Államháztartási reform Egerekről és emberekről Draskovics Tibor 2005.09.17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Humán rendszerek, közszféra
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A korszerü állam igérete és követelményei Magyarországon Verseny és szolidaritás BOKROS LAJOS professzor és vezető alelnök Közép-Európai Egyetem Budapest.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Közműüzemeltető feladatai Önköltség csökkentése Bevételek biztosítása Jó benyomás (image) Megfelelő díj Műszaki feladatok Minőségpolitika PR.
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Egészségpolitika.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Horváth Ferenc Az államháztartás alrendszerei, bevételek és kiadások
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
© 2004 KPMG Cyprus is member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo and name are trademarks of KPMG International.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Összehasonlító gazdaságtan
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
Strukturális és Kohéziós Alapok
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
2004 Az eladósodás éve 2005 A túlélés éve 2004 Az eladósodás éve.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
SUPERBRANDS B2B ELŐADÁS
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Mikroökonómia gyakorlat
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Gazdaság – államháztartási reform február 17. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Újraelosztási irányok Mózer Péter Újraelosztási irányok Hilscher Rezs ő Szociálpolitikai Egyesület Államháztartás jóléti újraelosztása munkacsoport.
HACCP rendszer.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Az államháztartás.
Éhhalál vagy csőd-bűntett?
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
Gazdasági rendszerek.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Államháztartási reform Egerekről és emberekről Draskovics Tibor

2 Mi is (lenne) a reform lényege? A költségvetési újraelosztás csökkentése →kisebb hiány →kisebb adók Színvonalasabb közszolgáltatások A közszolgáltatásokra fordított kiadások igazságos(abb) és méltányos(abb) elosztása Igazságos(abb) és méltányos(abb) hozzáférés

3 Hogyan csináljuk ma? Agyonszabályozott a felhasznált emberi munka Kiszámíthatatlan a finanszírozás Alig szabályozottak a szolgáltatás mennyisége és paraméterei Nincs minőség-ellenőrzés és biztosítás Nincs fogyasztóvédelem Nincs nyilvánosság és átláthatóság

4 Hogyan lehetne másképp? Az állam közvetlenül nyújtja a szolgáltatást Szigorúan szabályozza az inputot Az „dolgozói- intézményi elégedettség” dominál Nincs érdekeltség Az állam szabályoz és megrendel A szabályozás az outputra irányul elsősorban Az „ügyfél-fogyasztói elégedettség” dominál Erőteljes érdekeltség van

5 Hogyan? – az állam A szolgáltatás pontos definíciója (SLA) Szigorú mennyiség és minőség-ellenőrzés Verseny és átláthatóság Fokozatosság Tiszta beszéd Politikai bátorság és emelkedettség

6 Hogyan? – a piac Konstrukciók kialakítása Társadalom meggyőzése Fejlesztések Biztosítékok nyújtása