Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Projektmunka.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Paradigmaváltás a tudásfelfogásban Kaposi József
A feladatok szerepe Kaposi József.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái Történelem szak - Levelezők Dr. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A történelmi tanulás sajátosságai
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kompetencia -eredményesség
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Történelemtanítás módszertana PANTHA RHEI. I. A történelemdidaktika új útjai I. A történelemdidaktika új útjai.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
1 A tankönyvkutatás nemzetközi és hazai pozíciói F. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Paradigmaváltás a tudás- és tanulásfelfogásban Dr. Kaposi József 2014
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes

Történelemdidaktika: a történeti tanulás tudománya Önálló tudományág Önálló tudományág A történettudomány „dimenziója” A történettudomány „dimenziója” A történelmi tudat kutatása (tudatképződés, tudatformálás, a történelem recepciója, a történelmi tudat társadalmi kontextusa) A történelmi tudat kutatása (tudatképződés, tudatformálás, a történelem recepciója, a történelmi tudat társadalmi kontextusa) Történelemdidaktika - történelemmetodika Történelemdidaktika - történelemmetodika

„Narratív kompetencia” Kognitív, emocionális, esztétikai képességek, normák, értékrend Kognitív, emocionális, esztétikai képességek, normák, értékrend A történelem megismerése (kultúraközvetítő funkció) A történelem megismerése (kultúraközvetítő funkció) A történelem megértése (értékközvetítő funkció) A történelem megértése (értékközvetítő funkció) A történelemmel orientálódni (perszonifikációs és szocializációs funkció) A történelemmel orientálódni (perszonifikációs és szocializációs funkció)

Cél: „Kulturális kódok” birtoklása, amelyekkel a tanuló - A történelmi múltról szóló elbeszéléseket megérteni, és értelmezni tudja (rekonstrukció) - A történelmi múltról szóló elbeszéléseket kontextusba helyezni tudja (dekonstrukció) - Saját „történelmét” felépíteni tudja (konstrukció)

Tézisek a modern történelemtanításról A történelmi tudat az emberi személyiség nélkülözhetetlen része. A történelmi gondolkodás természetes következménye a különböző múltértelmezések. A tanulóknak el kell sajátítaniuk a nemzet kulturális (történelmi) kódját. Bár nincs érvényes „tudáskánon”, ez nem jelentheti a tananyag teljes relativizálását. A történelemtanítás a problémamegoldó gondolkodás terepe.

A történelemtanítás cálja a „narratív kompetencia” birtoklása. A történelem tanulása a társadalmi tartalmú ismeretszerzés terepe. A történelmi forrás tág értelmezése A történelmi megismerés módszertani kompetenciáinak elsajátítása A tanítás többé nem tanár-, hanem tanuló- centrikus Módszerek kombinációja dinamikus tanulási-tanítási stratégiák, differenciált tanulásszervezés

A tanulás Kognitív Emocionális, pragmatikus Ismeretorientált, Tanárorientált, Irányított, Receptív, Reproduktív, Osztálykeretben, Passzív befogadás Képességorientált, Tanulóorientált, Önálló Produktív Csoportban/ egyénileg, Aktív elsajátítás A tanítás célja A tanuló tevékenység e Médium/tankönyv Tanítási forma/ módszerek Ismeretátadó Tények, adatok összefüggések megismerése Memorizálás, bevésés, visszaadás Történelmi összefoglaló, vezérfonal Ismeretátadás (előadás, közlés) Elbeszélő (narratív) Tört. események megelevenítése, elbeszélése Beleélés, átélés Tanári elb., történelmi regény, film, szerepjáték Elbeszélés (felolvasás, leírás, játék) Munkáltató Tört. események megértése, oknyomozás Megbeszélés, magyarázat, kérdve kifejtés Munkáltató tankönyv Munkáltatás (egyéni, csoport- munka ) Problémamegoldó A történelem kritikus értelmezése Kérdések, problémák felvetése, elemzése, értékelése, Forrás-, feladat gyűjteményProblémamegoldás(vita) Projekttanítás A múlt kérdve kutató rekonstrukciója Tudatosítás, reflexió, cselekvés Multipers. és kontroverzív források Cselekedtetés (projekt) Történelemtanítási stratégiák Kognitív Emocionális, pragmatikus A tanítás

A jövő feladatai A történelemtanítás a pozitivista „tényfetisizmus” és a posztmodern „tetszőlegesség” között. Multiperspektív, plurális, kontroverzív szemlélet Az információk szelekciója, és interpretációja; a perspektívaváltás képessége A tananyag-kiválasztás szaktudományi és pedagógiai elveinek összhangja

A tananyag tartalmi modernizációja (Gender studies, ökológiai témák, a környezet és az élet mint érték, információs, kommunikációs technikák, generációs életformák és konfliktusok, migrációs mozgások stb.) A komplex tudás tantervi szándéka, a tanulói tudásteljesítmények töredezett jellege A lokális, nacionális, regionális, kontinentális, globális történelem összhangja, belső arányai

Köszönöm a figyelmet!