START program előtt és után Alsómocsoládi nézőpontból.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Advertisements

Munkával a segélyezés ellen
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum szerepe a foglalkoztatásban
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
általános főig. helyettes
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület
Learning Villages Grundtvig project Magyarország Március
Családi napközi.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Az önkormányzatok lehetőségei a közfoglalkoztatásban Udvari, január 31. Lehel Andrásné ügyintéző Közfoglalkoztatási.
START mintaprogram és a Térfigyelő rendszer kapcsolata Szarvason Hodálik Pál Szarvas Város alpolgármestere.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Workshop Június 10. Foglalkoztatási helyzetkép a Dél-dunántúli régióban Sasvári Gábor igazgató-helyettes.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Szektorok közötti együttműködések
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
Társadalmi integráció a kistelepüléseken A közfoglalkoztatás 2017
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
GYAKORLATI TAPASZTALATAI SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

START program előtt és után Alsómocsoládi nézőpontból.

Történtünk a mezőgazdaságban Szociális földprogram Sorsfordító –Sorformáló Program START munka Program 2012  

Kezdetek A szociális földprogramot, mint aktív szociálpolitikai eszközt a Népjóléti Minisztérium vezette be 1992-ben, majd a szociális ügyekért felelős minisztériumok folytatták. Ezt megelőzően a magyar szociálpolitika történetében a századfordulón Kárpátalján és a II. világháború előtt folytak hasonló elvi alapokon álló produktív szociálpolitikai programok.

A célcsoport összetétele: Tartósan munkanélküliek Alacsony jövedelmű háztartások, Sokgyermekes családok, Idősek, Megváltozott munkaképességűek, Romák.

Működés A településeken a szociális földprogram a helyi szociális ellátórendszer részévé vált. A a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 47.§-a szerint a családi gazdálkodás támogatása természetbeni szociális ellátás. Az önkormányzat rendeletet alkot a működéséről, a kedvezményezettség feltételeiről, a résztvevők kötelezettségeiről, jogairól. A hátrányos helyzetű családok egyénileg kötött szerződések alapján juthatnak hozzá a program által biztosított juttatásokhoz.

A szociális földprogram alapelvei 1. A többszörösen hátrányos helyzetű –gyakran tartósan munkanélküli családok aktivizálása a saját megélhetésüket kiegészítő munkavégzés lehetővé tételével. (Ezért elsősorban kézimunka igényes növénytermesztés, ill. jelentős időráfordítást igénylő kisállat-tartás támogatása a cél.) A családok önsegítő képességeinek és munkavégző készségeinek megerősítése a foglalkoztatási esélyek növelése érdekében. (A hátrányos helyzetű családok a program által biztosított eszközrendszerhez illeszkedő képzéseket kapnak, szükség esetén mentális gondozásban részesülnek.)

A szociális földprogram alapelvei 2. Egyének, ill. családok célzott szociális segítségnyújtása, differenciált, a szükségleteknek megfelelő szolgáltatások biztosítása. A kedvezményezett családok más-más típusú támogatásban részesednek a helyi program sajátosságaitól függően. A helyi erőforrások optimális kihasználása a gazdálkodási folyamatban. A rendelkezésre álló munkaerőforrásra, termelői tudásra, kihasználatlan gazdasági infrastruktúrára, táji sajátosságokra alapozott helyi programok támogatása történik.

Az elvárt eredményesség dimenziói A résztvevő családok, személyek aktivitásának megőrzésével, képzettségi szintjének emelésével növekszik az esélye a munkaerőpiacra való visszajutásra, vagy önálló megélhetés biztosítására. Javul a megélhetési biztonsága hátrányos helyzetű rétegek körében A település népességmegtartó ereje nő, csökken az elvándorlási kényszer. A helyi erőforrások hasznosulnak, melyeket a piacgazdaság nem tud hasznosítani. Erősödik a társadalmi tolerancia a hátrányos helyzetűek, s közöttük a roma kisebbség iránt A kedvezményezett családok szociális gondoskodásra való rászorultsági szintje csökken, az öngondoskodási igénye nő.

A program elterjedtsége Jelenleg 10 megyében, 44 kistérségben, 194 településen működik szociális földprogram. A szociális földprogramok a keleti és a dél-dunántúli megyékben, elsősorban a hátrányos helyzetű kistérségekben működnek. Országos átlagban a kedvezményezett családok közel fele roma származású. A szociális földprogramban érintett 10 megye: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Zala.

Térségek Megye Érintett kistérségek száma Baranya 6 Békés 3 Borsod-Abaúj-Zemplén 7 Hajdú-Bihar 2 Jász-Nagykun-Szolnok 4 Nógrád 5 Somogy 3 Szabolcs-Szatmár-Bereg 9 Tolna 2 Zala 3 Összesen 44

Szociális földprogram Alsómocsoládon 1998. I. program a településen, minden évben változó tartalommal megvalósul malackihelyezés táp támogatással csirke kihelyezés táp támogatással vetőmag

A Sorsfordító-Sorsformáló program A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. november 10-i beadási határidővel pályázatot írt ki munkaerő-piaci program kidolgozására és megvalósítására. A pályázat célja a projekt első szakaszában elsősorban a dél-dunántúli régió két kistérségében (Tamási és Bonyhád) pilot projektként, majd annak tapasztalatai alapján, további kistérségek bevonásával regionális projektként, főleg a mezőgazdasági ágazatban a megélhetési lehetőségek bővítése, valamint a foglalkoztatás növelése érdekében munkaerő-piaci programterv kidolgozása és megvalósítása.

