Szeifer Csaba Informatikus könyvtáros II./2.. Ormos Mária : „Voltaképpen az a veszély fenyeget, hogy a társadalom gazdag és jó módú része, - miután kialakította.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Egy innováció nyomában
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Mozgókép és médiaismeret
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Euroexam nyelvvizsgákra
Az információs forradalom
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
A számítógép veszélyei és káros hatásai
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az emberi tanulás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Az anyanyelvi nevelés elmélete MR-351, előadás Steklács János KF TFK Nyelvészeti és Irodalomtudományi Intézet
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A világnépesség növekedése
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Olvasási szokásaink változásai az olvasási forradalmak jelenségei tükrében Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Informatikai alapfogalmak
Matematika és szövegértés Raátz Judit ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.
Az elsivatagosodás.
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
Urbánné Malomsoki Mónika
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Szeifer Csaba Informatikus könyvtáros II./2.

Ormos Mária : „Voltaképpen az a veszély fenyeget, hogy a társadalom gazdag és jó módú része, - miután kialakította a maga óvodáit és elkezdte a saját iskoláit is építgetni, - létrehozza a külön egyetemeit is. Kialakul egy olyan rendszer, amelyben a szűk és társadalmilag behatárolt elitképzés mellett a népesség jó harmada a funkcionális analfabétizmus állapotába süllyed vissza.”

 „Funkcionálisan analfabéta az a személy, aki képtelen gyakorolni azokat a tevékenységeket, amelyekben az írásbeliségnek fontos szerepe van az adott csoportban és közösségben, valamint képtelen arra is, hogy az olvasás, írás, számolás segítségével előmozdítsa a saját, illetve közössége fejlődését.” UNESCO

Definíciók Definíciók:  A funkcionális analfabetizmus „felfedezése” az 1970-es évekre esik Az FA olyan műveltségi állapot, amelyben az olvasni-írni tudás képességeinek megszerzett színvonala egyre kevésbé alkalmas arra, ◦ hogy használható legyen új információk befogadására és közlésére, ◦ új tudás megszerzésére, feldolgozására és kezelésére, ◦ személyközi interakciók lebonyolítására. (Röviden: (Röviden: Az elnevezés az olvasás-írás tudásának funkcionális ellehetetlenülésére utal.) DE egyes vélemények szerint a XXI. században funkcionális analfabéta mindenki, aki nem tud gépkocsit vezetni, internetezni vagy nem beszél három világnyelven.

Miért is gond ez?  Gutenberg-galaxis= a gondolat, a tudás hordozója, közvetítője a kommunikációnak  Informatikai forradalom, kulturális szimbólumrendszer megértése (ennek hiánya)  Kulturális szocializáció korlátozottsága Összegezve: Akadályozza a társadalom demokratizálódását, a modern társadalomban való részvétel lehetőségét. Viszont nem szervi eredetű betegség, nem pszichológiai vagy fiziológiai elváltozás okozza, mint a diszlexiát. Nem képességek hiányáról van szó.

Kialakulásának okai:  Elektronikus vizualitás tömeghatása (tv, internet) Bár ellentmondás lehet sokszor a FA korlátozza az információs forradalom vívmányaiban való részvételt  A közoktatás problémái  A FA esetén számba vehető rétegek szociokulturális helyzete  Olvasáskultúra romlása  Iskolázatlanság, motiválatlanság  Megváltozott életmód (kevesebb olvasás)

 A funkcionális illiteráció többnyire egy folyamat, amelynek végpontja az írás- és olvasásképesség szinte teljes elvesztése, kezdete pedig az ezekhez kapcsolódó részkészségek elbizonytalanodása.  Az írásképesség eróziójának első fázisa általában a helyesírási elbizonytalanodás.  Veszély: a jelenség újratermelődése

 Becslés: az általános iskola után a végzettek 1/3-a FA-nak mondható. Jellemzők: 1. A lakosságnak több mint felének a munkája során soha nem kell sem írnia, sem olvasnia, kiváltja az írást a telefon, ha a meseigényét is teljes mértékben kielégítheti - a filmek révén - anélkül, hogy olvasnia, írnia kellene, akkor elég nehéz a literáció szükségessége mellett érvelni. 2. Mivel a mai világban viszonylag jó nyelvi kompetencia és számottevő ismeretanyag, illetve általános tájékozottság érhető el írás-olvasás nélkül - mindenekelőtt a televízió segítségével -, a funkcionálisan illiterátus emberek szóbeli teljesítménye alapján a környezet gyakran nem is sejti, hogy írásban akár egy-két épkézláb mondat létrehozására is képtelenek.

 Ratio Educationis 1777, 1806  Eötvös népoktatási törvénye 1868  Folyamatos kezdeményezés az olvasás népszerűsítése, társadalmasítása: olvasókörök 18. sz.; 1950-es évek olvasómozgalma; az olvasó népért mozgalom 1968

 Magyarországon az 1990-es években kezdődött a probléma. A gyors gazdasági, politikai, kulturális változás olyan mennyiségű ismeretanyagot zúdított a gyengén írók-olvasók nyakába, hogy a megfelelő alapképességek hiánya, illetve nem megfelelő színvonala miatt nem tudtak alkalmazkodni az új helyzethez.  Egy adat: 1995-ben százalékra tették az érintettek felnőttek arányát.  Közép- és Kelet-Európában 9 millió felnőtt nem képes sem írni, sem olvasni – UNESCO

 Szépirodalom olvasása az első helyen a szabadidős tevékenységek között (1969), ugyanez 2001-ben a 20. helyen szerepel!  A semmit nem olvasó magyarok aránya 1985-ben 5%, 2000-ben 12%  A fiatalok közt 2000-ben 51%!

A gyakorlat hiánya:  önéletrajz megírás, csekk kitöltése, kérdőív értelmezése, használati útmutatók megértése, átutalás elindítása, adóbevallás vagy önéletrajz megírása, felhasználói szerződések apró betűs részeinek átbogarászása – rutinfeladatnak tűnnek, de sokszor nem azok!

 Irodalom:  Steklács János: Funkcionális analfabetizmus a hipotézisek, tények és számok tükrében.