2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Infobionika – TDK Gyulai József MTA Műszaki Tudományok Osztálya MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Logisztika alapvetések.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A.A. Stádium Kft. Péczely György
Általános áruismeret Termékfelelősség
Verő Balázs Dunaújvárosi Főiskola AGY Kecskemét, 2008 június 4.
Energia a középpontban
Az anyagtudomány szerepe
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
Digitális technika, digitális áramkörök
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Szénhidrogén technológia és katalízis kurzushoz Jellemzők-1_2
Mojzes Imre – Mizsei János
Jó választás?.
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Fizikai Intézet 4026, Debrecen Bem tér 18/a,b
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
III. A logisztika jövője
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
2013. november 5.TÖK előadás, Dobó István Gimnázium, Eger Ha most kezdeném… Gyulai József akadémikus Professor emeritus, MTA Természettudományi Kutatóközpont,
STM nanolitográfia Készítette: VARGA Márton,
Az ellátási láncok biztonsága
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Trendek 2013 A nanotudomány és gondjai Gyulai József MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet
1 Gazdasági változások a rendszerváltás után 1990-es évek: Első multinacionális cégek megjelenése Új management kultúra Keleti piac helyett nyugati piac.
2009. március 18. Gábor Dénes Klub.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA FELÜLETI NANOSTRUKTÚRÁK Dr. Harsányi Gábor Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17. Nanofizika, nanotechnológia.
Aktív nanoszerkezetű anyagok
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK Polimer nanokompozitok
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A világnépesség növekedése
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
2011. november 5.Magyar Tudomány Ünnepe, Miskolc A nanotudománytól a nanotechnológiáig Gyulai József
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány Mihály György akadémikus Magyar Műszaki Értelmiség Napja május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Kémia a XXI. században A kémia kulcsszerepet játszik a természet- tudomány minden ágában. Ez azt jelenti-e, hogy a kémia nem több, mint egy ügyes „eszköz”?
Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Trendek 2015 A nanotudomány és gondjai Gyulai József, prof. emeritus BME VIK Elektronikus Eszközök Tsz., MTA EK Műszaki Fiz. és Anyagtud. Intézet, MFA.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
HA MOST KEZDENÉM… Gyulai József prof. emeritus, az MTA r. tagja
Energetikai gazdaságtan
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Előadás másolata:

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Infobionika – TDK Gyulai József MTA Műszaki Tudományok Osztálya MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet, MFA,

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Operating Manual for Spaceship Earth - Buckminster Fuller (1969) Biosphere, Montreal, 1967

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Operating Manual for Spaceship Earth - Buckminster Fuller (1969) "One outstandingly important fact regarding Spaceship Earth, and that is that no instruction book came with it…" …, hogy nem kaptunk hozzá Használati utasítást…

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar A mai tudománynak egyetlen missziója és annak két súlypontja lehet – ami valahol megfelel a faj-, és az önfenntartás ösztönének is: 1. megkeresni annak a módozatait, hogy élhet-e, ill. hogyan 6-10 milliárd ember a Földön – pláne úgy, hogy a többi élőlény is megmaradjon?… 2. emellett az egyén élettartam-növelése domináns érdeklődést vonz – ezért nőtt a élettudományok súlya, érdekessége. Képes lesz-e a társadalom ezt az életforma receptet idejében magáévá tenni, nem tudom, de etikus tudomány nem állíthat más célt maga elé Én az „elviselhetővé” tételt a humanióráktól, ill. kiknek- kiknek a vallástól remélem … Az alapkérdés

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar A Credom… Az alapkérdés fő következménye a XXI. században: az energia, annak előállítása, energia-gazdálkodás A fejlődő országok fajlagos energiaigénye is eléri a miénket Az "írástudók" tudhatják csak a megoldást megtalálni: minden termék gyártástechnológiáját át kell gondolni, hogy –azonos feladatot, terméket kevesebb energiával, anyaggal, –zárt termelési-fogyasztási folyamatokat létrehozni.

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Közeledés a zárt termelési-fogyasztási folyamatok felé Az ún. ökológiai lábnyom számítása, amely 4-6 Földet igényelne már a mai emberiség túlélésének biztosítására is, és amely alapvető szempont a Föld lakhatóságának biztosítására – jelentősen megváltozik: ha ui. az alapanyagok kizárólag az emberi termelésen- fogyasztáson belül forognak, akkor csak az átalakításaikhoz szükséges energetika okán növelik meg az ökológiai lábnyomot… Ez paradigmaváltó lehetőség!

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Globális keret: tudomány és túlélés Kritikus műszaki tudományok: energetika, anyagtudomány és az ezen nyugvó számítástudomány, -technika (logisztika) infrastruktúra: víz, közlekedés, meteo, stb. Személyes részvételem, korábban az ionbesugárzást alkalmazó IC technológiák (ionimplantáció) anyagtudományos alapjai, ionokat alkalmazó anyagvizsgálati módszerei, a mai érdeklődésem: nanotudomány

