A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Az iskola pedagógusainak válaszai a kérdőíves felmérésre.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Vélemények a tehetségről
Tehetségazonosítás gyakorlata
Olvasóvá nevelő program a felső tagozaton 5-6. évfolyam
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Statisztika Érettségi feladatok
Informatika v á rosi munkak ö z ö ss é gi foglalkoz á sok hatása az iskolában folyó tehetséggondozásra.
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában
Beküldendő feladat MÉDIAISMERET I.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
BENKŐ PÉTER VANNAK-E KULTURÁLIS RÉGIÓINK?. -A méréseknél a KSH jelentéseit vesszük alapul. -Lehetséges mutatók: -a mezorégiók különböző fokú iskoláin.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A szövegértés tanítása II.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Kötelező a kötelező ? Szakmai közvélemény-kutatás november-december a megkérdezettek köre: általános és középiskolai magyartanárok, 300 fő Budapest,
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Honnan hová? – az oktatási stratégiánk megvalósításának négy éve Joó Horti Lívia Magyar Nemzeti Tanács
1 válságban van a közoktatás Készítette dr. Benda József, éve.
Kötelezőbiztosítás Kötelezőbiztosítás Olvasás és irodalom a digitális bennszülöttek korában Gombos Péter május 4., Szentendre Olvasmányok, amelyek.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
– Letölthető változat –
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
DARUS a gyermekekért.
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Előadás másolata:

A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában Készítette: S. Szabó Krisztina Tarcsay Adrienn

Témaválasztás Az olvasási kultúra a rendszerváltás óta igen sokat változott -> a felgyorsult tömegkommunikáció hatására. Terestyéni Tamás (1996): 1000 fős minta 47%-a sem az olvasást, sem az írást mint kommunikációs tevékenységet nem végzi munkája során -> a társadalom fejlődésének egyik veszélyforrása, amelynek az orvoslására az oktatás nyújthat segítséget. Egy másik felmérés szerint Magyarországon 40%-ról 60%-ra nőtt azoknak a száma, akik egyetlen könyvet sem olvasnak el évente.

Mit tehetünk az eredmények megváltoztatása érdekében? Az olvasástechnikai problémák kiküszöbölése az olvasástanulás szakaszában Az olvasás gyakorlása és megszerettetése Klasszikus és kortárs művek megismertetése a diákokkal Széleskörű olvasmánylista összeállítása, melyben minden gyermek megtalálhatja azt a művet, melynek olvasása számára örömet okoz Olvasás fontosságának hangsúlyozása (szövegértés, szókincsfejlesztés, kikapcsolódás) Rendszeres könyvtárhasználat beépítése a tanagyagba (pl. gyűjtőmunka) Fontos a tanító pozitív hozzáállása az olvasáshoz

Kutatás célja Feltérképezni különböző aspektusokból az 1-4. osztályos tanulók tanítóinak olvasás iránti attitűdjeit. Különösen abból a szempontból, hogy magyar nyelv és irodalom órákon, milyen olvasmányokat építenek be a tananyagba, és mennyire ismerik és tanítják a kortárs irodalmat. Emellett a könyvtárhasználat gyakoriságának vizsgálata.

Hipotézisek Manapság egyre kevesebbet olvasnak az emberek, elvesztették olvasási kedvüket. Az emberek általában nem ismerik a kortárs szerzőket és műveket. Az iskolák nem fordítanak kellő hangsúlyt a gyerekek kortárs irodalommal való megismertetésére. A kötelező irodalmak listájában ritkán szerepel kortárs mű, inkább a régebbi már bevált műveket adják fel a pedagógusok. A pedagógusok nem viszik a tanulókat rendszeres könyvtárlátogatásra. A pedagógusok nem tájékozódnak a könyvtári programokról. Azok a pedagógusok, akik nem könyvtárhasználók, internetes elektronikus irodalmat is ritkán használnak, illetve használtatnak diákjaikkal.

Kutatási stratégia, mintaválasztás Kvantitatív kutatás -> kikérdezés -> kérdőív (5 nyílt kérdés, 7 zárt kérdés, 1 rangsorolás) Szempontok: 1-4. osztályos tanulók tanítói Regionális különbségek (főváros, vidék) A pedagógus az általános tanterv szerint oktassa diákjait Az intézmény ne legyen gyakorló iskola A mintaválasztás hozzáférhetőség alapján történt

A KUTATÁS EREDMÉNYEI

Kik azok a kortárt magyar írók, akiket ismer, akiknek műveit szívesen olvassa? (N=17)

Konklúzió, összegzés A feszes tananyagbeosztás miatt nem jut elegendő idő a kortárs szerzők és műveik megismertetésére és a könyvtár használatának tanagyagba való beépítésére. Mivel a tanítók meg vannak elégedve az iskolai könyvtár felszereltségével, ezért a megkérdezettek háromnegyede rendszeres látogatja is diákjaival. Egyöntetű válasz született a megkérdezettek körében – az intenzitás mérő kérdésnél – miszerint a kötelező olvasmányok kiválasztásának legfontosabb szempontja, hogy az megfeleljen a mai gyermek érdeklődésének. A pedagógusok nem tartják kellő képen fontosnak a gyermekeknek szóló könyvtári programokat és a szülőket sem tájékoztatják róluk.

Felhasznált szakirodalom Andor Mihály (1999): A könyv, mint a kulturális tőke mutatója. Iskolakultúra,1999/9 Bokor Henriett (2009): A magyar olvasáskutatás eredményei, az olvasási kultúraváltozásai hazánkban 1990-től napjainkig. www.scribd.com/doc/23708625 (2011.03.16.) Gereben Ferenc (2001): Olvasáskultúránkról – szociológiai nézőpontból. In: Iskolakultúra 2001/5 Nagy Attila (2006): Az olvasás, mint kiváltság: Adatok és töprengés A Nagy Könyv akció ürügyén. In: Magyar Tudomány, 2006.9.sz. Nagy Attila(szerk.), 1999: Olvasásfejlesztés iskolában és könyvtárban. Városi Könyvtár. Sárospatak Nagy Attila (2001): Stagnálás, romlás vagy olvasásfejlesztés? In: Iskolakultúra 2001/5

Köszönjük a figyelmet!