Lelki egészségfejlesztés gyermekkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
„Ha bejön, akkor bejössz
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
az általános iskolákban
Rehabilitáció és dementia
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
„Ha rákiabálunk egy élőlényre, megöljük benne a lelket. A botok és a kövek a csontjainkat törik össze, míg a a szavak a szívünket. Robert Fulghum Robert.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Gyermekjogok - egy lépés előre
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A Magyar Köztársaság kormánya
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Az ifjúságpszichiátria egymásra épülő szolgáltatásrendszerének szükségessége Dr. Sátorhegyi Éva Ápoló-Gondozó Otthon Kisléta Nyírbátor, június 28.
Az SNI gyermekek integrációját támogató intézményi háttér és átalakulási folyamat A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete XXXII. Országos Szakmai Konferenciáján.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Speciális gyermekvédelem
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A betegellátás keretei és rendszere
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Család – és Gyermekjóléti Központ
Csókay László KPSZTI április 13.
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Lelki egészségfejlesztés gyermekkorban “Many things can wait. The child cannot. Now is the time His blood is being formed, His bones are being made, His mind is being developed. To him, we cannot say tomorrow, His name is today.” Gabriela Mistral (Chile) „Sokminden várhat. De a gyermek nem tud. Ha itt van az idő Elindul a vérképzése, Kialakulnak a csontjai, Tudata is fejlődésnek indul. Neki nem mondhatjuk, hogy holnap, Az ő neve: MA” Lelki egészségfejlesztés gyermekkorban Dr. Vetró Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika Gyermekpszichiátriai Osztály

A gyermek lelki fejlődését befolyásoló rendszerek Makrorendszerek Domináns hiedelmek, nézetek, törvények Exorendszerek Iskolaszék, helyi ipar, önkormányzat, tömegkommunikáció, szülő munkahelye Egyház Gyerek felnőtt Mezorendszerek Iskola, otthon, egyház, lakókörnyezet, kortárscsoport egymásra hatása Otthon Gyerek-szülő Lakókörnyezet Gyerek-kortárs Makrorendszerek Iskola Gyerek-tanár Mikrorendszerek A gyermek naponta megfordul benne

Atlas WHO 2005 C H I L D A N D A D O L E S C E N T M E N T A L H E A L T H R E S O U R C E S G L O B A L C O N C E R N S : I M P L I C A T I O N S F O R T H E F U T U R E

Az Atlas megállapításai Az epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy világszerte a gyermek és serdülőkori mentálhigiénés zavarok előfordulása 20 % körül van, s ezen állapotok kb. 4-5 %-a olyan súlyos, hogy klinikai kezelést igényelne. (WHR, 2001) Kessler és mtsai (2005) kutatása szerint az élet során előforduló mentális betegségek fele 14 éves kor előtt kezdődik. A gazdaságilag erős országokban a gyermek- és ifjúságpszichiátriai hálózatok iránti igény a populáció 5-20 % -át érinti. Ez lenne a kívánatos a legszegényebb országok számára is. Levav és mtsai (2004 megállapították), hogy a vizsgált 36 európai országban ( az európai országok 70,5 %-a) a GYIP ellátással való lefedettség, és annak minősége általában rosszabb, mint a felnőtt populáció esetében. Még a gazdaságilag erős országokban is megvan ez az ellátások közötti szakadék

A gyermek-serdülő mentálhigiénés nemzeti programok hiánya A mentális egészség Atlas – 2005 (WHO, 2005) kimutatta, hogy Európában az országok 23%-ában nincs specifikus mentálhigiénés program gyermek- és serdülőkorúak számára. Magyarországon is a „Gyermekegészségügyi” a „LEGOP” a „Nemzeti drogstratégia” keretében alprogram, de A „sok bába közt elvész a gyerek”

Az Atlas megállapításai Az európai országok kevesebb, mint 1/3-ában található olyan intézményi vagy kormányzati entitás, akinek az ország gyermek mentálhigiénés ellátása fölötti általános felelősséget kellene viselni. A tipikus az, hogy a különböző fiatalkori mentálhigiénés ellátásokat - nem is feltétlenül ezen a néven – különböző mértékben az oktatási, a szociális és az egészségügyi minisztériumok támogatják, és köztük csekély, vagy egyáltalán nincs kooperáció.