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar KFKI-MFA az implantáció és az IC technológia A Moore-törvény és a Mayer-Gyulai (Caltech-KFKI) csapat… Két kísérlet miatt tért át a világ szilíciumipara az ún. (100) gyártására – az egyiket az Intel, a másikat mi/én végeztük (1974) –A másik, egy „trükk”-ünk, ami az ionimplantációt ipari technológiává tette (preamorfizáció, Csepregi L., 1975) –Ennek egy változatával gyártották az USA-ban évtizedig a sugárzásálló katonai IC-ket is (1978 után évekig)… A Mikroelektronikai Vállalat tűzesete (1986) után más stratégia kellett: az érzékelők fejlesztése, amelyet utódommal, Bársony István akadémikussal kezdtünk, és ma is folytatódik: a bioszenzorokat is beleértve…

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar A nanotudomány – szerintem Kolliodikusok: „mi mindig is nano-t csináltunk…” Majdnem igaz: a reaktorban ui. csak a nano-molekulákat eredményező reakció volt fontos – a helye, azaz a termékmolekula „címezhetősége” nem, pedig csak így igazi nano… Kémiai-orvosi: önszerveződés, a kémiai kötőerők és a termikus mozgás mérkőzése, ennek határai adják a végső teljesítményt, a megbízhatóságot. Fizikai-mérnöki: hozzájön még pl. az atomi, ionos, elektronos megmunkálás, az önszerveződés tökéletessége (címezhetőség), de a perspektíva a kvantumfizikába való metamorfózis, entanglement Kombinálható még a mikrotechnológiával

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar A nanotechnológia – gondjaim, I Az emberiség termeléssel és logisztikai elosztással dolgozik – milyen lesz a nanogyár? Minőségellenőrzés –Ma: az ún. Total Quality Management, TQM, a cél, –A biorendszerek "minőségellenőrzése" az evolúció: 1.a ön-reprodukció, 2.a véletlen mutációk (ez a "majdnem selejt"), 3.a 'minőség' a természetes kiválogatódás révén A nanotechnológiai analóg nincs kitalálva –Lehet-e a minőségellenőrzés valamiféle 'gyorsított evolúció'? A mai, pl. gyógyszergyártási minőségellenőrzése nem lehet elég pl. a kvantumkomputer "gyártásához": –nem maradhatnak inaktív, nem szenzibilizált molekulák, –térben szervezetten kell létrejönniük (megtalálható – címezhető)

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar A nanotechnológia – gondjaim, II A biológiai rendszerben a redundancia óriási foka miatt jön létre valamiféle "megbízhatóság"-gal analóg folyamat, pl. az agy plaszticitása… de ez, pl. a repülőgépünk vezérlőegységében aligha megnyugtató… Összeér-e a nanoelektronikának a mikroelektronikából eredeztetett „megbízhatósága” a biomolekulákéval? Mi egy virus „megbízhatósága”? A "nanogyár"-ban vajon minimálhatjuk-e a zaj (káosz) hatását, pláne, szobahőmérsékleten? Ez jelentősen korlátozhatja a nem-direkt biológiai-orvosi nanotermékek körét.

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Mérnöki gondolkodás a biológiában - kevesebb antropomorfizmus Pl. a stressz protein Megtalálja a sérült fehérjét, hogyan? „megméri” a nm-es torzulásokat, hogyan? Átadja a saját testének egy részét – milyen energetika vezérli? Tudjuk, csak atomi erők szerepelhetnek A kémiai katalízisre is hasonló képet vizualizálok…

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar „Biomimetikus” rendszerek A XXI. század "biológiája" jobban fog hasonlítani a XX. század fizikájára, kémiájára, informatikájára, mint a XX. század biológiájára Az a szójárás tehát, hogy "a XX. volt a fizikáé, a XXI. a biológiáé" – így értelmetlen De: a fizikának agresszíven bele kell vonulnia az interdiszciplinákba és nem visszahúzódnia pl. a részecskefizikába, asztrofizikába – mint tartósabban "saját" területekre...

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Néhány tanács indulóknak… OTDK Gépészmérnöki Szekció, 2009

2011. április 19.Infobionika - TDK, PPKE Informatikai Kar Tudós-típusok: a tehetséges, a szorgalmas, a szerencsés Bármelyik tulajdonság-pár elvezethet a szakmai sikerhez és mindegyiknek van megtanulható, megtanulandó eleme isBármelyik tulajdonság-pár elvezethet a szakmai sikerhez és mindegyiknek van megtanulható, megtanulandó eleme is Tehetségpótlás:Tehetségpótlás: –Vizsgálj meg minden eredményt, magyarázatot a fonákjáról is, akadhatsz nem-konvenciális gyöngyszemre, de nehéz sorod lesz. –Ebédelj együtt a versenytársaiddal – adj, hogy kapj információt –Figyelj a véletlenekre… Szorgalompótlás:Szorgalompótlás: –Beszélgess, figyelj a konferenciákon – szinte pótolja az irodalmazást –Légy vonzó a szorgalmas, modernebb tudású diákjaid számára –Te írd meg a szakmád monográfiáját (jó társszerzőkkel?) –Legyen egy saját adatbázisod, amit én Memolyuk-nak nevezek SzerencsepótlásSzerencsepótlás –Tanuld meg a neveket, a partnereid házastársaiét, gyermekeiét különösen – legyen ezekről évek múlva is előhúzható jegyzeted –Építsd a kapcsolatokat – főleg azok emberi, erkölcsi oldalát –Nehogy anyagiasnak tűnj! –Légy figyelmes, udvarias, de semmiképpen se édeskés, hajbókoló