Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Advertisements

GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
Kerékpáros Magyarország Program Bringázz a Munkába Kerékpárosbarát Település szeptember 16.
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Közösségfejlesztés és közösségi munka
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
© Homo Regius előadó: Kállai Mária, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere március Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás konferencia.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Az ÚMVP intézményrendszere
Nevelési módszerek.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Önindító, motor, karosszéria?! Az önkormányzatok katalizátor szerepe a megújulókra való áttérésben Bozzay Balázs, alelnök
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
A kriminálpszichológia
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az Anthropolis Egyesület
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
TIOP /1 KIEMELT PROJEKT „A kistérségekben a közösségi szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése ” Előadás a projekt hátteréről.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
Közösségfejlesztés.
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
dr. Kovács László főtitkár
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Előadás másolata:

Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben

A fogalom értelmezése Intéz, elintéz - szótő Intézmény= épület Intézményes: hivatalos, állami, szakszerű, kiszámítható, biztonságos Önállósult cselekvési rend „Társadalmilag kialakított szokások, szerepek, normák együttesei” (Gergely Attila) „A közösségi problémák megszilárdult megoldásai” (Matindale)

„…Minden intézmény pontosan számon tartja, hogy hol ér véget a felelőssége és feladata; de nem vállal felelősséget az egész problémáért. Lehetőség szerint igyekszik más területére (kompetenciájába) áttolni az ügyeket, felelősségeket. Tehát önmagát lefedezni. Nincs együttműködésben a környezetével, s főként nincs a többi intézménnyel…” Vercseg Ilona

Szükséges lenne a közösségfejlesztői munka gyakorlatában, hogy a civil társadalom mozgósítása mellett, a helyi intézményrendszerre is hatással tudjunk lenni. Gyakori jelenség, hogy a felmerülő helyi probléma egésze egyik intézményen belül sem oldható meg, csak intézményközi megközelítéssel, az intézmények munkájának az összehangolásával és a helyi társadalom irányába fordulással.

HELYI POLGÁROK Intézmények, hivatalok, helyi szolgáltatók Helyi komm. eszközök Önkorm. Lakásfenntartó szövetkezetek, társasházak Gazdasági szervezet Civil szervezetek Egyházak

HELYI POLGÁROK Intézmények, hivatalok, helyi szolgáltatók Helyi komm. eszközök Önkorm. Lakásfenntartó szövetkezetek, társasházak Gazdasági szervezet Civil szervezetek Egyházak

Az ilyen összefogás és az intézmények efféle összehangolt kooperációja az egyes embereket és a helyi közösségeket is új erőtérbe helyezné. Ennek a felvállalása változást hozhat minden helyi szereplő magatartásában.

A fentiek alapján a közösségfejlesztés valójában a helyi társadalomban a meglévő intézmények összehangolásának és új (közösségi) intézmények építésének a folyamata