Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
178/2002/EK rendelet január 1-től
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A jó higiéniai gyakorlat és a HACCP alkalmazási útmutatók alkalmazása Baár Csaba Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Állam munkavédelmi feladatai
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Utazási iroda alapítása
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Gyaraky Zoltán: Önellenőrzés támogatása A FÜGGETLEN ELLENŐRZŐ SZERVEZETEK SZEREPE A VÁLLALKOZÓI ÖNELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSÁBAN GYARAKY ZOLTÁN értékesítési.
Ágazati szakképzés változásai
Helyes Higiéniai Gyakorlat Útmutatók
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Nyers tej vizsgálati rendszer Magyarországon Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
1. 2 a gyártók & fogyasztók igényeinek összehangolása a hatékonyság növelése az elérhetőség javítása szakértői szolgáltatás biztosítása vásárlói igények.
Az új minőségirányítási rendszer bevezetése
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Tűzvédelmi Szabályzat
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
Önértékelési projektterv
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Előadás másolata:

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HIGÉNIA HIGÉNIAI ÚTMUTATÓ

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS KÖRNYEZETE IMPORTŐR NAGYKERESKEDŐ IMPORTŐR KÖZPONTI RAKTÁR ÜZLET VAGY ÜZLETHÁLÓZAT ÜZEM ÜZEM SAJÁT ÜZEM NAGY- KERESKEDŐ NYERSANYAG BESZÁLLÍTÓK

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÜZLETEK BRC IFS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER BESZÁLLÍTÓK „HACCP” ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER EUREPGAP GYÁRTÓK ISO 9001 ISO 22000

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben ÉLELMISZERBIZTONSÁG KÖRNYEZETE AUDITOR SZAKÉRTŐ LABOR ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER „HACCP” SZEMÉLYZET OKTATÓ ELENŐRÖK HIGÉNIAI BESZÁLLÍTÓK TAKARÍTÓ SZEMÉLYZET

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben ÉLELMISZERBIZTONSÁG LEGGYAKORIBB ELEMEI SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK - BESZÁLLÍTÓK ELLENŐRZÉSE - BESZÁLLÍTOTT TERMÉKEK ELLENŐRZÉSE NYOMONKÖVETHETŐSÉG - TERMÉK ÁTVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ - NYOMONKÖVETÉSI NAPLÓ LEJÁRATI IDŐK KÖVETÉSE - FIFO NAPLÓ VEZETÉSE HŰTÉSI LÁNC ELLENŐRZÉSE - HŰTŐNAPLÓK VEZETÉSE TAKARÍTÁS ÉS TISZTÍTÁS - TAKARÍTÁSI UTASÍTÁSOK - HIGÉNIAI MUNKAUTASÍTÁSOK ÁLLATI EREDETŰ HULLADÉKOK - KEZELÉSÜK ÉS TÁROLÁSUK - ELSZÁLLÍTÁS ÉS DOKUMENTÁLÁS TERMÉK VISSZAHÍVÁS - TERMÉKEK ZÁROLÁSA - LABORVIZSGÁLATOK - MEGSEMMISÍTÉS

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Egységes takarítási utasítások

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Képekkel illusztrált higéniai utasítások

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Automata tisztítószer adagolók és ipari tisztítószerek

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Takarítószer és eszköz raktárak

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Szakosított takarítószer és eszköz tárolók

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN - ÚTMUTATÓ 852/2004 EK RENDELET AZ ÉLEMISZER HIGÉNIÁRÓL FORGALMAZÓT (KERESKEDŐT) ÉRINTŐ PROBLÉMÁK CSAK A CÉLOLKAT ÉS A KÖVETELMÉNYEKET ADJA MEG KORÁBBI NEMZETI SZABÁLYOZÁSOK RÉSZLETES ELŐÍRÁSAIT NEM TARTALMAZZA NEM TARTALMAZZA A HATÓSÁG ELLENŐRZÉSI KRITÉRIUMAIT HIGÉNIAI ÚTMUTATÓ CÉLKITŰZÉSEI GYAKORLAT ALAPÚ ÉS ÉLETSZERŰ LEGYEN KISBOLTOKRA ÉS HIPERMARKETEKRE IS ALKALMAZHATÓ LEGYEN KONKRÉT ELŐÍRÁSOKAT IS MEGFOGALMAZZON ÁLTALÁNOSAN ELFOGADOTT LEGYEN AZ ÉLELMISZERKERESKEDELEMBEN HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSNÉL FIGYELEMBE VEGYÉK

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN - ÚTMUTATÓ KIDOLGOZÁSBAN RÉSZVEVŐ SZERVEZETEK OKSZ – KERESKEDELMI LÁNCOK KÉPVISELETE KISOSZ, ÁFEOSZ - EGYÉNI KISKERESKEDŐK KÉPVISELETE MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL TARTALMA ÉS BEVEZETÉSE 852/2004 EK RENDELET I. ÉS II. MELLÉKLET PONTJAI ALAPJÁN „SZÜKSÉGES ELVÁRÁSOK” ÉS „AJÁNLÁSOK” BONTÁSBAN TERVEZETT BEVEZETÉSE 2008-BAN

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN – ÚTMUTATÓ 37. Képzés 852/2004. II. melléklet XII. FEJEZET A jogszabály teljesítéséhez szükséges elvárások A rendelet követelményein túlmutató ajánlások Az élelmiszer-vállalkozónak gondoskodniuk kell a következőkről: 1. Az élelmiszert kezelő személyeket a tevékenységükkel arányos módon felügyeljék, az élelmiszer-higiéniára vonatkozó utasításokkal ellássák és/vagy képezzék Az élelmiszeripari vállalkozó köteles a munkába állást követő egy hónapon belül a munkavállalót a munkakörének megfelelően az élelmiszer forgalmazásra vonatkozóan megfelelő oktatásban részesíteni.   2. A HACCP elveket alkalmazó eljárások (5(1) cikkely szerinti) kialakításáért és fenntartásáért, vagy a vonatkozó útmutatók szerinti működésért felelős személyek megfelelő képzésben részesüljenek a HACCP elveinek alkalmazása terén; és betartsák az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozó személyek képzési programjára vonatkozó nemzeti jogszabályok bármely követelményét.  Az oktatásnak tartalmaznia kell a helyes higiéniai gyakorlattal, illetve a nemzeti útmutatókkal és az adott élelmiszeripari vállalkozásra vonatkozó minőségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos ismeretanyagot.Az oktatás megtartásáról, annak módjáról, dokumentálásáról, az oktatás hatékonyságának ellenőrzéséről az élelmiszeripari vállalkozó gondoskodik Célszerű saját cégre szabott oktatási anyagot készíteni. Az oktatás hatékonyságát tesztekkel, vagy gyakorlati vizsgával célszerü ellenőrizni.

Köszönöm a figyelmet