II. Célcsoport A projekt második szakasza A program második szakaszában a régió alábbi kistérségeiben és településein további 60 fő bevonása: Marcali Kistérség: Nemesdéd  - 20 fő, Dombóvári Kistérség: Gyulaj - 10 fő, Döbrököz - 10 fő, Sásdi Kistérség: Gerényes - 11 fő, Alsómocsolád - 9 fő.

Támogatás II. célcsoportnak A képzés ideje alatt minimálbérnek megfelelő juttatás és 90 %-os közlekedési támogatása a bejáráshoz. A gyümölcs termelő képzést sikeresen elvégzőknek Bér és járulék 50 %-os támogatása 12 hónapon keresztül 2010-ben 10 fő, 2011-ben 70 fő

Sorsfordító –Sorformáló Program 2 év (2010-2011) 20 fő (12 fő Gerényes, 8 fő Alsómocsolád) 1000 óra képzés (200 elmélet, 800 gyakorlat)  

Alsómocsoládi Falugazda Szociális Szövetkezet

2008 áprilisában pályázatot nyújtottak be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz a szociális szövetkezetek létrehozását és működését célzó pályázati felhívására: Szociális Szövetkezet létrehozása és működtetése Alsómocsolád településen és körzetében címmel

Alapító tagok Településvezető (1 fő polgármester-munkaszervező) Szociális segítő(1 fő mentálhigienes munkatárs-szociális segítő) Köztisztviselő ( 1 fő körjegyző- irányításért felelős) Civilek (1 fő Teleház vezető – projektmenedzser) Munkavállalók ( 3 fő munkanélküli)

Szolgáltatási paletta 1. Alsómocsolád Község Önkormányzata és intézményei részére: Takarítás Mosás Parkgondozás Közterületek tisztántartása Téli síkosság mentesítés Karbantartás (köztéri bútorok festése, épületek apró javítási munkái, berendezések javítása)

Szolgáltatási paletta 2. Lakosság részére: (házi és házkörüli munkálatok) Udvar rendezése Kerti gépi munkák Takarítás Mosás

(Alsómocsolád, Kisvaszar) STARTMUNKA PROGRAM (Alsómocsolád, Kisvaszar) Alsómocsolád, 2012. február 17.

Kistérségi startmunka mintaprogramok 2012. évben 94 hátrányos helyzetű kistérség településein indulnak mintaprogramok, a kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI. 17.) Korm. rendelet alapján, valamint miniszteri egyedi döntés alapján további 3 kistérségben. A tervezés során 19 megye 1816 települése lett megszólítva. Főbb tevékenységi területek: mezőgazdasági projekt, növénytermesztés állattenyésztés hagyományos tartósítás belvízelvezetés mezőgazdasági földutak rendbetétele bio- és megújuló energiafelhasználás közúthálózat javítása illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, valamint téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás.

A nemzeti közfoglalkoztatás rendszere Országos közfoglalkoztatási programok Startmunka program Önkormányzati hagyományos közfoglalkoztatás (rövid illetve hosszú időtartamú) Profittermelő mezőgazdasági közfoglalkoztatás

Foglalkoztatottak tevékenységi területek szerint Alsómocsolád (24 fő) Kisvaszar (28 fő) Szakképzett Szakképzetlen Mezőgazdaság 6 15 3 Mg-i utak, földutak karbantartása - 10 Összesen: 18 25

Foglalkoztatási adatok Foglalkozatás: 2012. január 16-tól 2012. december 31-ig Napi 8 órában: 7.00-12:00-ig 13:00-16:00-ig Foglalkoztatást helyettesítő támogatás: 28.500,- 22.800,- Bérek: Bruttó bérek Pályázatban tervezett bér 2011 Kormányrendelet szerinti bér 2012 Szakképzetlen 57.000 ? Szakképzett 78.000

Startmunka program története I. variáció II. variáció III. variáció Létszám A.mocsolád: 18 fő Kisvaszar: 60 fő A.mocsolád: 23 fő Kisvaszar: 31 fő A.mocsolád: 24 fő Bevont személyenkénti keretösszeg 120.000 Ft/fő 110.000 Ft/fő 1. félév:110.000 Ft/fő 2. félév: 100.000 Ft/fő Bruttó bérek Szakképzett: 78.000 Ft/hó Szakképzetlen: 57.000 Ft/hó Szakképzett: 92.000 Ft/hó Szakképzetlen: 71.800 Ft/hó 92.000 Ft/hó Keretösszeg 107.640.000 Ft/év/78 fő 66.412.500 Ft/év/54 fő 64.467.500 Ft/év/55 fő Munkabér + Járulék 60.224.235 Ft 51.646.927 Ft 52.946.757 Ft Eszköz, dologi, egyéb költség 47.415.765 Ft 14.765.573 Ft 11.520.743 Ft

