Új utak? Új eszközök? Új kihívások?. A világ valamennyi országa – oktatáspolitika, oktatásfejlesztés Minőségi oktatás minden fiatalnak: kihívások, trendek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A pályaorientáció új megközelítései a szakképzésben Gál Ferenc Veszprém november 12.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Fogyatékos emberek foglalkoztatása a gyakorlatban
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
10 éve a munkaerő-piaci szolgáltatásban Életet Segítő Alapítvány Veszprém Kossuth L u 10. IV
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Cséfalvay Ágnes Szakképzési.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Kompetencia alapú szakoktatás
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Együtt a változásokért
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

Új utak? Új eszközök? Új kihívások?

A világ valamennyi országa – oktatáspolitika, oktatásfejlesztés Minőségi oktatás minden fiatalnak: kihívások, trendek és perspektívák (középfokú oktatás – fejlett világ elöregedése) Következmény: heterogén populáció - differenciálást, egyéniesítést igényel - a meglévő struktúrák egyszerű mennyiségi bővítése elképzelhetetlen Egymástól való tanulás – tartalmi viták Tanulás élethosszig (LLL) Genf, szeptember Inernational Conference on Education - ICE

Minden fiatal számára biztosítani kell a minőségi középfokú oktatást és képzést A múltból öröklött rendszerek reformja Az oktatási rendszeren kívüli partnerekkel való hatékony együttműködés és szövetség Viszonyulás az újabb kihíváshoz

LLL nem azt jelenti, hogy kellően hosszú idő alatt sikerre vihetjük a „mindent megtanítani” elvet Új életminőséget, magatartást, tanulási kultúrát jelent Az LLL során iránytűt kap a tanítvány Alapgondolata a tanulás megtanulása. A tanítvány azt tanulja meg, hogyan lehet birtokba venni az ismereteket

A tanulást is tanulni kell a jövő munkavállalójának

„A” kategória: a szervi rendellenességen alapuló fogyatékosságból adódó „B” kategória: a nem szervi rendellenességen alapuló tanulási nehézségekből fakadó szükségletek „C” kategória: olyan speciális szükségletek, melyek alapja valamilyen társadalmi, kulturális vagy nyelvi jellemző (például kisebbségek vagy bevándorlók.). (OECD - Special Needs..., 2000)

Néhány napos alkalmazkodás után bekapcsolódik a szervezetbe Rendelkezik az adott szakmai ismeretekkel Tudja alkalmazni a tudását, készségeit, képességeit Rutinszerűen egy csapat tagjaként értéket hoz létre Kitartás, rendszeresség, megbízhatóság, együttműködésre törekvés jellemzi Mit vár a munkáltató a munkavállalótól?

A magyar társadalomban o A megkérdezetteknek 22 %-a várja el, hogy a sérült ember dolgozzon, o 34 %-uk nem alkalmazna fogyatékos embert munkavállalóként, és nem is lát sok esélyt arra, hogy a fogyatékossággal élőket foglalkoztassák. Forrás: Erőforrás alapítvány United Way Magyarország anyaga

 Tanulási folyamatok egyéniesítése - portfólió – diagnosztika, prevenció – kivitelezések, visszacsatolások  Az életvezetéshez, pályairányításhoz szükséges tanácsadás, támogatás a munkaerő-piaci aktív szerepvállaláshoz  A szülő bevonása a folyamatba  Szakmai és szakmaközi együttműködések serkentése, (az intézmény, a gyermekvédelem, a szociális intézményhálózat, a szülői szervezetek, a család)

Az életvezetéshez, pályairányításhoz szükséges tanácsadás, támogatás a munkaerő-piaci aktív szerepvállaláshoz

TANÁCSADÁS: Információs tanácsadás Orientációs tanácsadás Döntés-előkészítő tanácsadás Segítő, realizáló tanácsadás

0,75%

Az ismeretek és a kompetenciák viszonya MaHolnapHolnapután

Elvárja  a papírt és a gyakorlati tudást Döntésének alapja  belső információk,  „megbízható forrás” figyelembevétele Kapcsolatépítés

Melyik szakma mit ígér? öt-tíz perces videofilm a szakmákról Milyen szakma érdekelheti? Munkakör elemzések Milyen lehetőségek, esélyek vannak? Járjunk nyitott szemmel…

Élet-munka tervezés Felkészülés a többszöri váltásra Az igények, vágyak felmérése csatornázása Önállóság alakítása Felkészítés az élet és munkaszerepekre Információ-lelőhely Utógondozás

Be kell mutatni, mit tud a leendő dolgozó! Végzettség (papír) Eddig végzett tevékenységek listája… PORTFÓLIÓ Minden olyan tevékenység, ami a leendő munkához szükséges készségeit, képességeit és gyakorlatait tartalmazza (dátum, minőség, referencia személy megjelölésével)

Kapcsolati háló kiépítése Munkaadók, munkáltatók Önkormányzatok (törvényi kötelezettségek) Pályázatok (lehetőségek, források…) Álláskereső klub az iskolában 5 %

(Állami Foglalkoztatási Szolgálat) (Szigony Munkaközvetítő (Nemz. Pályainformációs Közp.) (honlap-gyűjtemény) (pályaorientációs projekt)

Vonzó programok a fogyatékossággal élők számára? Vonzó és jövőt ígérő képző, szakképző és foglalkoztatási rendszer?

Jótékonykodás helyett esélyegyenlőség Vonzó és jövőt ígérő képző, szakképző és foglalkoztatási rendszer

Középiskolás mozgáskorlátozott diák