Az Atlas megállapításai A gyermek-serdülő mentálhigiénés ellátás gátjai Széttagoltság és kommunikáció hiánya a területek között Személyi és tárgyi feltételek hiánya (pénz) Stigma Ellátás megközelítése (mobil gyermek mentálhigiénés ellátás) Tömegkommunikáció: a pontos MH diagnosztizálás és kezelés előnyeiről Nemzeti gyermek mentálhigiénés programok hiánya Olyan gyermek mentálhigiénés projectek hiánya, melyek a jó klinikai gyakorlat alapján szerveződnek, és országszerte elterjeszthetők, megvalósíthatók, nem ad hoc jellegűek, hanem fenntarthatók.

Gyermek- és ifjúsági mentálhigiénés hálózat résztvevő területei Oktatási rendszer Szociális rendszer Egészségügyi rendszer Civil szervezetek Spirituális rendszer Igazságügyi rendszer Gyermek- és ifjúsági mentálhigiénés hálózat

Oktatási rendszer Intézmények Szereplők Óvoda Általános iskola Középiskola Felsőoktatás Speciális iskolák Speciális osztályok Eltérő nevelési igény Tanulási képességet vizsgáló bizottságok Nevelési tanácsadók Krízis telefon szolgálat Szereplők Pedagógusok Gyógypedagógusok Iskolaorvosok, védőnők Iskola-, klinikai szakpszichológusok Szociális munkások Gyermekpszichiáterek Elsődleges prevenció MH programok

Szociális rendszer másodlagos prevenció Szakellátás (Családból kiemeltek ellátása) Csecsemőotthonok Eü. Gyermekotthonok Területi gyermekvédelmi szakszolgálat (Szakértői Bizottság) Nevelőszülői befogadás Intézeti befogadás Speciális nevelőszülői befogadás Speciális intézeti befogadás ápolók, nevelők, nevelőszülők, pszichológusok, GYIP szakorvosok Alapellátás (családon belüli segítségnyújtás) Gyermekjóléti szolgálat/központ Pszichoszociális veszélyeztetettek ellátásának koordinálása (szociális munka, mediáció, családterápia, jogi , pszichológiai segítség Családok átmeneti otthonai Gyermekek átmeneti otthonai (0-18 év) Helyettes szülői hálózat Krízis szállók Családsegítő szolgálat: anyagi rászorultság mentén, nem veszélyeztetettség mentén (szociális munka, mediáció, családterápia, jogi,pszichológiai segítség) Drog/alkohol ellátás Hajléktalan ellátás Fogyatékosok nappali intézete Családvédelmi szolgálat (védőnők) Bölcsödék

Egészségügyi rendszer Terápia, harmadlagos prevenció Intézetek Egyetemi GYIP klinikák, tanszékek (sajnos hazánkban egy sincs!) Egyetemi integrált GYIP osztályok Önálló GYIP Kórház (Vadaskert) Kórházak önálló/integrált GYIP osztályai Gyermekpszichiátriai Gondozók hálózata (megyékben) GYIP szakrendelők, magánrendelők Szereplők GYIP szakorvosok Pedagógusok Klinikai Gyermek szakpszichológusok Szociális munkások Gyógypedagógusok Pszichoterápeuták Foglalkoztató terápeuták Szakápolók, ápolók

A gyermek-mentálhigiéniai ellátás szereplői csaknem minden területen ugyanazok a szakmák, (sokszor ugyanazok a személyek) csak eltérő arányban Egészségügy GYIP szakorvosok Pedagógusok Gyermek szakpszichológusok Szociális munkások Gyógypedagógusok Pszichoterápeuták Foglalkoztató terápeuták Szakápolók, ápolók Szülők Gyerekek Oktatásügy Oktatásügy Szociális ügyek Oktatásügy Egészségügy Egészségügy

Gyermek- és Ifjúsági Mentálhigiénés Koordináció létrehozása Szociális terület Egészségügy Oktatásügy Egyházak Civil szervezetek (betegségspecifikusak) Gyermek és ifjúsági Mentálhigiénés Koordináló Központ Igazságügy GY-I Mentálhigiénés program kidolgozása, GY-I MH projektek kiválasztása, disszeminációja, finanszírozása

MH Projekt javaslatok gyűjtése***** Olweus bullying prevenciós program Viselkedéskezelés Akadémiája Gordon módszer M.o-n a SE evészavar Sorsfonó-Élmény Színház Szuicid prevenciós programok (Balázs Judit) Negrea Vídia resztoratív technikája Kodály módszer

Köszönöm a figyelmüket Sok sikert a munkacsoportokban az ötcsillagos projektek felé vezető úton! ***** Köszönöm a figyelmüket