A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft TRUEFOOD Zárókonferencia 1
TRUEFOOD WP 5 Partnerek CCH - Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. (Magyarország) UGENT - Ghent University (Belgium)(Munkacsoport vezető) UMIL - University of Milan (Olaszország) PEGroup (Olaszország) TRUEFOOD Zárókonferencia 2
Mit tehetnek az élelmiszer-előállító KKV-k a sikeres piaci szereplés érdekében A termékpálya (élelmiszer-lánc) mentén történő együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázása az erőforrások összehangolása és hatékonyabb felhasználása új meghatározó szakértelem kiépítése Előnyök a fogyasztó számára a költségek csökkenése megkülönböztethető, vonzó tulajdonságok TRUEFOOD Zárókonferencia 3
A meghatározó szakértelem Az a hozzáértés, amelynek segítségével egy vállalat egy, az üzleti tevékenysége szempontjából döntő fontosságú feladatot olyan jól tud elvégezni, hogy arra építve a versenytársakkal szemben megkülönböztethető, többlet értéket tud nyújtani a vevőknek, fogyasztóknak Versenyelőny Alapja az erőforrások és a képességek innovatív módon összekapcsolt, összehangolt, egyensúlyba hozott alkalmazása Elérhető: - a vállalaton belül - külső együttműködések (KKV-k) TRUEFOOD Zárókonferencia 4
Miért fontos a meghatározó / fő szakértelem? (1) A vállalatoknak nemcsak alacsonyabb költségek mellett kell működniük a jó versenyképességhez, de ki kell fejleszteniük a saját meghatározó szakértelmüket is, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól és a piacon maradjanak A versenyelőny létrehozásához a vállalatoknak úgy kell irányítaniuk erőforrásaikat, hogy azok arra összpontosuljanak,amit a vállalat a legjobban csinál TRUEFOOD Zárókonferencia 5
Miért fontos a meghatározó / fő szakértelem? (2) A lánc menedzsment lehetővé teszi a vállalat számára a saját, valamint beszállítói és vevői meghatározó / fő szakértelmének újragondolását és harmonizálását Lehetővé teszi a lánc számára, hogy kihasználható piaci réseket teremtsen és specializálódjon egyes kulcs területekre A vállalatokat azon képességek alapján értékelik, hogy hogyan tudják azonosítani, növelni és kihasználni azokat a láncra vonatkozó meghatározó / fő szakértelem elemeket, amelyek lehetővé teszik a növekedést TRUEFOOD Zárókonferencia 6
A meghatározó / fő szakértelem meghatározása és kiépítése a vállalat és a lánc szintjén Meg kell határozni a vállalkozás meghatározó / fő szakértelmének 3-4 legfontosabb területét Elemezni kell a vállalkozás beszállítóit és vevőit, határterületi partnereit (erőforrásokat, képességeket) és meghatározó / fő szakterületeket is. A vállalkozás erőforrásai és a beszállítók/vevők, határterületi partnerek képességei meghatározó szakértelmet alkothatnak A vállalkozás képességei és a beszállítók/vevők, határterületi partnerek erőforrásai – meghatározó szakértelmet alkothatnak Forrás: TRUEFOOD Supply Chain Management Course (Ugent, Campden) TRUEFOOD Zárókonferencia 7
Az erőforrások és képességek kombinálása az élelmiszerlánc mentén a meghatározó szakértelem kialakítására A közvetlen lánc tagjai A különböző szakterületek, határterületek képviselői Az iparági szakmai társak között Az eltérő, egymást kiegészítő elemek kombinálása Olyan meghatározó szakértelem kialakítása, amelynek egyénileg nincsenek birtokában (TRUEFOOD FP6, Gellynck 2008.) TRUEFOOD Zárókonferencia 8
Az erőforrások, képességek és meghatározó szakértelem kombinálása A lánc tagjai / határterületei kombinálhatják egyes erőforrásaikat és képességeiket egy közös versenyelőny (meghatározó szakértelem) létrehozása érdekében Ez a szemlélet segíti őket abban, hogy olyan meghatározó szakértelmet alakítsanak ki, amelynek egyénileg nincsenek birtokában A lánc tagjainak / határterületeinek a meghatározó szakértelem kiépítéséhez az eltérő, de egymást kiegészítő erőforrásaikra és képességeikre kell összpontosítaniuk FV B V Erőforrás Képesség Erőforrás Képesség Erőforrás Képesség Meghatározó szakértelem Meghatározó szakértelem Meghatározó szakértelem Meghatározó szakértelem Forrás: TRUEFOOD Supply Chain Management Course (Ugent, Campden) TRUEFOOD Zárókonferencia 9
Az élelmiszeripar összehasonlítása más iparágakkal Forrás: ETP ”Food for Life” SME Task Force TRUEFOOD Zárókonferencia 10
A külső tudás bevonás (K+F segítség) forrása a földrajzi távolságtól függően Nemzeti különbségek a tudás forrása tekintetében földrajzi távolságok, a termékpálya szereplők és az innovációs tevékenység típusa szerint; A hagyományos élelmiszert feldolgozó vállalatok a tudásuk fejlesztéséhez a külső tudást (K+F segítséget) főleg inkább nemzeti és nemzetközi, mint térségi szinten keresik. Az élelmiszer feldolgozó vállalatok nagyobb földrajzi távolságból szerzik be a tudást, mint a beszállítók és vevők TRUEFOOD Zárókonferencia 11
A külső tudás bevonás forrása földrajzi távolság szerint (0=nem igényel támogatást, 1=helyi, 2=regionális, 3=nemzeti, 4=EU, 5=EU-n kívül) Élelmiszer feldolgozók Olaszország Magyarország Belgium Termék fejlesztésTechnológia fejlesztés Piackutatás Szervezet fejlesztés TRUEFOOD Zárókonferencia 12
A külső tudás bevonás forrása a földrajzi távolságtól függően A vállalatok innovációs képessége befolyásolja a külső tudás bevonás forrásának földrajzi távolságát Az alacsony innovációs képességű vállalatok a szakmai támogatást inkább helyi szinten keresik, míg a nagyobb innovációs képességű vállalatok a szükséges külső szakmai támogatást elsősorban a nemzeti és részben EU szinten találják meg. Magyarországon az élelmiszer-előállítók a termék-, folyamat fejlesztéshez, piackutatáshoz, szervezeti fejlesztéshez szükséges, külső erőforrásból származó szakmai tudást elsősorban nemzeti szinten találják meg és csak kisebb mértékben regionális vagy helyi szinten TRUEFOOD Zárókonferencia 13
A teljes élelmiszerláncra épülő innováció fontossága A mennyiségi megkérdezések (Olaszországból, Belgiumból, Magyarországról származó adatok) többváltozós statisztikai elemzésének eredményei alapján : a magasabb fokú innovációs képesség nagyobb érzékelt nyereségességet és üzleti növekedést eredményez; országok közötti különbségek az innovációs képességek és a különböző összetevők és innovációs tevékenységek intenzitása között; a szorosabb együttműködés az élelmiszerláncban részt vevő többi szervezetettel jobb innovációs képességhez vezet (pozitív korreláció, r = 0.573) TRUEFOOD Zárókonferencia 14