a társas együttélés szabályait figyelembe véve) Ha a játékon kívül egyebet rongál Ha saját és a terapeuta fizikai épségét veszélyezteti, a terapeutát fizikailag bántja Ha a teremben az ülésen túl akar maradni Ha játékot el akarja vinni, vagy az ablakon kivinni Szakaszai: A gyermek vágyának észlelése Világosan korlátozni (verbális  fizikai) Egyéb csatornák felé terelni A korlátozás a direkt fizikai destrukciót tiltja, a szimbolikusat nem  újfajta hatékonyság, a fejlődés élménye az önszabályozás terén, szinte önmagában gyógyító Mi történjen, ha nem hatásos a korlátozás?

Játékrongálás, destrukció a terápiában Gyakran azzal a személlyel kapcsolatos agresszió, akit a tárgy szimbolizál Fontos, hogy ne moralizáljunk, de a destrukciót persze nem szabad bátorítani sem. Beszélje ki érzéseit a dologgal kapcsolatban. A bűntudat szinte mindig megjelenik. A játék javításának vágya = a kapcsolat javításának vágya

Viszontáttétel Fölé-alárendeltségi érzések, pl. „csak egy gyermek”, pedig a gyermekek elhárító mechanizmusai sokkal merevebbek, stb. A gyermek gyakran ágálásra késztet pl. a gonosz boszorkányt játszatja el a terapeutával… A „fölényes gyermek”: saját generációs probléma aktiválódása, ha a gyermek is hozza ezt a problémát. Máskor a gyermek mindenhatónak képzeli a terapeutát.

Hogyan hat a gyermekterápia? Vajon mitől javulnak a tünetek? Mitől lesz jobban a gyermek? A terápiától? Spontán fejlődés következik be? A terápia célja valójában a megzavart fejlődési folyamat helyreállítása.

Az értelmezés problémái a gyermekterápiában Játékát, rajzát nem szükséges értelmezni, az játék „értelme” a terapeutának fontos. A kezelés célja valójában a hibás magatartás rendezése. Segítség a konfliktusok rendezésében a gyermek és a családtagok (környezet) között. A terapeuta saját maga számára értelmez. Kivárja az érzelmek megjelenését a terápiában, a kapott anyagot az anamnézissel kiegészíti. És azután segíti a feszültség lereagálását rajzban vagy játékban, rezonál, empatizál azokkal  korrekciós élmény.