A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GTO-k SZERKEZETE Négyrétegű félvezető
Advertisements

Az időjárás.
Csík Zoltán Elektrikus T
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
Digitális diesel elektronika Digitális / motor elektronika Műszerfal Légzsákrendszer Biztonsági és szatelit modulok Blokkolásgátló rendszerek Bord.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Transzformátorok védelmei
Stirling körfolyamat Elméleti alapötlet
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
A levegő felmelegedése
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
Készítette: Kálna Gabriella
Kémiai kötések.
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Beavatkozószerv Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csík Zoltán Elektrikus T
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
HŐTERJEDÉS.
A hőmérséklet mérése.
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
A nyomás összefoglalás
Összefoglalás Dinamika.
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A levegő nyomása és a forrás
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Másodfokú függvények.
A másodfokú függvények ábrázolása
Az elektromágnes és alkalmazása
Fogyasztók az áramkörben
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT
Szakmai ismeretek B2 és B3 tétel
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hősugárzás vizsgálata integrált termoelemmel
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
RADIX bináris számokra ___A___ ___B___ Berakjuk két edénybe, a 0- kat felülről lefelé, az 1- eket alulról felfelé.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
VILLAMOS, VEZETŐ NÉLKÜL KBSZ SZAKMAI NAP november 18. Chikán Gábor balesetvizsgáló.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Egyéb műszaki jellemzők
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Távfűtési fogadó hőközpontok felépítése és szabályozása Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése FRIOTECH KFT. H Budaörs, Vasút u. 9. H Mezőtúr, Földvári út 2. Mobil.: (+36 70)
A pneumatika alapjai 2. A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek) PTE PMMFK.
Járművillamosság-elektronika
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
Termikus kölcsönhatás
A hőmérséklet mérése.
Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Átváltás a számrendszerek között
Villamos kötések,érintkezők, kapcsolók
A folyadékállapot.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Előadás másolata:

A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK „B” 7 tétel - Ismertesse a hűtendő közeg hőmérsékletét közvetlenül érzékelő termosztátokat! - Ismertesse az "RT" típusú termosztát szerkezeti felépítését, működési elvét! - Ismertesse a helyes elhelyezését a hűtőteremben, és a beszabályozás módját!

Termosztát, folyadéktermosztát a hűtendő közeg (levegő, folyadék) hőmérsékletét közvetlenül érzékeli, és annak tartani kívánt szélső értékeire kapcsol ki és be, állítja le, ill. indítja a hűtést. A 7 rudazatra hat felülről lefelé irányban a 6 rugó, amelynek rugóerejét az 5 forgatógombbal szabályozhatjuk. A rudazat a 8 membránra támaszkodik, amelyre a 9 érzékelőben uralkodó nyomás hat alulról felfelé. A 10 forgatható tárcsa és a fölötte levő rögzített tárcsa közötti horonyba nyúlik bele a váltó érintkezőjű billenőkapcsoló működtető nyelve. Ha a hűtendő közeg hőmérséklete csökken, csökken az érzékelő hőmérséklete, s csökken benne a nyomás is. A 6 rugó lefelé mozgatja a rudazatot. Egy bizonyos elmozdulás mértéknél a rudazatra rögzített tárcsa lefelé mozdítja a billenőkapcsoló nyelvét, s a váltókapcsoló átpattan a 2 és 3'érintkezőket záró helyzetbe, s egyidejűleg megszakítja a 2 és 1 érintkező között a kapcsolatot. Ha a vezérlési feladatot közvetlenül végzi a termosztát, akkor a vezérlő áramkört szakítja meg.

