SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES VENDÉGEINKET „A biztonságos élelmiszerlánc” Élelmiszer Minőségbiztosítási konferencia Szeged, 2008. április 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Az új épületenergetikai szabályozás
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
G M P Dr. Hetényi László.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Nemzeti cselekvési terv
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
IPARJOGVÉDELEM A GYAKORLATBAN Falusi János igazgató, növénynemesítő Gabonakutató Kft. Szeged, Növénynemesítő Kutatóállomás Táplánszentkereszt.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A kémiai biztonságról közérthetően
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Fekete – fehér. Igen – nem
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Király András, Nagy Gábor, Dr. Nyilas Tünde Soil-Chem Agrár- és Környezetanalitikai Laboratórium Ipari parki szolgáltatásfejlesztés Mórahalmon Mórahalom,
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Előadás másolata:

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES VENDÉGEINKET „A biztonságos élelmiszerlánc” Élelmiszer Minőségbiztosítási konferencia Szeged, április 9.

Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Kht. „A biztonságos élelmiszerlánc” Szeged, április 9.  Alapítás:  Tagjai : Önkormányzatok, Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alapítvány, KITE ZRt., Árpád Agrár ZRt., Hungerit ZRt., Hód-Mezőgazda ZRt., Pankota ZRt., Pick ZRt. Agrárkamara és sok más szervezet  2OO4. az újjá szerveződés éve: - Szentesen megalakul a DABIC Kht. Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központja - Szentesen megalakul a DABIC Kht. Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központja

DÉL-ALFÖLDI AGRÁRINNOVÁCIÓS ÉS MINŐSÉGVIZSGÁLÓ KÖZPONT (SZENTES)  2OOO-2OO3.: A Szentesi Zöldségkutató Állomás teljes felújítása (FVM, Gabonakutató Kht.  2OO2-2OO4. Phare pályázati támogatással nagy mérőműszeres laboratórium kiépítése (GC-MS, AAS, HPLC, UV/VIS)  2OO4: Csongrád Megyei Önkormányzat tartós bérletbe adja a Szentesi Kutatóállomást  CÉL: az ország első regionális önellenőrző rendszerközpontjának létrehozása  Konzorcium megalakítása: a Régió nagy integrátor gazdaságaival a DABIC Kht. Minőségvizsgáló Laboratóriumának akkreditált státuszig történő fejlesztésére, működtetésére

MIÉRT ÉPPEN ÉLELMISZERBIZTONSÁG?  Mind az Európai Unió, mind Magyarország kiemelt prioritású programja  A Hatósági ellenőrzések önmagukban nem elégségesek: - időszakosak és rövid ideig tartanak - időszakosak és rövid ideig tartanak - nem tekintik át a teljes termelési folyamatot - nem tekintik át a teljes termelési folyamatot - működésük utólagos és így a fogyasztás - működésük utólagos és így a fogyasztás idejére nem garantálnak megelőzést idejére nem garantálnak megelőzést  A minőségbiztosítási rendszerek (ISO, GHP/GMP, HACCP) önmagukban nem elégségesek (lásd: élelmiszerbotrányok)

MIÉRT VAN SZÜKSÉG MONITORING LABORATÓRIUMOKRA  Az élelmiszerelőállítók nem működtetnek EU konform mérőműszeres laboratóriumokat (nagy a költség, a szakember igény, függetlenség biztosítása nem megoldható)  Önellenőrzés hiányában nincs homogén, jó minőségű és biztonságos árú alap (több száz beszállító KKV, import anyagok, stb.)  Az élelmiszerbiztonsági paraméterek be nem tartása versenyképesség csökkenésével, piacvesztéssel jár

Kritériumok élelmiszerelőállítók, forgalmazók igényén alapuló és fenntartható módon működő monitoring laboratórium kiépítéséhez  Akkreditált lab. státusz: EU és nemzeti jogszabályok által rögzített szabványvizsgálatok rutinszerű végzésének képessége  Megfelelő műszerpark, képzett személyzet  A vizsgálati eljárások spektruma illeszkedjen a vevői igényhez  Gyors, megbízható vizsgálati eredmény kibocsátása, jegyzőkönyvezés  Jó kontaktus a cégekkel, szakembereikkel, a bizalom kialakítása (a prevenció érdekében egymásért dolgozunk gondolat erősítése, a nem megfelelőség adata is segíti a termelést)  A laboratórium önfinanszírozó képességének biztosítása

A DABIC Kht. Minőségvizsgáló Laboratóriumának Akkreditált Szolgáltatásai MSZ EN ISO/IEC 17O25:2OO5 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratórium: NAT /2OO6. 7/2008/Lab/MgSZH.  SZŰKITETT és BŐVITETT TALAJVIZSGÁLAT : a 4/2OO4.(I.13.)/156/2OO4. (X.27)/ és 15O/2OO4. (X.12.) /131/2OO4. IX.11./ FVM rendeletekben előírtak szerint  TOXIKUS ELEMEKKEL BŐVITETT TELJESKÖRŰ TALAJVIZSGÁLAT : az agrár környezetgazdálkodási támogatások(X.12.) FVM rendelet szerint igénybevételének részletes szabályozásáról szóló 15O/2OO4.

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 1.Élelmiszerek,élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata az EÜ minisztérium 4/1998 (XI.11.) EüM rendeletében és a BIZOTTSÁG 2O73/2OO5/EK Rendeletében az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól előirtak szerint 2. Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát az egészségügyi miniszter 4/1998. (XI.11.) EüM rendeletében /„az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről”/, és a BIZOTTSÁG 2073/2005/EK RENDELETÉBEN (2005.november 15.) /”az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól”/ valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter 17/1999. (II.10.) FVM-EüM együttes rendeletében (HACCP)

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK  3. Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálatát (Salmonella-mentesítési program, illetve higiéniai monitoring) a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 97/2003. (VIII.19.) / 49/2002. (V.24.) / FVM rendeletében /”a szalmonellózis és a baromfi tifusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról”/ előírtak szerint.  4. Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálatát a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 43/ (IV.26.) FVM rendeletében /”a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról”/ előírtak szerint, illetve összpenészszám meghatározását a korábbi 45/2001. (VI.25.) FVM rendelet alapján  5.Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát (Takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja)

FEJLESZTÉS ALATT LÉVŐ MŰSZAKI TERÜLETEK  Gabonafélék, fűszerpaprika mikotoxin tartalmának meghatározása (DON, Nivalenol, T2, HT2, Aflatoxinok, Zearalenon,Ochratoxin A)  Zöldség és gyümölcsfélék szermaradvány vizsgálata  Toxikus elemek meghatározása élelmiszerekből

CÉLKITŰZÉSÜNK  Egy átfogó, a termelők, gyártók, forgalmazók igényén alapuló, önfinanszírozó integrált élelmiszerbiztonsági monitoring rendszer kiépítése és működtetése a Dél-Alföldi Régióban azzal a céllal, hogy a itt megtermelt agrártermékek, élelmiszerek ne csak elfogadhatóak, hanem garantáltan biztonságosak és kiváló minőségűek legyenek.  Elősegítve ezzel a Régióban működő agrárvállalkozások, KKV-k versenyképességének megőrzését hazai és export piacokon egyaránt