Helyi termékek

Start munkaprogram megbeszélés

Értékesíthető Helyi termék Termelés folyamata Dolgozók Eszközök Értékesíthető Helyi termék

Kapcsolódás egy kitűzött célhoz Turizmus Helyi termékek, savanyítás Településkép Szállás Szolgáltatások

Start Illeszkedése a rendszerhez Turizmus Zöldség és gyümölcs termesztés Településkép Állattenyésztés

17 Ha-os terület művelése Növények Terület Búza 6Ha Kukorica 9Ha Árpa 2Ha

Állattartási Program Otthon és az Önkormányzat számára. Növények Terület Kukorica 0,58ha

Állattartási Program Otthon és az Önkormányzat számára. Egy fő foglalkozik állattartással (disznók és tyúkok) Minden rászoruló a szociális földprogramban megszokottaknak megfelelően támogatást kaphat, saját erő szükséges. A Start munkaprogramosok kukorica területet kaphatnak.

Növények Terület burgonya 0.6 ha hagyma 0.3 ha bab fokhagyma 0.2 ha paradicsom 0.025 ha paprika uborka 0.1 ha tavaszi káposzta 0.02 ha tök 0.03 ha borsó 0.05 ha sárgarépa zöldség cékla őszi káposzta zöldbab csemege kukorica saláta

2012 Paradigma -váltás hiánya Paradigma -váltás Nemzetek gazdagsága, 1776.

Az EMBER

Turisztikai szolgáltatások Az életminőség javítás összetevői Földművelés Állattenyésztés Életminőség javítás Lakhatási képesség Turisztikai szolgáltatások Forrás: Vecsenyi János BCE, 2003 Kommunikáció a szociális szövetkezetekről (P.A.)

Árucsere alapelvek A részvétel önkéntes Mindenki azt csinálja amihez ért vagy szívesen megtanulná Egymás közötti elszámoló rendszer működik Nem munkahelyet teremt csak az életminőséget javítja Folyamatos beszélgető körökkel támogatjuk Nyílvános a teljesítmény és a hozzáadott érték

Közösségszolgálat alapelvek Közösen alakítjuk kii az értékeket Mindenki a legjobb tudása szerint vesz részt benne A körön kívüli felesleget értékesítjük Alapvető élelmiszerek és szolgáltatások vannak a palettán A kezdő támogatást az Önkormányzat adja

SMARAGDFA ® A SMARAGDFA ® a Kínai Császárfa ismert fajaiból 30 éves tudományos munkával létrehozott védett fajhibrid, amely az ismert fajok legkedvezőbb tulajdonságait ötvözi és szintén védett termesztési technológiájával, megnövelt externáliáival mérsékelt égövön is alkalmas rendkívüli terméseredmények elérésére, a környezet védelmére ( széndioxid és pormegkötés) és az intenzív fotoszintézise alkalmassá teszi arra ,hogy a klímaszabályozás egyik progresszív szereplője lehessen. A SMARAGDFA ® jelentősen különbözik a Magyarországon is honos Paulovnia Tomentosa fajtól, amely ugyan szép virágos ,de a fagyállósága még alatta van a mérsékelt égövi elvárásnak és externáliái gazdasági -, ipari-, és klíma szempontból is korlátozottak !"

Növekedés 1. kép:40 napos 2. kép: 4 hónapos 3. kép: 3 éves

Pozitív tulajdonságai A roppant gyors növekedésű SMARAGDFA ® hatalmas – akár hetven cm átmérőt is meghaladó – levelei a C4 típusú fotoszintézisnek köszönhetően hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el, melyhez napsugárzásra és vízre van szükségük. Ez a különleges növény „szinte” a levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, s így temperálják a közvetlen környezetüket.  Alkalmazása: faipar, bútoripar, állatok etetése (levelek), emberi fogyasztás (virágának mézét) Magas kalória érték fűtésnél könnyű 300kg/m3,  csomómentes világos színű vízálló, gyorsan szárad   nem deformálódik jól festhető

A smaragdfa levele: szív alakú, sötétzöld átmérője 70 cm nitrogéntartalma 15 % - ig felhasználható zöldtrágyaként és takarmányként 7 éves fa évente 60 kg levéltömeget ad

"Nem elegendő minden egyes ember akarata. Szükséges, hogy mindannyian összességükben akarjanak” Immanuel Kant

Jövőkép Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy fát gyűjtesz, felvágod a deszkákat és kiosztod a munkát, hanem a férfiak vágyát ébreszd fel, a nagy és határtalan tenger iránt. Antoine de Saint-Exupèry

Köszönöm a figyelmet! Dicső László Polgármester 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21 Tel: 72/451-748 Mobil: 30/916-4231 E-mail: mocsolad@t-online.hu WEB: www.alsomocsolad.hu