RT típusú teremtermosztát Minél nagyobb a rögzített és a forgatható tárcsa közötti távolság, annál nagyobb a visszakapcsolási hőmérséklet-különbség, hiszen annál nagyobb mérvű érzékelő hőmérséklet-, ill. annak megfelelő nyomás-változás miatti felfelé való rudazatmozdulás szükséges a billenő-kapcsolónak az átkapcsol-tatásához. Az 1 forgatógombbal forgatott csavaron mozdul el a rugót feszítő rugótányér, amelyen a jelzővonal a 4 hőmérsékletskálán a különböző rugófeszítésekhez tartozó kikapcsolási hőmérsékleteket mutatja. Azt a hőmérséklet-tartományt, amelyen belül az adott termosztátnál a kikapcsolási hőmérséklet a 3 rugó beszabályozásával beállítható, szabályozási tartománynak nevezzük. Az l-től 10-ig számozott forgatható 2 tárcsával szabályozzuk be a visszakapcsolási hőmérséklet-különbséget.

RT típusú termosztátok érzékelő formái a, csendes-hűtéshez b, ventillációs hűtéshez c, folyadékhűtéshez

A termosztát elhelyezése és beszabályozásának menete: Csendes hűtés esetén a termosztátot a hűtőtérben ajtótól távol, az oldalfalon ott helyezzük el, ahol a terem átlaghőmérséklete lehet. Az ajtó közelében azért nem lehet, mert ajtónyitáskor a beáramló külső meleg levegő hatására indokolatlanul bekapcsol, s amikorra érzékeli már a kikapcsolási hőmérsékletet, addigra az alsó hőmérséklethatár alá kerülhet a hűtőtér levegőjének hőmérséklete. A beszabályozást mindig a termosztát mellé függesztett hőmérő segítségével végezzük. A szabályozási tartomány skáláján kisebb kikapcsolás hőmérsékletet, valamint a hőmérsékletdifferencia állítóval nagyobb differenciát állítunk be. Ezután beindítjuk a hűtőgépet. Amikor a hőmérő az alsó hőmérséklethatárt eléri, a forgatógomb helyes értelmű, lassú elforgatása révén kikapcsoljuk a hűtőgépet. Az állás idő során a térhőmérséklet emelkedik. Amikor a hőmérő a levegő megengedhető felső hőmérséklethatárát mutatja, a differencia óvatos csökkentésével bekapcsoltatiuk a hűtőgépet.

Ventilációs léghűtő esetén a termosztát érzékelőjét az elpárologtatóhoz érkező levegőáramba, átfolyó vizes folyadék-hűtőnél pedig a hűtött folyadék „be" oldalára helyezzük azért, mert a hirtelen és nagymérvű hőterhelés-változásra így tud kellő gyorsasággal reagálni a hűtőrendszer. Egy másik szerkezeti megoldás a (Danfoss gyártmányú KP 61 típusú) ugyancsak egypólusú váltóérintkező-rendszerrel. 1 bekapcsolási hőmérséklet beszabályozó orsó; 2 hőmérséklet-differencia állító orsó; 3 tartománybeállító rugó; 4 forgatógomb; 5 differenciarugó; 6 membrán; 7 érzékelő

A vezérlő áramkörbe a 2 és 3 kapcsokon keresztül kell bekötni. Emelkedő hőmérsékletnél a 2 és 3 kapcsok között zár, és indítja a hűtőgépet. A 4 forgatógomb, azaz a beállító-orsó jobbra forgatásával növeljük a bekapcsolási és az adott differenciával nála kisebb a szükségesnél nagyobb differenciát. Amikor a hőmérő a szükséges kikapcsolási hőmérsékletet mutatja, a beállító-orsó jobbra forgatásával kikapcsoltatjuk a hűtőgépet. Állásidőben melegszik a hűtött tér. Ha a hőmérő már a szükséges bekapcsolási hőmérsékletet mutatja, a beá1litóorsó balra forgatásával (csökkentjük a bekapcsolási hőmérsékletet) bekapcsoljuk a hűtőgépet. Ezzel beállítottuk hőmérő szerint a be- kapcsolási hőmérsékletet, de lejjebb tolódott a kikapcsolási hőmérséklet. Egy újabb hűtési periódus végén, amikor a hőmérő a kikapcsolási hőmérsékletet mutatja, az 5 orsó jobbra forgatásával (csökkentjük a differenciát) kikapcsoltatjuk a hűtőgépet, s így már beállítottuk a megfelelő kikapcsolási hőmérsékletet is.