Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien"— Előadás másolata:

1 Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien
Passzív ház Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien

2 A Sörkollektor működése

3 A kollektor sörös dobozokból összeállított csöveket tartalmaz, ahol a dobozok alja és teteje teljesen le van vágva. A dobozokat oszlopokká, csövekké ragasztjuk össze majd matt fekete festékkel, vagy erre speciálisan kikisérletezett szolárfestékkel festjük le. A matt fekete festék olcsóbb, de egy kicsivel gyengébb is a hatásfoka.

4 A házfalra egy hőszigetelt doboz kerül felépítésre aminek az elején egy polikarbonát fedés van. A házfalon 2 db áttörést kell készíteni alul egy mm-es átmérővel, felül pedig egy mm átmérőjűt. A rajzon még ennél kisebb átmérőjű áttörések vannak, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél nagyobb átmérőjű az áttörés annál jobb a kollektor hatásfoka. A kisebb átmérőjű lyuk ugyanis jobban lefogja a ventillátor által benyomott levegő mennyiségét.

5 Ebbe a dobozba kerülnek beépítésre a sörös oszlopok úgy, hogy alul és felül egy-egy gyűjtőbe illetve osztóba csatlakoznak. A falon az áttörések ezekbe a gyűjtő illetve osztó csatornákba kerülnek bevezetésre.

6 Az alsó faláttörésnél egy légteknikai szűrün keresztül egy kis fogyasztású de nagy levegőnyomást biztosító ventillátor a lakás padlószintjénél lévő hidegebb levegőt beszívja, az a faláttörésen keresztül kijut a kollektor osztójába. Az osztóból a levegő a csövekben áramlik felfele, majd a gyüjtőn keresztül a már felmelegedett levegő visszajön a lakásba.

7 A ventillátort egy termosztát vagy egy hő különbség kapcsoló áramkör vezérli. A hő különbség kapcsoló kicsivel többe kerül, de sokkal pontosabban és gyorsabban reagál a napsugárzásra. A termosztát is megteszi de számolnunk kell arra, hogy hamarabb tönkre fog menni, ugyanis a termosztátokat általában max 100C fokos hőmérsékletre méretezik, míg a kollektorban akár 130C fokra is felmehet a hőmérséklet nyáron. így a termosztát túlterhelődik, az érzékelő bimetálja eldeformálódik és emiatt elmászik a munkapontja amire beállítottuk.

8


Letölteni ppt "Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien"

Hasonló előadás


Google Hirdetések