Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Nemzeti cselekvési terv
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
A magyar biogazdálkodás helyzete, és sajátosságai
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
TIENS GYÜMÖLCS GYÜMÖLCSÉS ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK SZEPTEMBER 2009.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Öltözködés és kozmetikumok
Flavon max termékcsalád
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Természeti erőforrások védelme
Foto: Bodnár Mihály SZERETTTEL KÖSZÖNTÖM AZ ECOWIN KONFERENCIA MINDEN RÉSZTVEVŐJÉT!
Előnyök és alkalmazási területek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Fekete – fehér. Igen – nem
HACCP rendszer.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Talajok konkrét természetvédelme
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit

A bio élelmiszerek élelmiszerbiztonsági előnyei és kockázati területei (GMO fotók a netről) Készítette: Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, ügyvezető, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft április 9. Szeged

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. működésének alapjai : FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT /2008) EU elismerés: tagországi (1995-től ekvivalens, utolsó Bizottsági Rendet: 2382/2002) Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE ) IFOAM akkreditáció: február 21-től

Divatos fogalmak Alternatív? Reform? Natúr? Integrált? LISA? Bio! 2092/91 R

Az ökológiai termék megnevezése (Cryptolaemus montrouzeri) Ökológiai: (öko, eko, stb. > ES, CS, DA, DE, ET, HU, LT, LV, BL, PL, RO, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > BG, ES, CS, DE, EL, FR, IT, LV, LU, NL, PT, SK) Organikus: (> EN, GA, MT) Luonnonmukainen: SF Mahe: ET

A biotermék jellemzői a fogyasztók szerint -Makro- és mikroelem tartalom magasabb -Vitamin tartalom magasabb -Egészségvédő anyagokban gazdagabb -Ízletesebb -Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) -Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivóvíz stb. -GMO mentes -Alacsonyabb toxin szint

Ellenőrzés, tanúsítás Termelési folyamat ellenőrzése az üzemszintjén (éves átfogó, szavatosság,termékcsere kizárás, 834/2007 kockázatelemzéssel gyakoribb) Minősítő tanúsítvány Termék nyomon követése EU előtt: Terméktanúsítvány (árukísérő bizonylat) A Biokontroll ellenőrzését kiegészítik a legjobb üzemek minőségbiztosítási rendszerei: termőföld vizsgálata, tételes analitikai vizsgálat, „minden gyanús” elv alkalmazása, stb.

Nincs különbség Az általános előírások érvényesek, nincs „engedmény” a bionak Az ökológiai gazdálkodástól független élelmiszerbiztonsági jelenségek azonosak (fizikai veszélyek, biológiai veszélyek, mikrobiológiai veszélyek stb.) Csomagolóanyagra nincs előírás Élelmiszerüzemek tisztító, fertőtlenítő szerei azonosak

Élelmiszerbiztonság alapanyagra és fel nem dolgozott élelmiszerre 1. 1.Az engedélyezett növényvédőszerek, tápanyagok nem kerülnek a növényekbe, és ártalmatlanok a fogyasztó emberre ( pozitív lista) 2. Az állatok kezelésének szabályai: -megelőzés -fitoterápia, homeopátia, ásványi anyagok, stb. -gyógyszerek (évenként legfeljebb 1-2x, dupla várakozással)

Élelmiszerbiztonság alapanyagra és fel nem dolgozott élelmiszerre 2. 3.A szokványos készítmények alkalmazási kockázatai elmaradnak. Pl. dózis hibák, anyag elcserélések, stb. 4.Az engedélyezett hatóanyag-maradékok kockázatai, kombinálódása, stb. 5.Ismeretlen kockázatok: GMO, ionizáló sugárzás, stb.

Élelmiszerbiztonság a feldolgozott élelmiszerre 3. Alapelvek: (GMO mentesség mindenhol) -alapanyag, ahogy láttuk, -adalék- és segéd anyagok csak akkor alkalmazhatók, ha nélkülük az élelmiszer elkészítése nem lehetséges, -csak pozitív listáról (vitán felül állóan ártalmatlanok, től állati termékre is) -csak engedélyezett célra

Élelmiszerbiztonság a feldolgozott élelmiszerre 4. -tartósítószer nem használható -természetes aromák, de pl. bio illóolajok, stb., -mosás, tisztítás, fertőtlenítés ugyanaz, mint a szokványos gazdaságban, -feldolgozás: ugyanaz, mint a szokványos gazdaságban, kivéve az ionizáló sugárzást, -csomagoló anyagok ugyanazok, mint a szokványos üzemben, védőgázas is lehet (CO2, N és közömbös gázok)

Bio szabályozással kiszűrt kockázatok: (megjegyzés: az általános előírások maradéktalanul vonatkoznak a biora is) növényvédőszer-maradék a terményekben,növényvédőszer-maradék a terményekben, magas nitrit- nitrát szint a növényekben,magas nitrit- nitrát szint a növényekben, géntechnikailag módosított termékek jelenléte,géntechnikailag módosított termékek jelenléte, géntechnikailag módosított szervezetek származékainak jelenléte,géntechnikailag módosított szervezetek származékainak jelenléte, antibiotikumok az állati termékekben,antibiotikumok az állati termékekben, hormonok az állati termékekben,hormonok az állati termékekben, BSE-vel érintett állati termékek,BSE-vel érintett állati termékek, tartósítószerek,tartósítószerek, ízfokozók,ízfokozók, szintetikus állományjavítók.szintetikus állományjavítók.

