Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs.
Advertisements

Képzésünkről… dr. Jónás Eszter.
Szívbetegség és várandósság
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
A mosómedve.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Icterus újszülött korban
Újszülöttek helyszíni ellátása
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Családom eredetéről. Kislányom azt kérdezte anyukájától: „Egyáltalán – hogyan kezdődött az élet ezen a Földön?" Anyukája így felelt: „Isten megteremtette.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Dokumentációs kötelezettség
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés, oktatásszervezés
SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT
Szakmai szupervízió Szülészet-Nőgyógyászat 2008.Máj.15.
Ápoló szak III. évf. nappali tagozat ( Szülészeti Klinika Gyermekágy)
SZAKMAI SZUPERVÍZIÓ, DEC
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Asztal- és életközösség Jézussal
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Gyermek újraélesztése
Az áldott állapot csodái
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Az OGYEI kiemelt programjai
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Készítette: A No cigi csapata
SZEMÉSZETI REZIDENSEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPKÉPZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE Végh Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika.
A betegellátás keretei és rendszere
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Child Behavior Checklist 1991 (Gádoros Júlia, 1996)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Mozgásszervi rehabilitáció
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Rezidensi törzstanfolyam november 20. Dr. Varga Katalin
Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat
A gyermek biológia fejlődése
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat Szakmai szupervízió 2008.05.13-15. Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat

A gyakorlat végzésének feltételei Szeged, Női Klinika Gyermekágyi osztály. Az osztályon dolgozók kedvesek voltak és örültek az érkezésünknek. Miután megmutatták nekünk az osztályt be is kapcsolódhattunk az osztály munkájába. A mentorral nem volt kapcsolatunk, a gyakorlat alatt 2x találkoztunk vele. Az osztályos főnővérrel jó kapcsolatunk volt, mindig fordulhattunk hozzá segítségért. Szívesen elmagyarázott nekünk egy-egy munkafolyamatot. Erősség: ● szervezett munka, ● az ápolók jól felkészültek. Gyengeség: ● az osztályon gumikesztyű hiány volt (nem használhattuk), ● a dolgozók naponkénti változása. 3-4 ápoló napközben egy 33 fős osztályra, ami néha teljesen megtelt. ( 12 órás munkarend)

A beteg bemutatása 32 éves nő túlhordás miatt érkezett a szegedi női klinika szülőszobájára, majd császármetszés után felkerült a postoperatív osztályra és a második nap után a gyermekágyra. Élettársi viszonyban él egy férfival, aki apasági nyilatkozatot tett, így a gyermek az ő nevére került. Szegeden élnek egy közös panellakásban. Rokonai sűrűn látogatják, mindig hoznak neki gyümölcsöt. Szorongás nem figyelhető meg, mert elmondása szerint jól érzi magát a szobatársai között. Tudata tiszta, jól kommunikál, keresi a társaságot. Érzelmi állapota nyugodt, bár izgul újszülöttje állapota miatt. 19 éves kora óta asthmás, de terhessége alatt nem volt vele problémája. Menstruációja szabályos, fájdalmai nincsenek.

A beteg megfigyelt tünetei Tm: 164 cm, Ts: 70 kg, BMI: 26,026 RR: 110/70, P: 70/min T: 36,3ºC. Légzése szabályos, látása, hallása ép. Keringése, szívműködése jó. Étvágyára soha nem volt panasza, most is jó. Alkata túltáplált (kövér), terhessége alatt 16 kg-t szedett fel. Bőre normális, ápolt, oedema, icterus, cyanosis nincs. Széklete rendben, vizelete enyhén csíp, de ez normális. Jól alszik, ki tudja magát pihenni éjszakánként. Életmód: Nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt és kávét sem. Teje a 3. napra indult el, de az újszülött még csak pohárból tud enni. Mozgása lassú az „enyhe” fájdalmai miatt. Az anya Rh-, az újszülött pedig Rh+ => Anti-D adása

Igény/Szükségletek (problémák) felmérése Beteg Ápoló ● Aggódás megszüntetése ● Aggódás ● Testsúly és oedema csökkentése ● Súlygyarapodás, oedema ● Félelem megszüntetése ● Félelem ● Fáj és feszül a hasam ● Fájdalom

Ápolási diagnózis közös kialakítása Beteg Ápoló Aggódás Aggódás az újszülött egészsége miatt. Súlygyarapodás Túlzott súlygyarapodás a terhesség miatt, mely 16 kg-ban nyilvánul meg. Félelem Félelem az ismerethiány miatt, melyről a beteg beszámol. Fájdalom Fájdalom a sectio miatt, mely 4-es erősségben nyilvánul meg.

Közös célkijelölés/tervezés 1. Az anya tudja ellátni újszülötteje körüli teendőket mielőtt még elhagynák a klinikát és ezáltal megnyugszik. Csökkenjen a fájdalma 1 órán belül 2-es erősségőre és ezáltal könnyebben tud majd sétálni. Odafigyel az étkezésére, hogy minél hamarabb visszanyerje régi formáját. Megvalósítás nehézségei: Nem volt, mert nagyon várta már a születendő gyermekét. Segítő tényezők: Az anya meg akarja tanulni azt, hogy tudja minél jobban ellátni gyermekét. Szeretné visszanyerni régi formáját.

Közös célkijelölés/tervezés 2. Közös tervezés: Védőnő által elmondottak hasznosítása. (fürdetés, pelenkázás, szoptatás, bőrvédelem) Fájdalom csillapítása gyógyszeres és nem gyógyszeres módon. Sétálás a folyosón, hogy minél hamarabb visszanyerje fizikai aktivitását. Roboráló étrend adása. Gyógytornász segítségével könnyű mozgás tanulása.

Kijelölt ápolási feladat Szakmai protokollok: Az osztályon alkalmazott beavatkozások: ● Az Rh-vércsoport incompatibilitás ápolási protokollja. ● A gyermekágyas osztályra történő átvétel protokollja. ● Az uterus involúció ellátás ápolási protokollja. ● Műtét utáni diétás étkezés protokollja. ● Operált beteg műtétet követő testápolásának protokollja.

Végrehajtás Beteg Ápoló Az anya érdeklődött újszülöttje állapotáról. Sétálás a folyosón. Védőnői tájékoztatás meghallgatása. Ápoló Az anya kérdéseire válaszoltam. Segítettem neki a folyosón közlekedni. Értesítettem a védőnői foglalkozásokról.

Közös értékelés Beteg Megnyugodott újszülöttje állapotáról. Könnyebben mozgott a 3. napon. Gyakorolta a védőnő segítségével a feladatokat. (fürdetés, pelenkázás, tejlefejés) Ápoló Aggodalma elmúlt. Fizikai aktivitása nőtt. Tudja alkalmazni az újszülött ellátásához szükséges feladatokat.

Tapasztalataim… A gyakorlaton tetszett, hogy önállóan dolgozhattam, de ha bármiben segítségre szorultam, akkor készségesen segítettek. Pozitív: ● szülés, ● újszülöttek, ● anyukákkal való beszélgetés. Negatív: ● nem rendezett napi rutin, ● gumikesztyű hiány a spórolás miatt. Elméleti és gyakorlati tudásom további elmélyítése.

Köszönöm a figyelmet!