Vállalatirányítási követelmények a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Humán rendszerek, közszféra
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
Foglalkoztatói nyugdíj
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
EKOP Elektronikus levéltár
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
DOKUMENTUMKEZELÉS.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Adatvédelmi fogalmak.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A munkavállalói FB tagság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
1 Ide kerülhet az előadás címe Átláthatóság a gyakorlatban Transparency International - Átláccó Fesztivál A38 hajó december 7.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
főigazgató-helyettes
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Az MNV Zrt. szervezeti felépítése
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Az adatvédelem szabályozása
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Füzessy Tamás üzletág igazgató A MOREQ és a KEIR összehasonlítása.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Úton az elektronikus levéltár felé
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Közbeszerzési szabályok változása és
A MAGYAR ÁLLAMI VÁLLALATOK ÁTLÁTHATÓSÁGA, KÖZZÉTÉTELI KÖVETELMÉNYEKNEK TÖRTÉNŐ MEGFELELÉSE ÉS INTEGRITÁSA Budapest, április 24.
Előadás másolata:

Vállalatirányítási követelmények a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ Kiindulópontok Vagyongazdálkodás feladata: hatékonyság, költségtakarékosság, értékmegőrzés és értéknövelés biztosítása Vagyongazdálkodás középpontjában az állami tulajdonú társasági vagyonnal való felelős gazdálkodás erősítése Felelős gazdálkodás erősítése a társaságok vállalatirányítási kereteinek „rendszerszintű” áttekintésén keresztül lehetséges Rendszerszintű áttekintés előtt „tűzoltás”: akut vállalatirányítási problémák eseti jelleggel történő megoldása MNV Zrt. eszközei a vagyongazdálkodási feladatok hatékonyságának javítására: 1. Kontrolling rendszer javítása 2. A tervezés színvonalának javítása 3. Portfólió szintű szabályzatok és ajánlások 4. Tudatosan felépített corporate governance keretek és elvek

Az MNV társasági portfóliója Változatos társasági portfólió: 172 működő társaság, 90 felszámolás vagy végelszámolás alatt álló társaság Gyártó cégek Villamos-áram Kulturális portfólió Top 3 Agrárportfolió Vízművek Közlekedés Környezetvédelem

A felelős vállalatirányítás pillérei Governance hiányosságokAnomáliák a vagyonkezelésben Utólag és esetileg kezelt problémák Rendszerszerű megközelítés hiánya A vállalatirányítási rendszer javulásaHatékonyságjavítás és átláthatóság Visszaélés elleni védelem Compliance (megfelelés és legitimáció) Értéknövelés Felelős és tudatos állami vagyongazdálkodás Corporate governance Döntési folyamatba integrált Többszintű Állandó fejlesztést igényel Rendszeresen jelentkező feladatok Intézményesítés ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ MNV Zrt. társaságirányítási rendszere: elvárások a társaságoktól A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - részletes elvárásokat fogalmaz meg a vagyonkezelésében álló társaságok működésére - folyamatosan fejleszti a szabályzatokat - közeljövőben kiadja a vállalatirányítási alapelveket tartalmazó kódexet A coprorate governance továbbfejlesztése és intézményesítése többéves folyamat, amely az MNV Zrt. és a vagyonkezelt társaságok szintjén egyszerre történik A corporate governance intézményesítése a társaságok guideline- típusú (normatív jogi eszközökkel történő) irányítását jelenti

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ A vállalatirányítási kódex tervezett témái Általános kereteket adó kódex

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ Az OECD ajánlásoknak való megfelelés Az MNV Zrt. részt vesz az OECD Corporate Governance Committee munkájában: komplex adatszolgáltatás, elkészült OECD anyagok véleményezése, részvétel a munkacsoport ülésein Az MNV Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri és megfelel az OECD állami tulajdonú társaságaira készült ajánlásoknak: 1. OECD Principles of Corporate Governance 2. OECD Guidelines on Corporate Governance of State-owned Enterprises 3. Accountability and Transparency: A Guide for State Ownership A rendszerszintű implementáció folyamatban van! Vállalatirányítási kódex tervezet

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ Hatékony szabályozási keretek biztosítása A évi CVI törvény és annak 2010-es módosítása megfelel a követelményeknek Az állam tulajdonosi szerepeAz MNV Zrt. megfelel az állami joggyakorlóval szemben támasztott követelményeknek: vagyongazdálkodási stratégia A részvényesekkel való egyenlő bánásmód A közgyűlések lebonyolítása során érvényesül a kisrészvényesekkel szembeni egyenlő bánásmód A társaságok érintettjeivel való kapcsolat Fenntarthatósági jelentések, környezetvédelmi jelentések, adományozás és szponzoráció – a stakeholder kapcsolatok fejlesztése Transzparencia és nyilvánosságra hozatal A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló évi CXXII. törvény megfelel a követelményeknek A társaságok igazgatóságainak felelőssége Minta összeférhetetlenségi szabályzatok, az IG ügyrendben részletesen szabályozott feladat és hatáskör Az értékhatárhoz kötött ügyletek és kizárólagos kompetenciák meghatározása OECD Guidelines on Corporate Governance of State-owned Enterprises

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ Közadatigénylés az MNV Zrt.-nél Közfeladatot ellátó szervként adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére 15 nap áll rendelkezésre Adatvédelmi törvény (1992. évi LXIII. tv.) Vagyontörvény (2007. évi CVI. tv.) Igénylések száma db db db I. harmada35 db A munkafolyamatban részt vevő szervezeti egységek: Igény beérkezése (Iktató, Kabinet) -> iratok összegyűjtése (Szerződésmenedzselési Iroda, Központi Irattár, Dokumentumtár) -> jogi minősítés (Kabinet, Jogi Igazgatóság) -> személyes adatok törlése (Kabinet) -> válasz küldése (Kabinet) Egy-egy igénylés során igényelt szerződések, adatok iratkezelésére fordított munkaidő minimum 2 óra, de 8-10 óra is lehet 2011-ben 3000 oldal iratanyagot adott ki az MNV Zrt. Weboldal: Jogszabály által előírt általános közzétételi lista mellett az átláthatóság érdekében a nagyobb horderejű, közérdeklődésre számot tartó dokumentumokat is publikáljuk

ELŐADÓ: DR. POLACSEK CSABA MNV ZRT. TÁRSASÁGI PORTFÓLIÓÉRT FELELŐS FŐIGAZGATÓ Az MNV Zrt.-hez érkező sajtómegkeresések szeptember 1. és március 31. között 245 sajtómegkeresés érkezett az MNV Zrt.-hez 151 munkanap, naponta átlag 1,62 megkeresés 190 budapesti, 35 vidéki médium, 20 független újságíró napilaptól 93, hetilaptól 29, internetes portáltól 38, elektronikus médiától 50, hírügynökségtől 15, független újságírótól 20 megkeresés