Fennmaradó ( ?) fő kockázatos területek nátrium-nitrit (E 250) és a kálium-nitrát (E 252) (az elhagyásuk még nagyobbat), a növényi eredetű adalékok (nem bio termékek: guar gumi stb.), POP szennyezések (eldrin, dieldrin, DDT, stb.) a biogazdálkodás integritását sértő jelenségek (vegyszer elsodródás, rossz takarítás, helytelen elkülönítés, termékek együtt tárolása, stb.) Megromlás, fizikai szennyeződés, toxin- tartalom, mikrobiológiai státusz, stb.

KM-PM: (cca) 47:53 Szamóca azoxistrobinból 0,37 mg/kg-ot (2 mg/kg a határérték) fenhexamidból 0,3 mg/kg-ot (5 mg/kg a határérték) lambda-cihalotrinból 0,079 mg/kg-ot nem engedélyezett Fejessaláta dimetoátból 0,034 mg/kg-ot tartalmazott (határérték 0,5 mg/kg) folpetbõl 0,15 mg/kg-ot tartalmazott (2 mg/kg a határérték) Fejessaláta vinklozinból 0,01 mg/kg-ot tartalmazott (5 mg/kg a határérték) Zöldhagyma azoxistrobinból 0,15 mg/kg volt a mintában (a határérték 2 mg/kg) Narancs imazaliból 0,64 mg/kg volt benne (5 mg/kg a határérték) kinalfoszból 0,028 mg/kg-ot tartalmazott, (0,05 mg/kg a határérték) NB-B : 20-0

1. A gondosság alapelvének sérülése: Nem fogadható el mai engedélyezési gyakorlat, amely a „lényegi azonosság” deklarációján nyugszik (= „ha a hagyományos termény biztonságos, akkor a hozzá hasonló kémiai összetételű GM-termék is biztonsággal fogyasztható, azaz nem kell vizsgálni”) „A BSE-ben megbetegedett állat lényegileg azonos az egészségessel” Bardócz Zs (2006) Aggályos a genetikailag teljesen azonos klónok termesztése Etikai aggályok (miből származik a transzgén? emberből rizsbe, kukoricába?)

2. Az egészség alapelvének sérülése: Hatás a talaj élő szervezeteire: (kevés független vizsgálat van, közöttük a talajlakó állatokra több aggályos eredményű Bakonyi et al. (2006) ) Kérdéses, hogy a GM növény egészségesnek tekinthető-e (pl. stressz-fehérjék megemelkedett szintje Bardócz Zs. (2005) ) A GM növényt fogyasztó állat (elváltozások: bélben Ewen, SWB & Pusztai, A. (1999), Padron, et al. (2000), immunrendszerben Teshima, et al. (2000), embriókban, májban (Malatesta et al. (2001), stb.) GM növényt fogyasztó ember (állatkísérletek intő eredményei + allergia (StarLink kukorica Freese (2001), GM borsó Prescott et al. (2005), + transzgén beépülése szimbionta mikrobákba (Netherwood et al. (2004) )

3. A környezet megóvása alapelv sérülése A természetes növénytársulások, védendő genetikai értékek szennyeződése (keresztes virágúak, Mexikói kukoricák Rudino (2003) ) Az élettársulások közömbös és/vagy hasznos elemeinek károsítása Lang et al. (2007) Nem lehet megakadályozni a transzgén „megszökését” Heszky (2006) Újszerű élő szervezetek (vírusok, baktériumok, stb.) jöhetnek létre

4. Méltányosság alapelvének sérülése Csökkentik az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható módszerek hatékonyságát Darvas et al. (2007) Nem lehet visszavonni a megszökött transzgént (StarLink esete) Koegzisztencia „nem létezik” Cipriano et al. (2006), Heszky (2006) Mások életlehetőségeinek korlátozása (pl. vanilint termelő repce, stb.) Félretájékoztatás, tudományos tények elhallgatása Méltánytalan üzletpolitika ( versenytársak pozíció rontása, jogdíj-perek (Percy Schmeiser esete 2001, 600 ezer $), öngyilkosságok Mittal (2006), veszteségek Pinstrup-Andersen (2006)

Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)

"a felfedezéskor gondoltam, hogy valami nem lesz teljes vagy hamis lesz és ki kell javítanom. Az áttekinthetetetlen összefüggésekbe való egyszerű beavatkozással rendetlenséget és betegséget okoztam. Nem az egyes anyagok nyújtanak hosszú távú teljesítményt és egészséget. Az élő humuszos föld fontosabb, mert a növények egészséges egyensúlya és ezzel összefüggésben az állatoké és végső soron az embereké is így biztosított.” Justus von Liebeig

Szelektív sorban végzett gyomírtás

Kezelés sárgarépában: –80-90%-os hatékonyság egyéves gyomokra 80 0 C-nál –Üzemanyag fogyasztás < 400 l ha -1 Kezelt sorok

Gyümölcs-, sodró- és szőlőmolyok elleni védekezés feromon légtértelítéssel a Japán Shin-etsu készítményeivel Biocont Kft szívességéből

László Gyula szívességéből Mi is az a feromon légtértelítés? (angolul mating disruption – MD = párosodás gátlás) Merre vagy?? Nem talállak!! Na, mi lesz már?

Növényvédőszerek

Szelíd növényvédelem pl. diatoma föld, alginit, zeolit stb. növényi ázatok, főzetek, forrázatok, tinktúrák, kivonatok Tej, savó, író fenéktermék

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. elérhetősége Biokontroll Hungária Nonprofit Kft Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) , -23, -66, -67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) Internet: