Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Az olasz diákok megérkezése Az első napon, mikor az olasz diákok megérkeztek, két csoportban ismerhették meg közelebbről is a magyar a nyelvet. Később.
Egyesületünk Karniai Alpok túráját követően a Doberdói dombság tetején lévő St. Michele falu felett elterülő I. világháborús emlékhelyre utazott.
Híres épületek a Reformkorban
1956.Okt.23. Forradalom.
Készítette: Puskás Béla.
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
Klauzál Gábor élete és kora
Életképek a reformkori Magyarorszogról
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
ADVENT.
Az alárendelő összetett mondat
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
Milyen zajos, nyüzsgő város! S mi egy lelket sem ismerünk. Ne aggódj testvér! Szombaton elmegyünk a folyóparton levő imahelyre. Isten majd gondoskodik.
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
Magyarország a reformkorban
Táncsics Mihály Általános Iskola Székesfehérvár. Főtér az Országalmával Romkert a belvárosban.
Forradalmi költészete
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
Az életedet TE írod.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
1848. március 15..
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
Márciusi jeles napok.
Március jeles napjai.
Márciusi Ünnepek.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Folyamodjatok az Úrhoz,
Varga Tamás Általános Iskola
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
Összeállította Turcsány Péter A fotókat készítette Stark Gergely
Hivatásos pedagógusok irányításával, modern eszközök alkalmazásával.
2014. augusztus 13. (szerda) Koronázási Szertartásjáték főpróbája Nemzeti Emlékhely.
Ő SZI TÖKÖLÉS Kreálta: Nick Shepherd Valamikor tökjó csaj voltam, formás alsófertállyal aztán megerőszakoltak!
Budapest – új világváros
Szeged I. világháborús emlékhelyei
1956-os forradalom.
Forgalomcsillapítás- Gyalogos Zónák Élhető Belváros
Juhász Gyula: Húsvétra
Cegléd Prezentáció.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
1940 SZEPTEMBER 5. SZATMÁRNÉMETIBEN A BEMUTATOT BARTHA GABRIELLA KÉPEIBÖL ÉS ZENE ARCHIVUMÁBÓL KÉSZITETTE LIGETI ZSUZSI 2009 juliusában SZIVE MINDEN KESERÜSÉGÉVEL.
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
1940 SZEPTEMBER 5.- SZATMÁRNÉMETI BEN PAPP JUTKA KÉPEIBÖL KÉSZITETTE LIGETI ZSUZSI 2009-
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Forradalom Fehérváron! Forradalom Fehérváron! Forradalom Fehérváron!
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Székesfehérvári Királyi Napok 2013.
Koronázási Szertartásjáték főpróbája
A törvényes forradalom
Kolozsvár.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Előadás másolata:

Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben is a fiatalokra bízta, hogy március 15-éből kihozzák a legtöbbet. Lett hát a Belvárosban Pilvax, börtön, nyomda, minden, ami kell, és lám: a város lakói megtöltötték a tereket, utcákat, vonultak, éljeneztek, tapsoltak, énekeltek... Volt aztán huszárbemutató, érdekes népi vásár, tánc és utcai csepűrágók a bámészkodóknak, és még sok egyéb látványosság is. Így végül a hivatalos beszédek és koszorúzások szerényen, de szép érdeklődés közepette estek meg, március 15. pedig a nép forradalmára emlékezve a nép ünnepe lehetett. Forradalom Fehérváron!

Március 15-én, reggel 9-kor, a Belvároshoz közeli nagy, füves térségen tusára sorakoznak... A Fehérvári Huszárok bemutatójára persze nagyon sok gyerek is kíváncsi, a legszerencsésebbek aztán ki is próbálhatják, milyen megülni egy „harci mént”.

Szintén reggel 9-kor, a Megyeházán lezajlik Fejér megye és Székesfehérvár közgyűléseinek közös megemlékezése,......miközben a Belvárosban a „forradalmi ifjak” gyülekezni kezdenek, és elfoglalják állásaikat a legfontosabb pest-budai helyszíneken.

Hogy a város könnyebben ébredjen, az Országalma szomszédságában húzni kezdik a talpalávalót, aki pedig tudja, ropja is a táncot....Aki meg még nem tudja, az csak nézi.

Lassan kipakolják portékáikat a József-napi vásárra az árusok is, és akár csikós is lehet az első vásárlójuk. Aki akar, akár már húsvétra is készülhet, remek tojások várják, de a készítési technikát is ellesheti.

Fél tizenegy előtt a Pilvax teraszán melegedik Jókai, társaival és a róla (később) elnevezett bablevessel együtt, a dagadó tömeg pedig várakozással szemléli őket... Hamarosan talpra is pattannak a kávéházi ifjak, és lelkesen kibeszélve forradalmi vágyaikat, felolvassák a 12 pontot.

2012-ben Székesfehérvárott bizonyára többen hallgatták őket, mint 1848-ban, Pesten.

Majd megjelenik Petőfi, aki elszavalva a Nemzeti dalt, mozgásra bírja a tömeget,......amely az egyetemhez vonul, látni az ottani ifjúság csatlakozását a forradalmi fiatalsághoz.

Eztán a Landerer és Heckenastnál kinyomtatott 12 pontot és Nemzeti dalt a tömegnek osztogatva, aláíratására rögvest a Városházára indulnak.

A fennsőbbség természetesen aláír, a forradalmárok lobogtatnak, a tömeg éljenez és énekel, majd mind Budára mennek fegyverért és Táncsicsért. Az éhes ifjakat és a körül állókat a város közkedvelt „Kati nénije”, szoborból megelevenedett libafertályos asszonya eteti friss pogácsával...Kati nénije

A szavalás a Nemzeti Múzeum lépcsőin elmarad (hisz, mint tudjuk, az meg sem esett), az ifjak este a Nemzeti Színházba sietnek, és a nap végétől a Himnusszal köszönnek el, Fehérvár népével együtt. Ám hátra van még: a valóságos tisztelgés, mindezen események és személyek előtt.

A Városháza falánál felsorakozott elöljárók nevében a polgármester köszönti az ünnepet,......majd mindenki, aki tiszteletét kívánja tenni, vezető és polgár, az emlékhelyhez vonul, letenni koszorúit és virágait.