A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztés kapcsolata Vári Sára 2006. november 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi fejlesztési együttműködés 2005/06. őszi félév november 28.
Advertisements

Alapelvek, fogalmak, sztenderdek a humanitárius munkában
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Kvantitatív módszerek
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Humanitárius szervezetek kialakulása
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Nemzetközi fejlesztési együttműködés 2005/06. őszi félév szeptember 19.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
A HAND Szövetség javaslatai a NEFE- stratégia és NEFE- törvény kialakításához Bullain Nilda Európai Nonprofit Jogi Központ Kht. (ECNL)
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Vöröskeresztes tabló.
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
10. óra A HIBA -- esetek.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.
Államkudarcok.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A háború és a modern fegyveres erő
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Neorealizmus és neoidealizmus
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Válságkezelő rendszere
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
A CSECSEN HÁBORÚK ÉS A HAN-UJGUR KONFLIKTUS Rigó Márta NT/I (MA) Stratégia és válságkezelés Budapesti Corvinus Egyetem.
Magatartási szabályok Code of conduct Nagy Tibor április 03.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Dr. Endrődi István tű. ezredes egyetemi docens, tanszékvezető
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.
Környezet és egészség.
Ambrus Ágnes, Puskás Zsuzsi UNHCR Hungary Unit, RRCE
Előadás másolata:

A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztés kapcsolata Vári Sára november 29.

2 Miről lesz szó?  Humanitárius segítségnyújtás jellemzői Definíció Alapelvek Szereplők Okok Stratégiák  Relief-development gap  Esettanulmányok

3 A humanitárius segítségnyújtás jellemzői  Definíció A humanitárius segélye egyetlen célja az emberi szenvedés megelőzése vagy enyhítése Pl. ivóvíz, élelmiszer, lakóhely, orvosi ellátás, biztonság  Alapelvek Diszkrimináció-mentesség Függetlenség Semlegesség Pártatlanság Nem lehet külpolitikai eszközként használni

4 A humanitárius segélyezés nagysága  Megszaporodó válságok, katasztrófák Egyre nagyobb összegek (OHA): ,63 % 10,5 %

5 A humanitárius segélyezés szereplői  Elkülönülő intézményrendszer USA: USAid + OFDA (Office of U.S. Foreign Disaster Assistance) EU: DG DEV + DG ECHO (EC Humanitarian Aid Office) ENSZ: UNDP + OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)  Szereplők Nemzetközi és regionális szervezetek - pl. ENSZ WFP; UNHCR Kormányok Nem-kormányzati, humanitárius tevékenységet folytató NGOk – pl. Orvosok Határok Nélkül; Máltai Szeretetszolgálat Katonaság, hadsereg, nem-reguláris erők – biztosítják a humanitárius szervezetek munkatársainak akadálytalan működését

6  Természeti katasztrófák Váratlan – pl. földrengés, szökőár Rossz természeti adottságok miatti – pl. szárazság  Ember által előidézett (man made) válság Politikai jellegű – pl. háborúk, fegyveres konfliktusok Emberi mulasztás – pl. tűzvész, folyóvíz mérgezése, járványok terjedése megelőzés elmulasztásával  Strukturális válság Hosszú idő alatt alakul ki, míg humanitárius válsághoz, tsd-i konfliktushoz vezet A humanitárius válság okai

7 Válságkezelési stratégiák  Különböző típusú válságok megoldásai eltérő módszert, stratégiákat igényelnek Belépés – kilépés Úgy kell elhagyni a terepet, hogy a segítségre szorultak már rendelkezzenek saját ellátásuk eszközeivel LRRD (linking relief, rehabilitation and development) Relief Recovery Rehabilitation Development Prevention

8 Relief-development gap 1.  Egyértelmű elkülönülés a két terület között  Gyakran ua. forrásokért vagy szerepért folyik a verseny  Humanitárius dolgozók a válság kialakulásakor érkeznek, míg a fejlesztési szakemberek ekkor hagyják el az országot  Okai: Feloldhatatlan különbségek a két terület között Vészhelyzetek összetettsége Kommunikáció nehézsége Apró hibáknak óriási hatásai lehetnek  egymás hibáztatása Donor kormányok preferenciái

9  Relief-development gap 2. Humanitárius segítségnyújtás  Szükséghelyzetben azonnali segítség az egyén számára a túlélés vagy a felépülés elősegítésére  Gyors, azonnali reagálás  Népszerű, jól támogatott tevékenység  Látványos, médiafigyelem  Háború  Alapvető szükségletek kielégítése Fejlesztési támogatás  Hosszú távú támogatás az egész társadalom jólétének előmozdítása céljából  Lassabb, átgondolt tervek  Színfalak mögötti, hosszú távon mérhető eredmények  Béke  Sebezhetőségek csökkentése, kapacitások erősítése

10 A probléma feloldása: a két terület összekapcsolása  Kapacitások és Gyengeségek elemzése (Anderson) Katasztrófa esetén a tsd. gyengeségei elnyomják azokat a kapacitásokat, amelyek a válságból ki tudnák húzni  Elméleti keret: Szükségletek Azonnali segítség a túlélés vagy a felépülés elősegítésére A szükségleteket maga a válság teremti meg Gyengeségek Hosszú távú tényezők, amelyek megakadályozzák, hogy egy közösség megfelelően reagáljon eseményekre A gyengeségek megelőzik a válságot, súlyosbítják a katasztrófát, és fennmaradnak a válság után is Kapacitások A társadalom erősségei és erőforrásai, amelyre a építhető fejlődést  Így azok az NGOk, akik csak az azonnali szükségleteket elégítik ki nem biztosítanak hosszú távú válságkezelést, mert nem csökkentik a gyengeségeket, nem erősítik a kapacitásokat  Sőt, a szükséglet-orientált segítségnyújtás több kárt okoz, mint jót „get things back to normal”

11 Esettanulmány  Kontextus: 1. libériai polgárháború Főváros: Monrovia 200 ezer áldozat, 1,2 millió elűzött ember, 850 ezer menekült (lakosság ma 3,6 millió) Segélyek elrablása mindkét harcoló fél részéről Civilek munkájának megnehezítése  Eset: A Lutheran World Service (LWS) nemzetközi civil szervezet tevékenysége 1993-ban Libériában  Feladat: 1. Térképezzétek fel az LWS programjai alapján a libériai lakosság szükségletét, a társadalom gyengeségeit és kapacitásait. 2. Döntsétek el az egyes programokról, hogy humanitárius, fejlesztési vagy humanitárius-fejlesztési projekt

12 Ajánlott irodalom  Branczik, A. (2004) Humanitarian Aid and Development Assistance. Beyond Intractability Project, University of Colorado, USA.  Maresko, D. (2004) Development, Relief Aid, and Creating Peace: Humanitarian Aid in Liberia’s War of the 1990s. The Online Journal of Peace and Conflict Resolution 6.1 Fall: p  Moore, J. (1999) The humanitarian-development gap. International Review of the Red Cross Nr 833, p CFE CFE19  Degnbol-Martinussen és Engberg-Pedersen: Aid: Understanding International Development Cooperation. pp Zed Books, London, 2003  Global Humanitarian Assistance  EU, ECHO:  ENSZ, OCHA: