Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÓKORI HELLÁSZ.
Advertisements

Készítette: Kulcsár Anikó
„Hull a pelyhes fehér hó…”
Pünkösd és Szent Iván-napja
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
Panasz utca Elköltöztünk
HOZZON NEKTEK A NYUSZIKA SOK-SOK TOJÁST.
Élet a falusi közösségben
A Bánk bán történelmi háttere
KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
Perszephoné Története
Húsvéti kutak.
Vegyetek erőt! Folk Iván.
Gárdonyi Géza meséi.
Ez egyike a legszimpatikusabb és legszebb maileknek,
William Wordsworth Zene: O Mio Babbino Caro From „Gianni Schicchi” igyósi Moni.
Karácsonyi óhaj.
A Zsidók egyik szent könyve a
A karácsonyi ünnepkör.
Család, családi munkamegosztás
Kastélykert Körzeti Óvoda
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Kinyílott az aranyeső, Én voltam ma
ALAPIGE: 1Kir 3,
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Családom eredetéről. Kislányom azt kérdezte anyukájától: „Egyáltalán – hogyan kezdődött az élet ezen a Földön?" Anyukája így felelt: „Isten megteremtette.
Névnapodra Szeretettel!
AZ ÉLET ÉVSZAKAI Volt egy öreg ember, akinek volt négy fia. Hogy a fiai világot lássanak és tanuljanak elküldte őket a messzi távolba egy körtefa felkutatására.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Márciusi jeles napok.
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Folyamodjatok az Úrhoz,
Petőfi Sándor: János vitéz
Dicsérjed Uradat! Pecznyík Pál verse. Dicsérjed Uradat Istennek h ű népe, Te vagy országának, legfényesebb éke.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
Házasság Életem legszebb és legemlékezetesebb napja! Hol volt az eszem?
Zene: Alan Jackson - I’m a Fool for you
2010. december 25.. Zsolt 72,9 Hajtsanak térdet előtte a pusztalakók, nyalják a port ellenségei! 10 Tarsísnak és a szigeteknek királyai hozzanak.
Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Luca napi szokások.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Meghívást kaptunk az oroszlányi Hölgy Klubtól nőnap alkalmából március 07-re.
Húsvét © Németh György.
GONDOLATOK VIRÁGOK KÖZÖTT
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Jövel Szentlélek Úristen, Töltsd be szíveinket bőven Mennyei ajándékoddal, Szívbéli, szent buzgósággal. Melynek szentséges ereje Nyelveket egyező hitre.
Susanna Wesley Kör - „Szíves - kezek” Jótékonysági Programja A Susanna Wesley Kör 2010-ben, lelkes szülőkből indult önképző kör, mely névadójáról egy különleges.
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Sárrétudvari.
Szakkollégium fejlesztése a művészeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiája szolgálatában Hagyományaink megjelenítése komplex művészeti nevelésben Várszeginé.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a.
Pünkösd.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
CSODÁS JÓKÍVÁNSÁG 1.
A történet régen esett meg
Velünk élő középkor Forrás:
Ó édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya, Hozzád repes az angyalok alázatos imája. Édes igád terhe ellen föllázadt a gonosz szellem, Szívek trónját.
Előadás másolata:

Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket, tudásukat. Aki győzött, azt pünkösdi királlyá avatták. Ő lett a legénybíró egy esztendeig. A pünkösdi ünnepkörhöz fűződő alakoskodó szokás. Európa jelentős részében a középkor óta választanak pünkösdi (ill. májusi) királyt. A pünkösdi királyt versenyjátékokkal, főleg lóversennyel, bikahajsszal, a fiatalabb korosztályoknál bothúzással, kakaslövéssel gúnárnyak szakítással választották. 19. sz.-i adatok szerint egy évig a legények vezetője, bírája volt, hivatalos minden lakodalomba és összejövetelre; a legények engedelmeskedni tartoztak neki.

Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult. A legszebb kislányt választották meg kiskirálynénak, ami nagy tisztesség volt. Mise után házról házra jártak jókívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntve a háziakat, virággal szórták be a szobát. A játék végén a háziak megkérdezték a lányokat: Hadd látom a királynétokat édes-e vagy savanyú? Fellebbentve a díszes kendőt megcsiklandozzák a kislány állát. Ha a királyné mosolyog, de a fogát a világért sem villanthatja ki, megnyugszanak a háziak, mert jó lesz a termés. Ekkor a háziak almát, tojást, kolbászt, pénzt ajándékoztak a jó kívánóknak.

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött. Pünkösdi, énekes-táncos adománygyűjtő jellegű népszokás.