Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Fontosabb fogalmak Képesség :
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
A munka világával kapcsolatos tudás
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Kommunikáció az egyetemen Kommunikációs tréning Palkovits Nóra.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Felsőoktatási portálok lehetőségei a hatékony tudásépítésben
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Emberi erőforrás fejlesztés
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Kerekasztalok tervezésének munkafolyamata Mikor lehet rá szükség? Mikor lehet rá szükség? 1. Ha egy adott település vagy klienscsoport szolgáltatásai forráshiányosak.
Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának.
Csoportműködést segítő vezetési módszerekgyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas) Csoportműködést segítő vezetési módszerek gyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas)
Útmutatások a szerepjátékok alkalmazásához  Magyarázd el a szerepjáték alkalmazásának folyamatát  Magyarázatodban ne használd a „eljátszani” szót Mond.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Tiziano – III. Pál fivérei körében Portré értelmezés.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Gyermekvilág régen és ma
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
Nem minden az aminek látszik…
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
FORD KARRIER PROGRAM Értékesítők 2. szintű vizsga követelmények
Kognitív újrastrukturálás Kognitív ön-instrukció Gondolat-stop
Szociális kompetencia
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Hallássérültek a könyvtárban
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Előadás másolata:

Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy hibás viselkedésmintákkal bírnak a csoportod tagjai az alkalmazkodásban. 2. Tudd meg, akar-e a személy változtatni viselkedésén: bővíteni repertoárját, vagy korrigálni; min szeretne változtatni, vagy mit szeretne elérni.

A "mi" és "milyen", valamint a "hogyan" kérdések segítségével mérd fel, milyen ismeretei és készségei hiányoznak a kívánatos viselkedés produkálásához, ill. határozd meg milyen az a viselkedés, amellyel elégedetlen. 4. Készítsd el a csoporttaggal az ő egyéni fejlődési tervét, rögzítsd írásos szerződésben.

II. A csoportmunka tervezése 1. Határozd meg a célt, a célállapotot. 2. Határozd meg azokat a tevékenységeket, amelyek a cél megvalósításához kapcsolhatóak. 3. Határozd meg a kívánatos viselkedést a tevékenységben. 4. A kívánatos viselkedést bontsd ismereti és készségelemeire a "mi", "milyen" és "hogyan" kérdések segítségével.

Határozd meg, hogy az elemeire bontott viselkedésből az alábbi fokozatokban mit kell a csoporttagoknak teljesíteniük: 5. Határozd meg, hogy az elemeire bontott viselkedésből az alábbi fokozatokban mit kell a csoporttagoknak teljesíteniük:  I. fokozat: Tanulás segédeszközök segítségével és állandó visszajelzéssel.  II. fokozat: Tanulás szerepjátékok és azok értékelése révén.  III. fokozat Tanulás szimulált kapcsolatban és helyzetben, visszajelzések segítségével.  IV. fokozat: Tanulás valós kapcsolatban és helyzetben.

Keress, vagy készíts segédanyagokat a viselkedés ismereti elemeire, és helyzeteire. 6. Keress, vagy készíts segédanyagokat a viselkedés ismereti elemeire, és helyzeteire. 7. Konstruálj - a valósághoz minél hűbb - szerepjátékokat a megfelelő viselkedéselemek kipróbálásra és gyakorlására. 7. Konstruálj - a valósághoz minél hűbb - szerepjátékokat a megfelelő viselkedéselemek kipróbálásra és gyakorlására. 8. Készíts szerepkártyákat és írd meg a játékok pontos instrukcióit. 8. Készíts szerepkártyákat és írd meg a játékok pontos instrukcióit. 9. Határozd meg (kipróbálást követően) az egyes segédanyagok tanulmányozására, ill. a szerepjátékok és szimulációik teljesítésre szükséges időt. 9. Határozd meg (kipróbálást követően) az egyes segédanyagok tanulmányozására, ill. a szerepjátékok és szimulációik teljesítésre szükséges időt.

Tervezd meg a foglalkozásokat az alábbiak szerint: 10. Tervezd meg a foglalkozásokat az alábbiak szerint:  Tervezd meg a fizikai környezetet, határozd meg a szükséges technikai eszközöket  Segédeszköz tanulmányozása + a szükséges idő  Tanulmányozást követő megbeszélés + a szükséges idő  Szerepjáték + a szükséges idő

-5-  Gyakorlás szimulált kapcsolatokban és helyzetben a szükséges idő  Szimuláció értékelése a szükséges idő  A foglalkozás értékelése a szükséges idő

Határozd meg, hány foglalkozásra lesz szükség ahhoz, hogy minden résztvevő lehetőséget kapjon a viselkedéselemek elsajátítására. 12. Döntsd el, milyen módszerekkel és technikákkal fogod értékelni: az egyes foglalkozásokat az egyes foglalkozásokat a programot a programot

Határozd meg a csoport összetételét 14. Készítsd fel a környezetet, hogy változás várható a tagok viselkedésében. 15.Teremts a valóságos kipróbálásra lehetőségeket; ha ez nem lehetséges, kérj visszajelzést arról, hogyan tudták hasznosítani a csoport tagjai a tanultakat valós élethelyzetekben.