„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető 2010. szeptember 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
A gazdaság és az oktatás együttműködése
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
50 éves a szegedi informatika
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A MAB szerepe a Bologna- folyamatban. Hogy fed át két piramis? Bazsa György, a MAB elnöke Kecskemét, május 28.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
A megújuló tanárképzés
Dr. Bazsa György, az FTT elnöke:
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Műszaki és Közgazdaságtudományi Kar mkk. ejf
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke Eötvös József Főiskola, Baja, szeptember 16.
Mesterszakok Dr. Bazsa György, a MAB elnöke → Listák FTT ülés – október 10.
Kamarai fórum Alapdiplomások ante portas Bazsa György a MAB elnöke Budapest január 16.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori Konferencia ülése Pécs, június 25.
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
1 A paradigmaváltás lehetséges irányai a felsőfokú szakképzésben Prof. Dr. Roóz József Hajdúszoboszló, 2010.
10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Prof. Roóz József 10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Eredmények és feladatok. Prof. Roóz József AIFSZ Kollégiuma Egyesület.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Dr. Palásti Kovács Béla BMF-BGK kari főigazgató
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
Előadás másolata:

„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető szeptember 28.

A7 FSZ képzés szakrendszere horizontális metszet  Számtalan képzési terület (agrár,, társadalom tudományok, informatika, jog, nemzetvédelem, gazdaság, műszaki, sport, művészet, stb).  ~ Felmenő ág az alapképzések felé(pl. közgazdász, mérnök stb.- szakirányonként eltérő számban.  Több mint 100 alapszak felé lehet menni (néhány szakon még további szakirányok, specializációk jelennek meg.)  kb. 400 mesterszak már akkreditálva van

A képzési szerkezet vertikális metszet Alap (B): zömmel 180 vagy * (gyakorlati) – ritkán 210 vagy 240 kredit. Mester (M): zömmel 120, ritkán 90, néhány manager szakon csak 60 kredit. B+M: minimum 300 kr. kell (nincs kivétel!) PhD fokozat: formálisan 180 kredit (oktatásra és kutatásra (3 éves állami ösztöndíjjal) + disszertáció és védés.

Specialitások  Felsőfokú szakképzés (hasonló az amerikai community college-hoz): 120 kredit. Ebből egy alapszak 30 vagy 60 kreditet elismer. Nem ad klasszikus felsőfokú végzettséget!  +30* kredit: gyakorlati félév több Bachelor alapszak.  Ez automatikus bennmaradást is jelenthet a képzésben  12 félévet finanszíroz az állam  Ebbe bőven belefér a,6 félév BSC, és a 4 félév MSC is!

Alapképzés (6-8 félév) Mesterképzés (2-5 félév) A piramis Főiskolát végzettek

Az arányok Bachelor: 100% ~ állami fin./év [~ ktsg.térít.] M: 35% Munkaerő- piac ~65% M.p. PhD: 3% F.f.szk. ~ M.p M.p. Főiskolát végzettek ? %

Finanszírozás A képzésben: hallgatók száma × normatíva Finansz. csoport Alap- képzés Mester- képzés PhDképzésFelsőf.szakk %175%250%100% 2.150%262%375%150% 3.225%400%---225% + kutatás + működés. Épülhet-e erre stratégia?

Félúton Aligha! Miért? Az érettségizett diákok 65 %-a diplomát akar! Mindenki a felsőoktatásba menekül! Miért? Nincsenek munkahelyek, a felsőoktatás finanszírozása átmeneti biztonságot ad! Végzés után? 35%-ék mehet Mester szakra. Ma sincs kihasználva teljesen. A z alapszakokon nincs szakképesítés,így a munkaerőpiac nem tudja azonosítani!

További problémák: 1.A szerényebb képességűek is alapszakot végeznek,pedig a szakképzésben lett volna a helyük! 2.A szakképzési rendszerbe csak a maradék elven jut diák! 3.Az alapszakot végzettek elfoglalják a szakmunkások helyeit a munkahelyeken! 4.Ez azért is probléma mert, nincs szakképesítésük és a képzésük néhány szakirányt kivéve nem volt gyakorlat- orientált!

A kimenet  Bologna kívánalom: a diplomákat fogad a munka- erőpiac (Nálunk nincsenek külön academic és professional irányultságú szakok.)  Erre lenne a felsőfokú szakképzés,melyet ig fel sem tudtak tölteni.  Most kezdik felismerni a munkahelyek, hogy az alapszakot végzetteknek kell a szakképesítés!  Az várható, hogy visszafordítják Őket a felsőfokú szakképzés felé!  Ez már munka mellett fog menni(távokt.lev.okt)

Problémák  A munkaerőpiac eddig nem vett, nem vesz részt a kimeneti követelmények megfogalmazásában.  Itt az idő, hogy hallassuk a hangunkat(MAB,FAT)  Az egyetemek a jelenleg az alapképzésnél is 5 év anyagát próbálják bezsúfolni az alapképzés 3 évébe. Kimarad a gyakorlat képzés!  Ezt csak a duális képzés FSZ-re és BSC-re való kiterjesztésével lehet megoldani!  Munkahelyek és felsőfokú intézmények együttműködése kell! Ehhez szervező erő kell!  Ez lehetne a STRATOSZ legalábbis az általa megkívánt szakképesítések terén!

Kihívások  Szükséges tehát az FSZ képzés „népszerűsítése” - a felvételizők (és szüleik) körében, - a felsőoktatásban és - a munkaerőpiacon egyaránt.  STRATOSZNAK be kell lépnie a felsőoktatási intézmények élesedő versenyébe, de úgy, hogy bizonyos intézményeket(szakképzési igény szerint) protekcionál! (Autós,forgalmi,logisztikai,gazdasági egyéb műszaki szakirányokban)  Küzdeni kell közösen – hazai és külföldi(EU) forrásokért?  Őket szakképzési hj.-al támogatni kell!

Egyes tagvállalatok ezt a munkát megkezdték. Volán”tiszt képzés” (forgalmi,műszaki,gazdasági) állami felsőfokú szakképzési akkreditációs anyaga elkészült a Volán Humán Oktatási Zrt. jóvoltából Ez a szervező erő kevés, kell hozzá a STRATOSZ!