NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN Tápelemek: az élő szervezetek fejlődéséhez nélkülözhetetlen (esszenciális) elemek. A növények számára nélkülözhetetlen elemek a: szén (C), oxigén (O), hidrogén (H), nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K), kalcium (Ca), magnézium (Mg), kén (S); vas (Fe), mangán (Mn), cink (Zn), réz (Cu), molibdén (Mo), bór (B). A szerves vegyületek építőkövei (C, O, H) kivételével, a talajból veszik fel a növények.
A tápelemeket (a növények száraz anyagára számított mennyiségük alapján) makro-tápelemek átlagos mennyisége a szárazanyagban több 0,1 %, mikro-tápelemek amelyek ennél kisebb mennyiségben szükségesek a növényeknek
tápanyagoknak makroelemek a: N, P, K, Ca, Mg, S mikrelemek: a Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B nevezzük tápelem (oldható és nem oldható) formákat - ionok, - összetett ionok, - molekulák
A növények a talaj tápanyagkészletének csak egy részét tudják közvetlenül hasznosítani, - a talajoldatban szervetlen ionok formájában jelenlévő tápanyagokat, - a kolloidokon kicserélhető formában kötött ionokat. Különbséget kell tenni a tápanyagtőke - a talaj összes tápanyag tartalma/tápanyag készlete - a hasznosítható, felvehető tápanyag-készlet között,
tápanyagfeltáródás a tápanyagtőke különböző kémiai, biokémiai és biológiai folyamatok eredményeként részben felvehetővé válik, mind a tápanyagtőke, mind a felvehető tápanyagok mennyisége a talajban, növekedhet vagy csökkenhet. tápanyagforgalom a tápanyagok mennyiségének változása
tápanyag feltáródás a tápanyagtőke különböző kémiai, biokémiai és biológiai folyamatok eredményeként részben felvehetővé válik. mind a tápanyagtőke, mind a felvehető tápanyagok mennyisége a talajban, növekedhet vagy csökkenhet. tápanyagforgalom a tápanyagok mennyiségének változása