Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: 2004. december 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Az operációs rendszer.
A számítógép felépítése
Házi projektdolgozat Hardverelemek. Feladatkiírás •Egy előre kiválasztott hardverelemről szóló prezentáció elkészítése •Adott időpontban az elkészített.
Személyi számítógépek
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
A számítógép felépítése
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Mai Számítógép perifériák
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
A számítógép alapegységei
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Az operációs rendszer.
12. Óra Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
A számítógép elvi felépítése és működése
Perifériák.
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Az operációs rendszer.
Napjaink háttértárolói
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Bevezetés az informatikába 2. előadás Számítógépek működési elve, Hardware alapismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Prezentáció PPKE-JÁK Informatika számonkérő feladatok Levelező tagozatos hallgatóknak 2004/05 I. félév.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A számítógép elvi felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Az operációs rendszer.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Alaplapra integrált csatlakozók
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Sz&p prof.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: 2004. december 27.

Alapfogalmak 1 HDD (hard disk drive, merevlemez) ROM (random access memory, memória) 2. Operációs rendszer, OS (Operating System) Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába: Nélküle a gép - még ha fizikailag hibátlan is - működésképtelen. Az operációs rendszer tölti be a számítógép működéséhez szükséges programokat, vezérli, összehangolja, ellenőrzi a programok működését. Az operációs rendszer általában semmilyen, a felhasználó számára közvetlenül hasznos feladatot (szövegszerkesztés, könyvelés stb.) nem végez, hanem lehetővé teszi az ilyen feladatokat ellátó, felhasználói programok futtatását. Az operációs rendszer feladata az, hogy az ember és számítógép közötti kommunikációt biztosítsa, a számítógép erőforrásait sokoldalúan, gazdaságosan és a lehető legoptimálisabban kihasználja, illetve a számítógép működését ellenőrizze és vezérelje; kezeli a gép különböző perifériáit - monitor, floppy, hard diszk, nyomtató stb. - és végrehajtja a neki szóló parancsokat. a) Hamis ( 2. pont) b) Hamis (pl. Windows, Linux, UNIX, DOS, stb…) c) Igaz ( 2. pont) d) Hamis (pl. Linux, stb…)

Alapfogalmak 2 Elsőként web-szerver funkciót vettem igénybe, amikor a weboldalon kerestem a feladatsort. Másodszor fájlszerver funkció segítségévvel tölthettem le a fájlt. Harmadszór mail szerver funkciót fogom felhasználni az üzenet elküldéséhez. Merevlemez (Hard Disk Drive elektronikus tároló berendezés, amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont, merevlemezen tárolja, a forgó lemez felett mozgó író/olvasó fej segítségével. A merevlemez-egység kapacitása néhány megabájttól több gigabájtig terjedhet. ) Floppy (mágnes úton történő adatrögzítés) CD lemez (optikai módon történik az adatrögzítés) DVD lemez (optikai módon történik az adatrögzítés) Memória kártya Pen drive

Elektronikus levelezés e) Igaz f) Igaz g) Igaz h) Hamis 1. Helyes 2. Helytelen 3. Helytelen 4. Helyes 5. Helytelen 3. A Carbon Copyhoz beírjuk a címeket vesszővel elválasztva,

Adatbázis 1 1Ábel Ábel ábel Ábel1 Sorszám Szöveg Szöveges (tetszőleges 2. karaktersorozat) Dátum (csak valós dátumértéket elfogadó – nemzeti dátumformátumok megadása) Numerikus (számok) Logikai (igen - nem, kétértékű) 1Ábel Ábel ábel Ábel1 Sorszám Szöveg Szervezetnév lenne szerintem a megfelelő elsődlegeskulcs, mivel ezen információban nincs mindegyik különbözik

Adatbázis 1 I/H Állítás H Minden táblában van legalább 2 elsődleges kulcs I Egy táblában akár 3 egyedi kulcs is lehet Az egyedi kulcs az egyedek azonosítására szolgál A személyek azonosítására a nevük a legalkalmasabb Az elsődleges kulcs egyben egyedi kulcs is. Az egyedi kulcs egyben elsődleges kulcs is. Üres adattartammal rendelkező tulajdonság nem lehet egyedi kulcs.

Adatbázis feladatok 1 12 Péter keresztnevű dolgozója van az egyetemnek. 50 dolgozó lakik a 30-as épületben. 150 dolgozó használ „jak”-os e-mail címet. 23 tanszék van a karon. „A” betűhöz rendezi, mert a D betű nem jó kulcs.

Adatbázis feladatok 2 2. a) Szöveg típus: Név b) Dátum típus: Születési idő c) Logikai típus: Neme d) Szám típus: Gyermekek száma 3. Tárgyak abc sorrendje szerint. Igen . Kód

Jogtár feladatok . Polgári célú pirotechnikai. Közbeszerzésről. 2004.V.1.-2004.VI.30. 2004.VII.1.-2004.XII.31. 2005.I.1.

A félév legnehezebb anyaga! A CD jogtár feladatok voltak a legnehezebbek.

Ötletek az anyaghoz! Kicsit könnyebb feladatokat, ha lehetne.