Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bank, amelyik érted van!
Advertisements

Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Szeretem a könyvtáram!.
Készítette: Sábián Róbert
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Az olvasástanítás módszere:
Agytorna. Érdekes kis feladatsor. Érdemes végig csinálni.
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
Ezt a nagyon ritka fotót a NASA készítette
MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
A tanulást segítő külső tényezők
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Ezúton szeretném meghívni minden kedves barátomat egy 3 napos látogatásra új otthonomba.
Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Béla gondolatai a házasságról
Levegőztetés.
Gondolatfoszlányok és aforizmák gyűjteménye
Készítette: a Dalai Láma
Változók és változatlanok Változók:Változók: Új (vagy első) hálózat Új (vagy első) termék MunkatársakTermékfelhasználók Változatlanok: Azok a törvényszerűségek,
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Két magzat beszélget az anyja hasában …
E-learning alapú távoktatásos képzés
Tibeti személyiségteszt
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Napra Valentin.
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
Életkor TESZT.
Olvasd lassan és csendben!.
A legjobb barátom nője (The Girl Of My Best Friend)
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
A pontos idő: 18:58.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Olvasd lassan és csendben!
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
Személyiségteszt.
Felnőtt újraélesztés.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Hogyan tanulok? 5/8.
Agykontrollos továbbképző éveseknek
Tantra Indiából
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tanórai szokásaim 5/14.
Jegyzetkészítés 5/17.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Gondolatok a barátságról
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
Szájbergyerek vagyok! Részlet egy digitális függő lány naplójából.
Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
18. óra A Word-ről tanultuk….
Tanulási technikák A tanulási stratégiák.
Előadás másolata:

Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes

Fő céljaink Tanulásra alkalmas állapot kialakítása. Tanulási módszerek megismerése. Fentiek helyzetünkhöz, típusunkhoz való igazítása.

Tanulásra alkalmas állapot előkészítése Külső feltételek Belső feltételek

Külső feltételek Tarts rendet magad körül! Pihenten – frissen fogj munkához! Több oxigént! Az agy tápláléka a friss levegő, és a jó minőségű cukor, például gyümölcs. Szellőztess gyakran! Lehetőleg ülő testhelyzetet vegyél fel tanulás közben. Fekve sose tanulj, mert el fogsz aludni!

Külső feltételek Ne légy éhes, de túl jóllakott sem tanulás közben! Elegendő fény vegyen körül, lehetőleg természetes fény. Tervezd meg mi vár rád, ( Óh, jaj…) például a tantárgyak sorrendjét. Amivel kész vagy pakold el, csoda jó érzés meglátod.

Külső feltételek Tarts szüneteket! 60 perc munka után a legideálisabb 15 perc pihenő . Pihenőben tested, szemed, fejed frissüljön! A többször, rövidebb ideig való tanulás sokkal eredményesebb, mint egyszer a hosszú gyötrődés. 3 nap X 5 perc > 1 nap X 20 perc Ami nem megy, ne erőltessük. A tananyag érik a fejünkben, de csak ha előtte foglalkoztunk vele! Kérj segítséget ha szükséges!

Pihenten is, frissen is, de hogy?!

Feküdj le időben aludni! Fuss, gyalogolj, biciklizz friss levegőn. Kísérletekkel igazolták, hogy aki hetente 3-szor 1 órát izzasztja magát valami testedzéssel: 60 %-al többet tud teljesíteni a tanulásban! Hidegvíz a tus alatt (elég egy perc). Természetes értorna, mely segít az agy, test felfrissülésében.

Koncentrálj ! Belső feltételek Emeld ki a lényeget! Ha elfáradtál, rázd fel magad. Aerobic, gimnasztika.

Belső feltételek Testi – lelki egyensúlyra törekedj! Ha feszült vagy tanulj meg lazítani! Relaxálj. Hallgass zenét! De ne tanulás közben, csak pihenésképp! Bízz Istenben, bízz magadban! Az elérendő célodra összpontosíts, ne a félelmeidre!!!

Nézzük például egy 3 oldalas irodalom lecke feldolgozásának menetét! Tanulás menete Nézzük például egy 3 oldalas irodalom lecke feldolgozásának menetét!

1. Címmeditáció 1. A lecke címén 2-3 percig elmeditálunk. - Olvastam, tanultam már róla? - Mi jut eszembe erről a címről? 2. Mi volt az előző, mi lesz a következő lecke? Milyen nagyobb anyagrészbe tartozik ez a lecke? 3. Jegyezd meg minden könyv legfontosabb része a tartalomjegyzék!

2. Áttekintő olvasás Átfutjuk tanulás előtt az egész leckét. Minden sorból csak egy-két szót kapjon fel a szemünk. Így egy becsült képet kapunk arról, mit kell majd megtanulnunk.

3. Jön a memorizálás! A leckét kisebb egységekre kell bontani, és a kisebb részeket egyenként megtanulni. A megtanulandó rövidebb részszöveget egyszer javasolt elolvasni (max. 2-szer), és kezdd meg rögtön ezután a próba felmondást! A próba felmondás történhet: A., Magunkban némán – a leggyorsabb B., Hangosan – szükséges az új szavak kimondását begyakorolni legalább egyszer C., Írásban, jegyzeteléssel. – A legmaradandóbb tudást adja, de időben hosszabb a többinél. Kísérletek szerint akkor leszel a legsikeresebb, ha tanulási időd 4/5 részét visszamondással töltöd.

Ismétlés a tudás anyja! 3 nap X 5 perc > 1 nap X 20 perc

Néhány tanács befejezésül…. Az otthoni tanulás az órán kezdődik! Ókori görögországban nem volt otthoni tanulás! A RENDSZERES készülés a hatékonyság igazi kulcsa. Aki bírja, a legjobb az aznapi órák anyagát még délután megtanulni, mert még friss, a holnapi leckét pedig átismételni! ! REGGEL vagy ESTE tanuljak?? Délután, vagy este, de nem túl fáradtan érdemes az új anyagot elsajátítani, mert utána alszol, és rögzül a megtanult anyag. Reggel legfeljebb csak ismételj! A zenehallgatás megosztja a figyelmet, ha tanulsz csak az anyagra figyelj! Ne tévézz, ne egyél pizzát, ne msn-ezz, stb…

Sikeres és élvezetes tanulást!