Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
Szénhidrátok.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Flavon max termékcsalád
A növényi sejt.
A burgonya.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Szerves kémia Szacharidok.
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Alapanyagok Segédanyagok
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Az oldatok.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
CUKORNÁD.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Biokémia Fontolva haladóknak
Egyed alatti szerveződési szintek
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Biokémia Fontolva haladóknak
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
A káposztafélék és a burgonya
melléklet: Észterek1 diasor
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szénvegyületek
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Szénhidrát anyagcsere
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Az edzés és energiaforgalom
Előadás másolata:

Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai. A szén-hidrátok

A tápanyagok csoportosítása Alapvető tápanyagok: Fehérjék Zsírok-olajok Szénhidrátok Védő és kiegészítő hatású tápanyagok: Vitaminok Ásványi anyagok Rostok Nyomelemek Szerves savak

Az alapvető tápanyagok A szervezetben állandó lebomlásban és felépülésben vannak

A védő és kiegészítő tápanyagok Az anyagcsere helyes működését teszik lehetővé

A szénhidrátok Molekulái C, H, O atomokat tartalmaz Benne a H:O=2:1 Hevítésük során szén és víz keletkezik Növények állítják elő: fotoszintézis során Szervezetünk legfőbb energiaforrásai Könnyen „mozgósítható” Feleslegük zsírrá alakul Ide tartoznak a cukrok, a keményítő, a cellulóz

A cukrok Monoszacharidok A glükóz (szőlőcukor) Fehér színű, vízben jól oldódó, édes ízű szilárd anyag. A fruktóz (gyümölcscukor) A glükózhoz nagyon hasonló, különbség a kapcsolódás módjában van.

Előfordulásuk Szabad állapotban előfordul a természetben egyes gyümölcsökben A vérben Méz (fruktóz)

Diszacharidok A szacharóz (répacukor, nádcukor) Fehér, édes ízű, vízben jól oldódik, szilárd Egy glükóz és egy fruktóz összekapcsolódásával jön létre

Előfordulásuk Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják.

Poliszacharidok Keményítő Sok száz glükóz molekulából jön létre Spirális szerkezetű Nem édes Vízben rosszuloldódik Melegvízben, főzve opálos oldat keletkezik Fehér színű, szilárd anyag Jóddal jellemző kék elszíneződést mutat.

Keményítő tartalmú élelmiszereink Növények magvaiban és gumóiban elraktározott tartaléktápanyag. Gazdag keményítőtartalmú növények például a gabonafélék: búza, rozs, zab, a burgonya, a kukorica és a rizs. Az emésztés során glükózra bomlik.

A cellulóz Több ezer glükóz molekulából áll Nem édes ízű Fehér színű Szilárd Vízben, híg savban, híg lúgban és szerves oldószerekben nem oldódik, ezért kiváló vázépítő. Nem emészthető, bélmozgást segíti

Cellulóz előfordulása A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll.