ESÉLYTEREMTÉS AZ OKTATÁSI INFORMATIKA ESZKÖZEIVEL Kárpáti Andrea, ELTE TTK, Multimédiapedagógiai Központ hu hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
„Ezt egy életen át kell játszani”
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
TIMSS 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az IKT-metria mérőeszköz
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Kompetensek lettünk? június 27..
A Hallgatói Mentorprogram célkitűzései Fejes József Balázs tanársegéd, SZTE BTK Neveléstudományi Intézet fejlesztési vezető, EDUCOOP-projekt.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Példa egy ppt prezentációhoz
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az országos mérések megújult rendszere
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
Új minőségfogalom a közoktatásban Környei László Budapest, augusztus 22..
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Előadás másolata:

ESÉLYTEREMTÉS AZ OKTATÁSI INFORMATIKA ESZKÖZEIVEL Kárpáti Andrea, ELTE TTK, Multimédiapedagógiai Központ hu hu

 Rossz szociális helyzetűek  Nyelvi és faji kisebbségek  Földrajzilag „kirekesztettek”  Pedagógiai okokból „kirekesztettek”  Mentális és fizikai fogyatékkal élők Ki számít hátrányos helyzetűnek az oktatási informatika szempontjából?

A szegregáció és a pedagógiai szolgáltatások minőségromlása Tanárok túlterhelése Teljesítmény- követelmények leszállítása A tanulók motivációjának leromlása A problémás gyerekek össze- sűrítése Tanulással szembehelyezkedő kortárscsoporti szubkultúra kialakulása A bérek nem igazodnak tanárok nagyobb munkaterheléséhez. Ez reálértékben devalválja a tanári béreket Tanári kontraszelekció Kertesi Gábor előadása, Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, 2008

 A szegregáció akadály => deszegregáció, integráció  Ha a deszegregáció nem működik: erős bérkompenzáció (Hanushek – Rivkin (JHR), %)  Szabad iskolaválasztás következményeinek levonása => intézményi reformok  Iskolafenntartói körzetek: az ingázási távolságokon belüli körzetek  Egységes felelősség a minőségi pedagógusi szolgáltatás biztosítása Hogyan juthat el a jó minőségű tanári szolgáltatás a legrászorultabb gyerekekhez? Kertesi Gábor előadása, Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, 2008

Forrás: McKinsey jelentés, 2007

Forrás: McKinsey jelentés, Letölthető magyar nyelven innen:

Az UNESCO esélyegyenlőségi programjai Az UNESCO esélyegyenlőségi programjai Keresőszó: Inclusion

Inkluzív oktatás, fogyatékkal élők képzése: indikátorok

Oktatási esélyegyenlőség és oktatáspolitika: 16 ország összehasonlítása - UNESCO tanulmánykötet A könyv letölthető innen:

Tanárképzés: kompetenciafejlesztés az inkluzív oktatás érdekében az inkluzív oktatás érdekében

2. évf. 5. évf. 11 Eredményes és kevésbé eredményes tanárok hatása a tanulói teljesítményekre ( paneladatok,Tennessee állam, ) Kertesi Gábor előadása, Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, 2008 (McKinsey Jelentés, 2007).

A tanári képességeket mérő teszteredmények hatása a diákok körzetszintű matematikai teszteredményeinek átlagára, keresztmetszetben, Texas állam 70 iskolakörzetében, 1986-ban évfolyamonként (Forrás: Ferguson (1998)

UNESCO Tanszékek Hálózata ELTE TTK, UNESCO Információtechnológiai és Pedagógiai Központ

OECD – CERI kutatás: „IKT és az oktatás minősége” Az OECD országokban az infrastruktúra és a diákok tudása nem kulcstényezője a reformoknak A tanárok attitűdjei, motivációja és képességei a döntők A reform-orientált „él-iskolák” és magasan képzett oktatók járnak élen az IKT alkalmazásban is Magyarországon viszont az iskolák IKT infrastruktúrája „trójai falóként” működik Információs és kommunikációs technológiák, (IKT), mint a korszerű pedagógia hordozói

Kutatási eredmények az IKT oktatási hatásáról (Aviram és Tami, 2004) A tanulási teljesítmény-különbségek csökkennek a jó és rossz szociális helyzetű diákok között, ha növeljük az IKT- hozzáférést otthon és az iskolában Az IKT-módszerek legtöbbje egyénre szabható, ezért egyéni képességfejlesztéssel, célzottan javíthatók az eredmények Akkor is teljesítmény-növekedéshez vezet az IKT eszközök használata, ha alacsony minőségűek a tananyagok.  Az IKT használat színvonala a pedagógiai munkától függ

Esettanulmányok 14 országból Meta-elemzések: IEA, PISA and SITES felmérések IKT vonatkozásai Hátrányos helyzetű tanulók és IKT-val segített fejlesztés: áttekintő tanulmány OECD, „Promoting Equity Through ICT in Education” Szeminárium, Budapest, 2003

Esélyek és problémák PIRLS Reading Comprehension Study: gyakori IKT használók helyesebben olvasnak és jobban értik a szöveget (Pelgrum, 2003) IEA-SITES2: a számítógéppel segített tanulás legnagyobb nyertesei a hátrányos helyzetű tanulók és a rossz tanulási képességekkel rendelkezők(Kozma, 2003) TIMMS Matematika 1995: IKT-t használó tanárok módszerei diákközpontúak - diákjaik viszont rosszabbul teljesítenek a tesztekben, mint a frontálisan oktatóké! (Pelgrum és Plomb, 2002)

OECD Esélyegyenlőség és Oktatási Informatika Program: Roma Oktatási informatikai Projekt: Cél: a tanulási képességek és motiváció IKT eszközökkel történő növelésével 10 Borsod-Abauj-Zemplen megyei általános iskola diákjait továbbtanuláshoz segíteni Az iskolákban legalább 50% a roma tanulók aránya IKT-val gazdagított tantárgyak: anyanyelv, matematika fizika, kémia + emelt szintű informatika

 8 tantárgy  Projekt-munka  Matematika és vizuális versenyek  Iskola-közi kapcsolatok:  Levelezés, cserelátogatás

Az induktív gondolkodás fejlődése az előtesztben és az utótesztben

A kombinatív képesség fejlődése az előtesztben és az utótesztben

Az olvasási képességek fejlődése az előtesztben és az utótesztben

Az induktív gondolkodás fejlődése az előtesztben osztályok szintjén

A kombinatív gondolkodás fejlődése az előtesztben osztályok szintjén

Olvasási képességek fejlődése az előtesztben osztályok szintjén

Az induktív gondolkodás fejlődése az előtesztben és az utótesztben osztályok szintjén: gyakorisági eloszlás 87% 62%

A kombinatív gondolkodás az előtesztben és az utótesztben osztályok szintjén: gyakorisági eloszlás 52% 27%

Az olvasási képesség fejlődése az előtesztben és az utótesztben osztályok szintjén: gyakorisági eloszlás 82% 41%

Gamma-értékek – a kutatás hatása KépességekGamma Spontán fejlődés Fejl. program becsült hatása Induktív gondolk. 0,900,380,52 Kombinatív0,720,100,62 Olvasás0,79--

Nemi különbségek a használat színvonalában nincsenek A használati minták mások Az oktatási módszerek viszont nem azonos mértékben alkalmasak a fiú és lány tanulók motiválására és fejlesztésére

Összevont tanulócsoportos iskolák fejlesztése az oktatási informatika eszközeivel IKT-vel segített képességfejlesztés: Kommunikációs képességek: verbális, vizuális Önálló tanulási képesség Matematika: kombinatív és logikai képesség Szociális kompetencia NEMED: Network of Multigrade Schools in Education,

Magyar NEMED iskolák, 2006/2007

ELTE TÁTK, Szociológus hallgatók fotókiállítása NEMED iskolákról

Kép, nyelv, zene, matematika, 1/ 4 RITMUS

Kép, nyelv, zene, matematika, 2 / 4 ELLENTÉTEK

Kép, nyelv, zene, matematika, 3 / 4 SOROZATOK

Kép, nyelv, zene, matematika, 4 / 4 VÁLTOZATOK

Magyar honlapok: LEARNING RESOURCE EXCHANGE (LRE): európai digitális tananyag adatbázis SOURCE EXCHANGE